Gunnar Enqvist sjunger Helmer Grundström

19 augusti 2008 16:25 | Musik, Prosa & lyrik | 2 kommentarer

Jag har tidigare hört Gunnar Enqvist sjunga egna tonsättningar av Helmer Grundströms dikter, också skrivit om Enqvists grundströmskivor från mitten av 1970-talet. Du kan hitta det jag har skrivit ovan under Kulturspegeln.

Flera av dessa tidiga tonsättningar finns nu också på Gunnar Enqvists CD ”Dunet och Blyet” (GE 0501): ”Lilljänta från Heligfjäll”. den komiska visan ”Gubben och gumsen”, ”Midsommarfesten” och ”Langt nol i väla” – i det senare fallet störs jag dock av att Enqvist nu tycks sjunga det rikssvenska ”själen” i stället för det dialektala ”själa”.

Liksom de tidiga tonsättningarna är de senare följsamma mot stämningen i respektive dikt. Av materialet på den här skivan tycker jag om ”Spöknatt i kojan” och, speciellt, ”Sländan”.

Den senare för att även dess melodi fäster sig i minnet.

Helmer Grundström skrev en rytmisk och sångbar poesi, som borde vara relativt lätt att tonsätta. Ändå lider den här CDn av det som är utmärkande för många ambitiösa försök att tonsätta lyrik: Musiken tillför inte dikten någon väsentlig ny kvalitet, och framför allt: det är inte lätt att komma ihåg de tonsatta dikterna med melodin som en väsentlig del av helheten.

Med det menar jag absolut inte att Enqvist heller skulle fördärva diktupplevelsen. Nej, hans gitarrspel framhäver dikternas olika karaktär, vilket är gott nog. Och han sjunger texterna med tydlig diktion och med känsla för innehållet i dem.

2 kommentarer

  1. Till Enn. Sjunger Gunnar Enqvist verkligen ”själen”? Det har jag aldrig tänkt på fast jag har lyssnat på hans cd många gånger. Jag får väl lyssna igen. Däremot uttalar han en del dialektala ord mer på skelleftemål än på den sydlappländska, gränsande till ångermanländska, som var HG:s modersmål.
    PS. Du har förstås läst GE:s memoarbok ”Sju slipsar och en pjäxrem”, högst roande. Där finns ju HG också med.

    Comment by HO — 2008 08 20 13:57 #

  2. Till Hans O Alfredsson: Jag ska inte svära, men jag uppfattade det så.

    Comment by Enn Kokk — 2008 08 20 14:08 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^