Melodikrysset nummer 40 2011

8 oktober 2011 12:06 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Politik, Serier, Ur dagboken | 12 kommentarer

Några av frågorna i dagens kryss upplevde jag som rejält svåra.

En sådan var märkligt nog den om en känd seriefigur – den signaturmelodi som spelades kände jag inte igen. Så småningom pekade ledbokstävena mot att det rörde sig om Tintin. Och jag som älskar Tintin! Jag har alla Tintin-album, jag har sett filmatiseringarna och jag har även gett dem till dottersonen Viggo. Men den där melodin kan jag för mitt liv inte påminna mig.

Som framgår redan av Tintin-frågan, är signaturer inget jag normalt riktigt lägger på minnet. ”Stjärnornas krig” har jag sett mycket lite av, men egendomligt nog kom jag genast i håg, att den signaturmelodi som spelades hörde hemma i den. Sen fick jag ta Google till hjälp för att finna ut att musiken har skrivits av John Williams.

Takida hör inte till de grupper jag brukar lyssna på, så det var heller inte så lätt för mig att identifiera dem. Det som till slut ledde mig fram till dem var deras hemort, Ånge, som ligger i det landskap där jag växte upp. Och via Ånge kom jag faktiskt till slut i håg att jag hade hört talas om Takida.

Patrik Isaksson hör inte till mina personliga favoritet, men han tycks höra till Anders Eldemans – i vart fall spelar Eldeman honom anmärkningsvärt ofta. Så om Isaksson sjunger in något nytt, till exempel ”Du var den som jag har saknat”, så vips spelar Eldeman den.

Jag brukar se på melodifestivaltävlingarna och även på Eurovision Song Contest, men ganska mycket av det som förekommer där går i mitt fall in genom ena örat och ut genom det andra. I dag fick jag ut titeln ”Love, Love, Love”, och ledbokstäverna ledde mig till att den som sjöng var Agnes (Carlsson). Men inte fasen kom jag spontant i håg det här bidraget från Melodifestivalen 2009.

Det är svårt att veta varför, men när det gäller schlager och liknande musik, är det vissa sånger och insjungningar som fastnar, medan andra lämnar en oberörd.

Bra vibrationer” av Ingela ”Pling” Forsman och Lasse Holm minns jag till exempel. Med den vann Kikki Danielsson den svenska Melodifestivalen 1985, och hon lyckades också hyggligt – kom trea – i Eurovision Song Contest.

Thore Skogman har jag ett lite speciellt förhållande till, eftersom han valturnerade för (S) tillsammans med Sten Andersson 1968. Fast hans ”Tio tusen röda rosor” från 1967 hade för den skull ingen anknytning till hans och mitt parti. Den gick upp på Svensktoppen – blev bland annat etta – med Jan Höiland. Fast i dag hörde vi den på tyska med Christer Sjögren.

Från 1968 är däremot ”Mälarö kyrka”, skriven av den på sin tid måttlöst populäre TV-mannen Sven Lindahl. Den låg förstås etta på Svensktoppen.

Kyrkor och andliga värden letar man nog inte efter hos Magnus Uggla. Mer typisk för honom är en titel som ”Efterfest”, med frågan ”E’re efterfest på din balkong?”.

Jag har en mycket stor samling skivor med amerikansk blues, men där finns faktiskt ganska lite B B King. Naturligtvis känner jag igen honom, som i dag i ”The Thrill Is Gone”, men när jag en gång hade chansen att höra honom live i New York, valde jag faktiskt bort honom för annat.

Min hustru är mycket förtjust i en mycket äldre amerikansk musikmakare, pianisten och sångaren Hoagy Carmichael, och visst var han stor, vilket i dag bevisades av en instrumentalversion, signerad Charlie Norman, av Hoagys ”Stardust”.

Sist i dag tar vi veckans Evert Taube, ”Här är den sköna sommar”. Den innehåller dock en fras, som jag – i vart fall i fråga om politik – finner väl generaliserande: ”Det är krig och politik som har fördärvat vår jord”.

