Om tvåsamhet

21 september 2011 12:52 | Deckare, Film, Mat & dryck, Musik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Jag heter Enn men är för den skull inte en(n)sam.

Den som jag har valt att dela mitt liv med – och som har valt att leva med mig – har, liksom jag själv, sina krämpor. Hjärtproblem, som läkarna på Akademiska och de mediciner de har ordinerat hittills inte har lyckats komma till rätta med, har dämpat alla hennes åtminstone fysiska aktiviteter på ett sätt som är helt onaturligt för denna normalt närmast överaktiva människa.

Bättre blir det ju inte heller av den stigande åldern. Före midsommar fyllde jag själv 74, och i går uppnådde Birgitta samma ålder.

Jag klev upp tidigt och tog fram ingredienserna till den smörgåstårta jag enligt familjens sed skulle bjuda födelsedagsbarnet på. Jag arbetade ihop den av mörkt, osötat fullkornsbröd av två slag, råg respektive fyra sädesslag, rostbiff och skinka, väldiga blad av isbergssallad, olika röror, både egenblandade och köpta, plus pickles, inlagd gurka och bostongurka och garnerade den sen med tomat, rostad lök, tärnad grön och gul paprika och så persilja. Jag ser att jag då ändå har glömt att nämna leverpastej, syltlök, pepparrot och en del annat smått och gott.

Det blev en väldig skapelse, faktiskt tror jag den största smörgåstårta jag har gjort. Och så hade jag dukat fram fil, apelsinjuice och kaffe, nybryggt åt födelsedagsbarnet, nykokt åt mig. Bredvid smörgåstårtan på köksbordet stod också en nyplockad födelsedagsbukett, bland annat med några senblommande rosor.

Sen var det dags att hämta kassen med födelsedagspresenter och tåga in i sovrummet och sjunga ”Röda små smultron”. Där inne sov fortfarande födelsedagsbarnet, på riktigt.

Vi gillar att se bra filmer tillsammans, så jag hade köpt några filmklassiker: ”Doktor Zjivago”, ”Ciderhusreglerna”, ”Bonnie and Clyde” och ”Röda nejlikan”.

Mozart och Joan Baez på CD blev det också. Mozart, med den virtuose Martin Fröst, lyssnade vi sedan på under eftermiddagen.

Och så en bunt böcker: Majgull Axelsson, Anneli Jordahl, Doris Dahlin, Richard Yates, även några bra deckare av Håkan Nesser, Arnaldur Indriðason, Carin Gerhardsen och Henning Mankell. Mankells senaste hade födelsedagsbarnet dock själv hunnit köpa via sin bokklubb, Böckernas klubb, så den får hon gå till Lundeq och byta.

Till födelsedagsmiddag bjöd jag på rökt sik med bakad potatis.

Och gissa vad vi äter i dag. Jo, mer smörgåstårta.

3 kommentarer

 1. Grattis i efterhand till din Birgitta. Det är trist att hindras av kroppens skröplighet, när själen är ung och vital. God mat, gott sällskap och kultur kan man i vilket fall som helst njuta av. Jag önskar er många fler födelsedagar tillsammans. Jag står i begrepp att trots min trilskande värk ge mig ut på tågkuff i Europa, tillsmmans med min livskamrat. Det känns gott.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2011 09 21 15:03 #

 2. Tågluff, ska det förstås vara. Jag försöker inte uppfinna nya ord :)utan skyller på allt sämre syn.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2011 09 21 15:18 #

 3. Hälsa fru Birgitta och gratulera i efterskott. Så hoppas jag att Akademiska hittar knappen så att hon går igång igen.

  Maken brukar säga, när jag vill fira hans födelsedag, att ”det är väl inget att fira att man blir äldre. Så kul är det ju inte att bli det”. Då svarar jag att ”jag vill inte fira att du blir äldre. Jag firar att du blev född och finns till”.

  Comment by Kerstin — 2011 09 22 3:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^