Nya DN: en oskön och förvirrande omvandling

23 september 2011 11:55 | Media | 9 kommentarer

Jag är något av tidningsnarkoman: läser dagligen tre morgontidningar och en kvällstidning, dessutom en nyhetsveckotidning och mängder av tidskrifter. Jag är själv gammal journalist och före detta chefredaktör, har alltså under mitt yrkesverksamma liv i den branschen haft ansvar för tidningars innehåll och utseende.

Nyligen lanserades en nyrenoverad Dagens Nyheter med pukor och trumpeter. Min första reaktion var ganska negativ, men eftersom jag erfarenhetsmässigt vet att det finns vanetrösklar som ibland leder en fel, har jag väntat med att reagera.

Tyvärr har den där olusten inte lagt sig.

När man slår upp tidningen, hittar man på sidan 2 en hänvisningssida till resten av innehållet. Var har vi sett det förut? I Svenska Dagbladet.

Säkert har tidningsmakarna på DN sneglat mot sin både sega och framgångsrika konkurrent, dock utan att lyckas bräcka denna.

Sidlayouten i DN med sina ofta dubbla neddrag, avskilda med linjer, under vilka det ligger varandra underställda vinjettrubriker, ibland färgplattor i olika färg, är inte bara oskön utan också ganska svårtolkad. DN har på de här sättet blivit en mycket fulare tidning än stockholmskollegan Svenskan. Ofta får man känslan av att bläddra i en annonsbilaga, inte läsa en journalistisk skapelse.

Redan tidigare var DNs ekonomidel generande usel jämfört med Svenska Dagbladets ekonomibilaga. I stället för att försöka göra något åt det, har DN nu gömt ekonomisidorna i tidningens huvuddel, den här gången försedda med färgplattevinjetter som får en att tro att det rör sig om en annonssektion. Men ägarna, Bonniers, vill väl helt enkelt inte att DN ska konkurrera med koncernens egen rosa framgång, Dagens Industri

Tillsammans med sporten, som jag för egen del aldrig läser (i någon tidning), har man nu i stället lagt DN.Sthlm, en ny satsning på lokalnyheter. DN.Sthlm är nog den överlägset smartaste nysatsningen vid omgörningen av DN: DN är ju trots allt den stora lokaltidningen för människorna i Storstockholm, och det är en gåta att man inte tidigare har satsat mer på just lokala nyheter, det som drar läsare till de framgångsrika regionala och lokala tidningarna runt om i landet.

I samma anda har man också låtit klassikern På stan återuppstå som separat fredagsbilaga. Också det ter sig som en klok omläggning.

DN.Kultur består gudskelov som separat bilaga. I den återfinns också serierna, med ett undantag: ”Rocky” har flyttat till stockholmsdelen. Det har jag i och för sig inte några invändningar mot: Den är ju så typiskt stockholmsk; mycket riktigt gör ju Martin Kellerman också varje vecka en rockyteckning för På stan. Men när nu seriesidan består av futtiga fyra serier, ser man ju i sin prydno trenden för serier i dagstidningarna: antalet serier krymper. Själv längtar jag tillbaka till den tid då forna tiders dagstidningar i fullformat kunde ha en hel sida med serier, bland dem också en rad äventyrsserier.

9 kommentarer

 1. Jag vill inte skryta men som utbildad vid Grafiska Institutet och därmed viss insikt i tidningsdesign och annat inom trycksaksframställning tycker jag de har lyckats över hövan!!
  DN känns spänstigare och mer lättorienterad genom både upplägget av sidor och den stilsort man valt.
  Men jag kan förstå att den inrutade rutin man läser en tidning eller annan tidskrift får en att hajja till och bli en smula irreterad när det inte ser ut som det”ska”.
  Du vänjer dig, tro mig det har blivit mycket bättre!!

  Comment by Urban Sjölander — 2011 09 24 10:54 #

 2. Till Urban Sjölander: Själv har jag alltså en ganska lång tidningspraktik, som bland annat omfattar omgörning av layout (val av stilsorter, vinjetter och annat sådant).

