”Barnen från Frostmofjället” blir ”Barna från Blåsjöfjället”

11 augusti 2008 13:57 | Barnkultur, Film | 3 kommentarer

Jonas Sima är vän till mig sedan gymnasietiden och studentåren i Uppsala. Också han blev journalist: jag läste honom både i Stockholms-Tidningen (dagstidningen) och senare under många år i Expressen, där han bland annat var filmrecensent. Detta plus det faktum att han även är en skicklig filmare gjorde, att jag under mina redaktörsår på Aktuellt i politiken (s) knöt honom till tidningen som mediakrönikör.

I barnbokskrönikan i julnumret (nummer 20) 1974 i Aktuellt i politiken (s) skrev jag om hans debut som barnboksförfattare:

Tiden klassar Björn Norströms och Jonas SimasBarna från Blåsjöfjället” som ungdomsbok. Men jag kan tänka mig att även en yngre barnbokspublik kan finna den spännande.

”Barna från Blåsjöfjället” är en av de stora överraskningarna i bland årets böcker. Som man kan ana är den en modern variant av ”Barnen från Frostmofjället”. När mamma plötsligt dör, rymmer sex barn och en get till Stockholm, där pappa bygger tunnelbana i AMS-regi. De träffar en lapp som har TV (”glåmskåp”) i kåtan. De åker i forsen och undkommer fjällräddningen. De träffar turister och tar tåget söderut; när de träffar den siste rallaren, Joel, blåser en fläkt av det stora Äventyret över boksidorna. Mötet med televisionen i Kungl Huvudstaden blir en filmfars av det gamla goda slaget.

Norströms och Simas bok är en kärv berättelse utan sentimentalitet. Jo, kanske finns det ändå en bit äkta sentimentalitet på slutet. När Lena, åter i Blåsjöfjället, bryter videkvistar. Som den döda mamma. ”Elin plockade alltid kissekatter så här års, säger pappa lågt. Då visste vi hemma att vintern var slut.”

* * *

1980 blev ”Barna från Blåsjöfjället” också film.

Laura FitinghoffsBarnen från Frostmofjället” utkom redan 1907. Även den filmades, 1945.

3 kommentarer

 1. Till Enn. På söndag, den 17 augusti, är det 100 år sen Laura Fitinghoff dog, efter ett dramatiskt liv, en berg och dal-bana med omväxlande rikedom och misär. Den som är intresserad av det kan gott läsa Hervor Sjödins nyss utgivna biografi ”Vägen till Frostmofjället”. Det har du förstås gjort. Du vet ju också var LF var född. Just det, samma märkliga ort som nyblivna Silver-Emma, Emil Hagström, Mona Sahlin och så vidare.

  Comment by HO — 2008 08 11 17:55 #

 2. Till Hans O Alfredsson: Själv hör jag förstås till den generation som både har läst ”Barnen från Frostmofjället” och sett filmen. Boken återutgavs i KF-ägda Klassikerförlagets fina serie men är nu försvunnen igen. Rabén & Sjögren, som tog över, vårdar inte sin klassikerskatt.

  Men hur yttrar sig den förenande länken, Sollefteå, i Emil Hagströms respektive Mona Sahlins verk?

  I fråga om Silver-Emma och Mona kan jag se likheten, att även Mona ibland är ute och cyklar. Men vad har det med Sollefteå att göra?

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 11 18:17 #

 3. Mona Ingeborg Sahlin, född Andersson 9 mars 1957 i Sollefteå.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 08 12 0:26 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^