Läsare påpekar att jag hade glömt att redovisa svaret på en dubbelfråga, en av de lättare för mig som har vuxit upp med Ulf Peder Olrog i radion. Låten heter ”Schottis på Valhall”, och därav förstår man att där förekommer en och annan as, alltså asagud.

12 kommentarer

 1. Ett svar fattas – efternamnet på en uppgift, vill ha det till Olrog, rätta mig om jag har fel.
  Som synes läser jag din blogg även om jag lyckats lösa krysset, älskar att läsa det Du skriver.
  Upplever det som en hemtrevnadskänsla, kan inte förklara på nått annat sätt. Man blir glad av att läsa helt enkelt. Tack å hej, leverpastej. Ylva.

  Comment by Ylva Andersson — 2011 10 08 12:26 #

 2. Lodrätt 4 då, det blir as!Eller?

  Comment by Anneli Andersson — 2011 10 08 12:33 #

 3. Menar vågrätt 4!

  Comment by Anneli Andersson — 2011 10 08 12:34 #

 4. Till Ylva och Anneli: Slarvigt av mig! Vi hörde ”Schottis på Valhall” av Ulf Peder Olrog. Och som framgår av titeln, förekommer där en och annan as.

  Comment by Enn Kokk — 2011 10 08 12:36 #

 5. Något som kanske borde nämnts i den här posten är att även Uggla spelat in ”Mälarö kyrka”. http://www.youtube.com/watch?v=aBrONa6yZOg

  Även Åsa Jinder har spelat in låten.

  Comment by Jesper — 2011 10 08 15:57 #

 6. Jag har för mig att Evert Taube skrev sin visa under kriget. Bonden och handlarn som plågades av ransoneringar och inkallelser blev väl lite dystra ibland. Prästen hade väl läst om dansbaneeländet.

  Comment by Örjan Wedin — 2011 10 08 17:08 #

 7. Söndag fm. Googlade just efter Broder Tor och hittade din artikel om honom och Emil Hagström. Träffade Tor Bergner 1964/65 då jag ännu bodde möblerat uppe på slakteriets garage i Filipstad. Vi läste mina dikter. Han tonsatte en direkt och bad att få ta med den på sin nästa skiva. Sedan tappade vi kontakten och ärligt talat har jag ingen aning om hur det gick med min dikt och skivan. Varma hälsningar! Börjar tro att vi måste ha träffats. Någonstans. Någon gång.

  Comment by Karin Stridh — 2011 10 09 11:27 #

 8. Mälarö kyrka var (och är!) en jättehit för Lenne Broberg, som tidigare varit med i flera kända band, t ex Lee Kings.
  Takida är också en grupp som Eldeman tycks gilla; de har förekommit flera gånger tidigare.
  F.ö. är väl inte Normans inspelning av Stardust som vi hörde typisk musik från honom; det är ju Boogie Woogie!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 10 09 17:13 #

 9. Kan inte låta bli:
  Eldeman uttryckte sig så här ungefär (tror att det var om BB King):
  Han tillhör en av de stora blues-artisterna.
  Man undrar vilken av dem han tillhör…
  (man hör detta fel rätt ofta numera)

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 10 09 17:15 #

 10. Till Gunnar Bergquist: Jag håller med både i fråga om Norman och i fråga om språkgrodan.

  Comment by Enn Kokk — 2011 10 09 18:11 #

 11. Jag kände igen Tintin-melodin. Den är från filmen ”Solens tempel” från 1969. En mer välgjord och påkostad film än de senare produktionerna från 2000-talet. Jacues Brel har skrivit musiken till filmen. Låten som vi fick höra fanns med i filmen, men var inte direkt någon signaturmelodi, tror jag. Minns att jag såg filmen på bio som liten i början av 70-talet (jag är född 67). Har även denna upplaga på DVD hemma.

  Comment by Jonas P — 2011 10 12 23:40 #

 12. Till Jonas P: Också jag har sett ”Solens tempel”. Men inte kommer jag i håg den här melodin för den skull.

  Comment by Enn Kokk — 2011 10 13 12:30 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^