Melodikrysset nummer 39 2011

1 oktober 2011 12:35 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Dagens melodikryss hörde väl inte till de svårare.

Svårast för mig var att identifiera Markus Krunegård, som vi hörde i ”Hela livet var ett disco”, men hans namn dök, trots att jag egentligen inte har lyssnat på honom, ganska snabbt upp i bakhuvudet. Jag kan tänka mig att det berodde på att jag har hört honom tillsammans med några artister som jag däremot har lyssnat mycket på, Lars Winnerbäck och Annika Norlin. Disco var förresten poppis under en period då livet för min del mer var en diskho.

70-talspop är kanske inte min starkaste sida, men Bob Geldof känner jag ju till från andra sammanhang än The Boomtown Rats, med vilka vi i dag hörde honom i ”I Don’t Like Mondays”. Det gör inte jag heller förresten, för på måndag ska vi lämna lantlivet och flytta in till Uppsala. För att återgå till Eldemans fråga: Geldof har som belöning för sina insatser belönats med titeln Sir Bob.

Men Svensktoppen hörde jag på även under åren med småbarn. 1972-1973 låg Stefan Rüdén på Svenkstoppen med ”Sofia dansar go-go”. Den svenska texten skrevs av Ewert Ljusberg (som för övrigt har tittat in på denna blogg), men originalet från 1971, med John Mogensen, heter ”Fut i fejemøget”.

Den musik som spelas i Melodikrysset är, slår det mig, milt talat blandad. Som ett slags kontrast till den nyss nämnda låten kan jag nämna ”Lover” från ”Violent Sky” med Lisa Miskovsky.

Kontrasten var i dag stor också mellan filmfrågorna.

Jag skulle tro att de flesta omedelbart associerade ”Jag drömde i natt att jag hade en katt” med filmatiseringen av Astrid Lindgrens ”Rasmus på luffen”. Så hette också den senare av de två filmatiseringarna, den där Allan Edwall spelade luffaren. Men i dag var ljudet hämtat från den tidigare filmatiseringen, ”Luffaren och Rasmus”, den där luffaren spelades av Åke Grönberg och Rasmus av Eskil Dalenius.

Den andra filmen i dagens kryss var av helt annan karaktär, Mel Brooks’ ”Det våras för Hitler”. I den sjöng Uma Thurman i rollen som svenska Ulla ”When You Got It, Flaunt It”.

”Vår sista dans” med Helen Sjöholm och BAO har förekommit tidigare i Melodikrysset, och jag har – trots att den låg på Svensktoppen 2001-2002 – varje gång fått fel associationer, nämligen till filmen ”1939”. Filmen är från 1989 och innehåller inte alls den här låten. Jag nämner det här bara som ett exempel på hur konstigt minnet ibland kan fungera.

Ted och Kenneth Gerdestad har skrivit ”Sol, vind och vatten”, som låg på Svensktoppen 1972. Men den som låg på Svensktoppen med den var Lena Andersson, ett lysande stjärnskott då, ganska snart försvunnen från stjärnhimlen.

Jag kan tänka mig att yngre lyssnare hade betydligt svårare att komma på vilken känd radioröst som 1938 sjöng ”Stackars lilla Butterfly”. Men för oss äldre radioter är rösten ganska lätt att identifiera – den tillhörde Karin Juel.

Redan under min skoltid fick vi lära oss att sjunga ”Vi äro musikanter, allt ifrån Skaraborg”. Jag vet inte om ungarna sjunger sånt i skolan i dag, men i midsommartid hålls den här sången vid liv i dansen runt stången, till exempel här i Öregrund.

Från mina unga år, närmare bestämt 1952 – jag var 15 år då – minns jag också Gösta ”Snoddas” Nordgren med ”Flottarkärlek”. Jag kan till och med stora delar av texten utantill; den börjar ”Jag var ung en gång för längesen, en flottare med färg”. Jag tror inte att de yngre i dagens Sverige riktigt kan förstå hur stor den här låten blev och hur monumentalt dominerande det radioprogram var där Snoddas sjöng den: Lennart Hylands ”Karusellen”. Sverige stod bokstavligen stilla, när ”Karusellen” gick i radio.

Sista ordet överlåter jag åt Ronny Eriksson och Euskefeurat och deras ”Pessimistkonsulten”, som vi i dag dock hörde med Iggesundsgänget. Den innehåller bland annat följande budskap: ”Det är lika bra att sluta drömma, det går åt helvete i alla fall”, vilket väl kanske kan sammanfattas i ordet otur:

Pessimistkonsulten

Text: Ronny Eriksson
Musik: A Johansson

F G C
Man avlas hit till jämmerdalen.
G C
I slutet av augusti föddes jag.
E7
Det var det året när det just i
A7
slutet av augusti,
D7 G
regnade varenda dag.
F G C
Sen växte jag upp och blev äldre,
G E7
ja man har ju inget annat val,
F F#dim
och ända sen den första dan
C A7
har jag av slentrian
Dm7 G C G C
släntrat kring här i vår jämmerdal.

Ref:
C G C C7
Det är lika bra att sluta drömma.
F C
Det går åt helvete i alla fall.
F F#dim
För om man drömmer om Paris
C A7
hamnar man på något vis
Dm7 G C G C
lik förbannat i Hudiksvall.

