Melodikrysset nr 33 2008

16 augusti 2008 11:49 | Film, Musik, Ur dagboken | 11 kommentarer

I dag blev inledningen på mitt melodikrysslösande dubbelt kaotisk. Jag hade glömt att köpa Aftonbladets TV-bilaga och köpte sen i stället den betydligt sämre TV-Guiden. Den visade sig dock innehålla alldeles fel melodikryss.

Men det blev inte bättre efter det att jag hade letat reda på fredagens vanliga Aftonblad. Även där visade sig kryssåtergivningen vara defekt.

Till slut – men då hade vi hunnit en bra bit in i krysset – fick jag tag på ett korrekt kryss i dagens Upsala Nya Tidning. Där fick jag starta med att föra in svar jag hade antecknat och försöka hinna i kapp.

Nå, jag löste krysset i alla fall. Även om amerikanska R.E.M., som var svaret på den avslutande frågan, inte hör till det jag brukar lyssna på.

De inledande frågorna, för att gå tillbaka till dem, gick in i varann.

Vi hörde Carl Jularbos ”Nya värmlandsvalsen” med Carl och Ebbe Jularbo samt Nisse Lind.

Nya bildade sen senare delen av Sonya (Hedenbratt), som tillsammans med Sten-Åke (Cederhök) sjöng Lasse Dahlquists ”Oh, What a Big, Big Boy”.

Det var över huvud taget många svenska schlager i dagens melodikryss, både gamla och nya.

Från gamla fina ”I en grönmålad båt”, där man förstås ror, tog vi ett skutt över till GES – Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt – och Orups ”Den andra kvinnan”.

Vi hörde Ernie Englunds ”Gotländsk sommarnatt”, en landsplåga under radioeran; ”Gotländsk sommarnatt” skulle få oss att tänka på ruiner, inte raukar som jag först gissade.

Av betydligt yngre årgång – från Melodifestivalen 1995, där den sjöngs av Jan Johansen – är ”Se på mig”. Fast här försökte Anders Eldeman förvilla oss genom att låta Eja Kantola sjunga en finsk version, ”Mä katsen luon”.

Ett alldeles speciellt minne har jag personligen av Peter Lundblads ”Ta mig till havet”, som innehåller fortsättningen ”och gör mig till kung”. Min kusin Kreete älskade den, och en av hennes sonsöner sjöng den därför på hennes begravning, i kyrkan, à capella. Kreetes aska spreds sen i havet utanför vår gemensamma hemby, Juminda, på den estniska nordkusten.

Evert Taube fanns med i dag också, bland annat med ”Möte i monsunen”. På begravningar är väl hans ”Nocturne” vanligare än ”Ta mig till havet”.

Filmversionen av ”De tre musketörerna” från 1993 har jag definitivt inte sett. Jag har heller aldrig hört ”All For Love” med Sting, Rod Stewart och Bryan Adams. Filmtiteln tog jag genom klassikerkunskap och med hjälp av ledbokstäverna, och sen har jag förstås kontrollgooglat.

Jag har flerfaldiga gånger bekänt, att jag har rasande svårt att minnas radio- och TV-signaturmelodier. ”Goofus” med Les Paul har man ju hört, men vilket radioprogram, som slutar klockan tio, har den som signaturmelodi? Jo, för helskotta, ”Ring så spelar vi”, som föregår ”Melodikrysset”!

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

11 kommentarer

 1. Du kan göra som jag använd kupongen som finns på internet.
  Och så skriver jag minnesanteckningar på ett vitt papper.
  Med önskan om en trevlig helg hälsar en blomma.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 08 16 12:17 #

 2. Även Lerums Tidning och GP saknade den understa raden, vilket var felet.
  Allers, av alla blaskor, hade rätt kryss (inte jag, frugan har den).

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 08 16 13:28 #

 3. Till Gunnar Bergquist: Fredagens Aftonbladet saknade understa raden. Melodikrysset i TV-guiden var helt obrukbart.

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 16 13:54 #

 4. Ta mig till havet var en favorit för vår dotter också. Även hon är nu nedsänkt i havet, alldeles för tidigt. Hon blev 21 år.
  Vissa melodier är tunga att höra när man minns.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 08 16 13:58 #

 5. Så som jag har funderat vad den kan heta den här Ernie Englundslåten. 80talist som man är minns man inte den radioeran =) Helt fantastiskt att jag fick ett så bra svar här. Tack för det!! Ha en fin kväll!

  Comment by Lina Jan-Ers — 2008 08 16 19:53 #

 6. Till Lina Jan-Ers: Till det fantastiska med den där radioeran – Radio Days som det heter hos Woody Allen – hör att vi allihop, ung som gammal, lärde oss ett bestånd låtar, schlager, operettmelodier och annat, så att de fortfarande, årtionden därefter, sitter som berg i minnet.

  Den sortens kollektiva minne förmedlas inte i dag.

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 16 21:38 #

 7. Haha. MItt inlägg hos Laakso blev ju nästan lite komiskt när jag gnäller över att din blogg inte är så politisk längre, kort efter ditt eget inlägg. Jaja. Allt gott!

  Comment by MK — 2008 08 17 11:36 #

 8. Även vi hade problem med krysslösandet i lördags
  Försökte först med Arbetarbladet men den var fel.
  Bläddrade sedan fram i TV-Guiden men men den var också fel, fast på ett annat sätt. Slutligen Bläddrade vi fram i Gästrikland Tidning, och den var helt riktig. Lyssnade om och löste sedan på nätet eftersom vi missat så mycket av frågorna.

  Comment by Mats — 2008 08 17 19:07 #

 9. Till er som envisas att lösa krysset med korsord ur tidningar:
  Gör den modernare varianten.
  Klicka på http://www.sr.se och sedan är det bara att leta sig fram till Melodikrysset och så finns där alltid ett korrekt korsord som man kan fylla i under lyssnandet.
  Är det så du hellre vill ha krysset på papper går det att skriva ut.
  När det är klart klickar du bara iväg lösningen.
  Så har jag gjort sedan jag köpte data.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 08 17 20:46 #

 10. Radio,

  Så sällan man lyssnar på radion nu för tiden, tänkte jag för några månader sedan.
  Förr stod det alltid en radion i köket och var hemtrevlig.
  Alltså tog jag och placerade en på köksbordet, och nu skvalar den och är sällskaplig.
  Så, nu lyssnar jag på musik igen som jag inte hört på många år, och hur kom det sig undar jag nu att jag ens slutade lyssna?

  vänligen Elizabeth Sahlén Karlsson
  http://www.s-info.se/sahlen

  Comment by elizabeth Sahlén karlsson — 2008 08 19 4:16 #

 11. Till Elizabeth Sahlén Karlsson: Också hos oss står radion på i köket dagarna i ända. För det mesta lyssnar vi på P1. Men på lördagsmorgnarna blir det ”Ring så spelar vi” och ”Melodikrysset” i P4, och på söndagsförmiddagarna går vi över från ”Godmorgon världen” i P1 till ”Klingan” i P2.

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 19 10:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^