Juholt än en gång

19 oktober 2011 11:53 | Media, Politik | 11 kommentarer

Jag skrev, när debatten om Håkan Juholt mest liknade ett tumult, ett ganska balanserat inlägg om saken: tog principiellt klar ställning mot att en riksdagsledamot som representerat något valdistrikt utanför huvudstadsregionen borde kunna få bostadskostnaderna där täckta också för hustru/make/sambo som permanent bor i den aktuella bostaden, samtidigt som jag ställde frågor om hantering och regelverk.

Sällan har jag fått så många kommentarer – och det visade sig också att kommentatorerna tyckte ganska olika. En del av kommentatorerna lyckades heller inte hålla den balanserade och resonerande ton jag försöker upprätthålla på den här bloggen. Var det drev i pressen, så deltog en del av bloggkommentatorerna med liv och lust i det drevet.

I kulturdelen av Dagens Nyheter (19 oktober 2011) finns en granskning, signerad tidningens förra kulturchef Maria Schottenius, formellt en radiokrönika men i realiteten en mycket bredare mediagranskning, av den så kallade Juholt-affären, den som blev ett mediadrev med vittring av blod. Vill ni ha en tankeställare, så läs den här artikeln – du hittar den här.

Det enda jag har att tillägga är att dagens DN också – i notisform – berättar, att listan över riksdagsledamöter som har fått felaktig hyresersättning nu har kompletterats med två moderater, Betty Malmberg och Ann Marie Brodén. Tidigare har det visat sig att också två centerpartister, Emil Källström och Erik A Eriksson, har fått för mycket pengar.

Hur man nu kan hävda det, när Riksdagens regler och kontroll har varit sådana som de var.

11 kommentarer

  1. Hej Enn!

    Jag har helt enkelt lagt upp följande inlägg:

    http://martinmobergsblogg.blogspot.com/2011/10/lunchlastips-om-efterdyningarna-till.html

    Det är ett lästips och jag lyfter ditt inlägg för det är mycket bra skrivet och väl värt att pusha extra för :)

    // Martin

    Comment by Martin Moberg — 2011 10 19 12:36 #

  2. Till Martin Moberg: Tack. Fast det väsentliga i mitt inlägg står ju Maria Schottenius för; hon har gjort en mycket klok och balanserad analys.

    Comment by Enn Kokk — 2011 10 19 14:09 #

  3. Schottenii inlägg är intressant men inte invändningsfritt. Kanske har oklarheten att göra med hennes bakgrund som nöjesreporter (på Aftonbladet), kulturredaktör och litteraturvetare; förtroendevaldas värld är ingen hemmaplan för henne.
    Läs även Gunnar Jonssons artikel på DN:s ledarsida i dag, eller Jan-Ewert Strömbäcks artikel på SvD:s kultursida. Jonsson är tydligare än Schottenius när det gäller synen på fel och rätt; Schottenius tycks anse att allt (t ex att Barnevik tog emot 800 miljoner i bonus) är klanderfritt så länge det inte är olagligt. Hon framför också en svårtydd åsikt om vad hon kallar kvittojurnalistisk. Strömbäck pekar på faror och problem med dagens nyhetsjournalistik, däribland en företeelse som breder ut sig allt mer i mindre tidningar utanför Stockholm: läsarna uppmanas själva sköta den journalistiska granskningen och bevakningen, gratis förstås. Aftonbladets juholtpiruett i den genren är nog bara en försmak av vad som är att vänta i kvällspressen när redaktionerna krymps till ett minimum.
    Jag ser att det åtminstone för mig obegripliga ordet ”åpna” i Schottenii artikel förekommer både i papperstidningen och på nätet, sent på eftermiddagen. Det är alltså inget skrivfel.

    Comment by Lars-Eric — 2011 10 19 16:58 #

  4. Till Lars-Eric: ÅPEN (med böjningarna ÅPET, ÅPNA) är en som själviskt och skamlöst tar för sig.

    Comment by Enn Kokk — 2011 10 19 17:23 #

  5. Lästips –

    http://ekehog.blogspot.com/2011/10/om-att-till-varje-pris-radda-hakan.html

    Comment by Jonny Disenfeldt — 2011 10 19 17:27 #

  6. Åpen är ju Göteborgsslang vet inte ens om det står med som ett riktigt ord i akademins ordlista men det är absolut inte ett obegripiligt ord.

    Comment by essbeck — 2011 10 20 4:37 #

  7. Ett trovärdigt för opinionsläget i vårt land finner man inte ute på nätet. Tyvärr har SD-sympatisörer och sossehatarna kunnat ”ockupera”större delen av sajterna. Den hårda motvinden som har drabbat Håkan Juholt är på god väg att vändas till medvind. Anledningen är att han gick ut föredömligt snabbt för att bringa klarhet i detta bekymmersamma läge. Att Juholt bara klandrade sig själv, utan att försvara sig med att reglerna var oklara var utmärkt. S-ledaren har visat en enorm styrka i mediadrevet. Juholt ”viker inte ner sig”, stridslystet kämpar han vidare för att återupprätta sitt och sitt partis anseeende. Och han är på god väg att lyckas. Enligt min mening är Håkan bäst lämpad till, att föra in socialdemokratin in i framtiden.

    Comment by Sven-Eric Forsén — 2011 10 20 8:34 #

  8. Det går inte att finna några trovärdiga bevis för det politiska opinionsläget i vårt land ute på nätet. (En omformulering som gör första raden i mitt tidigare inlägg läsbart)

    Comment by Sven-Eric Forsén — 2011 10 20 8:40 #

  9. Sven-Eric
    Men de senaste mätningarna som visar på raset för S är väl trovärdigt … ?

    Eller är instituten som genomför undersökningarna också ockuperade av sossehatare ?

    Comment by Jonny — 2011 10 20 12:17 #

  10. Till Jonny: Fast sunda förnuftet säger väl att opinionen inte är opåverkad av det massiva drevet i media.

    Comment by Enn Kokk — 2011 10 20 12:39 #

  11. Enn – Absolut helt korrekt det du säger.

    Precis samma sunda förnuft som säger att man inte kan få ersättning för andras kostnader. Trist att inte alla har detta sunda förnuft. En efter en avslöjas den politiska eliten från parti efter parti där de står med ändan bar, trots det, går de utan straff enär de utelämnat sig själva från de regler och lagar som styr oss andra medborgare… en skamfläck för demokratin.

    Comment by Jonny Disenfeldt — 2011 10 20 16:53 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^