  Jag vidhåller att nya DNs sidtoppar är röriga och fula – men var och en har ju rätt att tycka på sin fason.

  Svenskans sidlayout är enligt min mening vackrare, renare och mer lättläst, och som du förstår tycker jag detta trots att det finns en avgrund mellan mina och Svenskans politiska åsikter.

  Comment by Enn Kokk — 2011 09 24 12:55 #

 3. DN måste ju göra något för att hejda upplageraset och locka till sig yngre läsare. Då ska det kanske vara lite rörigt och mycket färg och korta textsnuttar à la Metro mellan alla grafiska utmyckningar.
  Sen har ju Enn rätt i att DN har apat efter Svenskan bit för bit under många år. Det senaste, före det där med sammanfattning på sidan 2, var ju att införa kolumnister som Svenskan har haft länge.
  Det blir intressant att se om läsarna gillar det nya mischmaschet eller fortsätter att rösta med fötterna.

  Comment by Jörgen — 2011 09 24 15:38 #

 4. Blev glad över dina synpunkter angående ”nya” DN. Men då hade jag ett dygn trott att det var mig det var fel på; börjar jag bli skumögd eller vad?
  Omgörningen är faktiskt usel! Under ett antal år i Göteborg var jag kurslärare i konsten att göra tidning, ledde inalles ett drygt 50-tal kurser, bl.a. innehållande layout och redigering. Ingen av mina elever hade fått godkänt med ett verk som sett ut som omgjorda DN. Men kanske är vi för gamla, du och jag?

  Comment by Karin Stridh — 2011 09 24 17:23 #

 5. Felet med DN är enligt min mening att den rent publicistiskt inte sticker ut. Tidningen skulle må bra av lite mer konflikt och temperatur.Att avskeda intressanta skribenter som Göran Rosenberg gör tidningen avslagen och ointressant. Möjligen beror det på att chefredaktören hämtats från Dagens Industri och förefaller vara mer fokuserad på ekonomi än journalistik.

  Comment by Oskar Nilsson — 2011 09 25 17:28 #

 6. Mitt första intryck var att det kändes som att bläddra i just en annonsbilaga. Förmodar att de bytt typsnitt, till sådant som annars brukar användas på sidor där det står ”Hela denna sida är en annons” med fin stil högst upp. En händelse som ser ut som en tanke.

  Vi har växlat mellan DN och Svenskan genom åren och ska jag vara helt ärlig så är det söndagskorsorden och Rocky som just nu gör att det är DN. Traditionellt har också DN även i övrigt haft bättre serier än de flesta andra morgontidningar, men de har tappat på senare år… Nemi är inte nån favorit, Assar har överlevt sig själv med minst 10 år (nu repriserar de dessutom serien från start). Och SvD har Berglins. Serier kan man dock kolla på nätet, korsorden är värre. Låter som en väldigt ytlig anledning till vilken morgontidning man väljer, men så är det faktiskt…

  (Jag håller inte riktigt med om att Rocky är så stockholmsk längre, och inte ens när den var det var det miljön som gjorde den så läsvärd i mina ögon. Allmängiltiga betraktelser över människor som möter människor, borde gå hem lika bra ute i landet. Vilket det väl också gjort.)

  Comment by Olof Öberg — 2011 09 27 11:14 #

 7. Till Olof Öberg: Fast även om Rocky nyligen under en period bodde i Västerås, satte detta egentligen inga spår i serien, miljömässigt menar jag.

  Själv läser jag alltså dagligen både DN och SvD plus UNT, ett dyrt nöje, så undra på att jag funderar över vad vi får för pengarna.

  Comment by Enn Kokk — 2011 09 27 12:04 #

 8. Men när Rocky för några dagar sedan vandrade runt på Mariaberget och filosoferade var det ju suveränt. Som deltidssöderbo tryckte jag ut den strippen och satte upp ovanför skrivbordet.

  Comment by Bengt O. Karlsson — 2011 09 27 15:25 #

 9. jag längtar tillbaks till tiden då DN var broadsheet rätt igenom…

  Comment by Christian Thomasson — 2011 12 06 11:47 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^