Melodikrysset nr 32 2008

9 augusti 2008 11:37 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Musik, Politik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Veckan med barnbarnen, Viggo och Klara, lider mot sitt slut. I dag kommer pappa Bo i bil och hämtar dem och deras mamma, vår dotter Kerstin. I går kväll hade Birgitta ordnat kräftskiva för oss vuxna, med svenska kräftor och allting. Barnen fick dess förinnan plättar och pannkaka, och medan vi åt kräftor, satt de och såg en DVD-film om det lilla vänliga spöket Casper.

Just nu är barnen ute i trädgården och leker, så morfar har fått lyssna på och lösa Melodikrysset i fred.

För egen del tyckte jag inte att veckans kryss var alltför besvärligt.

Det enda jag inte hade klarat utan Google var låten med The Mar-Keys i vars titel det ingår ett flicknamn: ”Mustang Sally” måste det vara. Inte heller har jag sett den film den här låten så småningom ingick i.

Amy Diamond med ”It Can Only Get Better” tog jag med hjälp av ledbokstäverna, men henne känner jag åtminstone till.

Christer Sjögren är oftast för smörig för min smak men inte så svår att känna igen. (Dessutom har jag invändningar mot budskapet i den aktuella sångtiteln, ”I Love Europe” – jag är en euroskeptiker.)

Tommy Nilsson är i sina bästa stunder en hygglig sångare, men inte heller honom har jag fallit för. Här sjöng han ”Amelia”.

Då gillar jag Thomas Orup Eriksson bättre, och ”Stockholm” som spelades i dag är inte heller oäven.

Nordman var jag mer förtjust i i begynnelsen än i dag. Men Py Bäckman, vars fina krans till Olof Palmes begravning jag fortfarande minns, fortsätter att leverera goda texter, till exempel ”Störst av dem är kärleken”.

Inte mycket inom någorlunda nutida populärmusik slår ABBA. I dag fick vi höra ”Dancing Queen” ur nu bioaktuella ”Mamma Mia”. Den efterlyste upphovsmannen är förstås Benny Andersson.

Till den slagkraftiga populärmusiken hör ju också ”Sommartider”, som vi här hörde i Dunderhonung-version med Bamse.

Då passar vi väl också på att redovisa dagens andra barnanknutna fråga. Vi hörde ”Tänk om jag hade en liten, liten apa”.

Apropå apor: Årets ”Allsång på Skansen” tyckte jag för min del hörde till de sämre jag har hört och sett – publikfallet tyder på att jag har många meningsfränder. Det här har väl att göra både med att kärnan i programidén, allsången, spelar en allt mindre roll och med att allt fler av artisterna, kanske för att de har så lite med den här traditionen att göra, känns likgiltiga. Hur som helst: vi hörde signaturen, ”Stockholm i mitt hjärta”.

I min barndom var en av dagens frågeillustrationer, Erik Axel Karlfeldts ”Vid Färjestaden”, en älskad allsång. Här skulle den leda till landskapet som speglas i texten, Öland.

Förr i världen kunde folkvisebetonade melodier och texter slå också som populärmusik. Viktor Sunds och Oskar Merikantos fina ”Där björkarna susa” blev till exempel hit med Jailbird Singers. Den sortens musikaliska bryggor borde ”Allsång på Skansen” slå i större utsträckning!

Sen är det väl bara dagens klassiska stycke kvar, skrivet av Wilhelm Peterson-Berger. I hans ”Frösöblomster” ingår ”Till rosorna”.

Jag kan lugna mina borgerliga läsare med att det här stycket inte hade någon partipolitisk syftning.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

6 kommentarer

 1. Tack för den omtanken! (opartipolitisk..)

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 08 09 13:25 #

 2. Hej Enn
  jag läser ibland din blogg, och mitt uppe i ett speciellt arbete har jag flera ggr tänkt kontakta dig. Jag har sammanställt och ska i höst utge Alvar Alsterdals brev (och mina egna i brevväxlingen med honom mellan Kristianstad och London). Jag försökte flera olika vägar att finna stöd för en sådan utgivning, bl.a. genom Arbetarrörelsens arkiv, men utan framgång. Har du några idéer och tankar kan du kanske skriva mig en rad på mailadressen som jag angav här ovan i kommentaren? Tack på förhand, allt gott, Thomas Nydahl

  Comment by Thomas Nydahl — 2008 08 09 20:30 #

 3. Till Thomas Nydahl: Jag har skickat ett utförligt svar per mejl – om där finns någon bra uppslagsända återstår att se.

  Kul förresten, att du hör till de mänga seriösa läsare som har hittat min blogg.

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 10 12:07 #

 4. Fråga, med anledning av kommentaren ovan:
  Vad innebär enligt Din, Enn, uppfattning begreppet seriös?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 08 10 16:37 #

 5. Till Gunnar Bergquist: En del hamnar här, av slump eller genom Google, och lämnar då slarviga kommentarer, vars bakgrund är att de inte känner till vad jag har skrivit, mina uppfattningar och annat sådant. Den sortens slarviga kommentarer – stundens ingivelser – betraktar jag inte som seriösa.

  Däremot syftar inte seriös på ämnets i fråga art. Dina kommentarer om den musik vi båda möter i Melodikrysset är alltid kunniga och därmed seriösa.

  Comment by Enn Kokk — 2008 08 10 16:48 #

 6. Jomenvisst, då är våglängden densamma.
  Håller helt med om Ossetien också.
  Seriöst.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 08 10 21:48 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^