I sin ungdom hade man väl fantasier,
men det var ungdomssynder man begick.
Man trodde på jämlikhet
och på solidaritet,
men nu har man fått en bättre överblick.
Det är bäst att ge fan i politiken,
låt folk få tycka vad dom vill.
Inte fan är det nån mening
med att slåss i en förening,
nej, det tjänar ändå ingenting till.

Ref:

Så småningom så börja’ saven stiga,
och man sökte sig en livskamrat,
nån som uppfyllde ens normer,
nån med Dolly Partons former
och Tore Wretmans kunnande i mat.
Inte fasen blev det som nan drömde,
då när man var sjutton-arton, för
nu i efterhand så vet man,
hon såg ut som Tore Wretman
och lagar mat som Dolly Parton gör.

Ref:

Nu står man mitt mellan vaggan och graven.
Medelålders och med övervikt.
Visst har man väl planera’
att börja motionera
fast givetvis på lite längre sikt.
Och man drömmer om en ny och fin Mercedes
och om ett sommarhus i Portugal,
men man får en gammal Skoda
med en trasig växellåda
och en friggebod, i bästa fall.

Ref:

Och ni som sitter här ibland publiken,
ni tror ni har det trevligt, men
ni ska vara måttligt glada
ni har säkert vattenskada
i kåken när ni kommer hem igen.
Och alla ni karlar som sitter här och hoppas
och drömmer för öppna spjäll,
det har ni ingenting för
att ni sitter här och gör,
för det blir ändå ingenting i kväll.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på BLOG ovan. I båda fallen blädrar du dig sen ner till aktuell lördag.

11 kommentarer

 1. Phew, då gissade jag rätt på Markus Krunegård och Karin Juel! :-)

  Som kuriosa har jag fått lära mig att Bob Geldof inte egentligen är en ”äkta” sir, då han är KBE (Knight Commander of the British Empire och inte brittisk medborgare, jf. Bill Gates som ju inte går under namnet Sir Bill) men ”smeknamnet” har fastnat så det får väl gå för den här gången! ;-)

  Comment by Anna — 2011 10 01 14:40 #

 2. Jag gjorde precis samma association till filmen ”1939” när jag hörde låten ”Vår sista dans” så det är mer än ett minne som är programmerat på samma felaktiga vis. Kan det månne vara så att denna låt påminner ganska mycket om filmmusiken från ”1939”?
  Tack för hjälpen med Karin Juel, som 70-talist gick jag bet på den.

  Comment by Fredrik — 2011 10 01 16:09 #

 3. Hej! Vår sista dans med BAO och Helen Sjöholm låg på svensktoppen 30 veckor 2001-2002.

  Comment by Per Mattsson — 2011 10 01 17:15 #

 4. Till Per Mattsson: Tack för påpekadnet – jag har rättat. Jag förstår inte varifrån jag fick den felaktiga årtalsangivelsen. Jag har inte med den i det ”protokoll” jag fortlöpande för under programmets gång.

  Comment by Enn Kokk — 2011 10 01 18:28 #

 5. Är det inte så att melodikrysset generellt är alldeles för lättlöst ? Anders är på tok för frikostig med ledtrådar.
  Dessutom tycker jag att det är synd att det spelas dåliga instrumentala versioner av kända låtar (för att inte avslöja ord i texten). Kryssen borde konstrueras på så sätt att de kända versionerna av melodierna framförs.

  Comment by Karl-Erik Damgaard — 2011 10 01 19:14 #

 6. I filmen ”Det våras för Hitler” (”The Producers”, ett av sångnumren heter ”Springtime for Hitler”) från 1968 (kan knappt tro det var så länge sedan den kom) spelades Ulla av Lee Meredith. Uma Thurman spelade och sjöng i den filmade Broadwaymusikalen från 2005.

  Varför inte flytta permanent till Öregrund? Det skulle jag kunna tänka meg att göra.

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2011 10 01 19:38 #

 7. Umas mormor var väl svenska .

  Comment by Karl-Erik Damgaard — 2011 10 01 20:02 #

 8. Till Stefan H: Vi bor här – i Öregrund – drygt halva året. Skälen att under höst-vinter flytta in till Uppsala är två: Dels vill vi ha närmare till barn och inte minst barnbarn. Dels börjar vi bli för gamla för att röja snö.

  Comment by Enn Kokk — 2011 10 01 21:24 #

 9. Över 3.000 besökare hittills i dag. Men på S-bloggar syns inte min text om Melodikrysset. Undrar hur många besökare dom som syns där har.

  Comment by Enn Kokk — 2011 10 01 21:44 #

 10. Hej Enn
  Stämmer alltid av med dig så att mitt kryss blir rätt innan det skickas:))
  Kul med dina aspekter från din tidsepok, jag är 50 plus och har vuxit upp med en mamma som löst krysset alltid! Vi hörs fortfarande varje lördag efter krysset och jag är inte så lite stolt över att jag nu kan mer än mamma! Eller åtminstonde är lite bättre än henne vid datorn…..

  Comment by Catharina Karlsson — 2011 10 01 22:42 #

 11. Till Catharina Karlsson: Själv klarar jag mig, trots min höga ålder, ganska långt på min musikaliska bredd. Men som du är inne på: det finns nästan ingen fråga vars svar man inte kan hitta via datorn.

  Comment by Enn Kokk — 2011 10 02 17:50 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^