Regeringsskifte i Danmark – men för S och SF gick det ändå inte tillräckligt bra

16 september 2011 19:33 | Politik | 9 kommentarer

Parti Partileder Stemmer % +/ – Mandater +/ –
A Socialdemokratiet Helle Thorning-Schmidt 881.534 24,9% -0,6% 44 -1
B Radikale Venstre Margrethe Vestager 336.149 9,5% +4,4% 17 +8
C Det Konservative Folkeparti Lars Barfoed 174.563 4,9% -5,5% 8 -10
F SF – Socialistisk Folkeparti Villy Søvndal 326.118 9,2% -3,8% 16 -7
I Liberal Alliance Anders Samuelsen 176.473 5% +2,2% 9 +4
K Kristendemokraterne Bjarne Hartung Kirkegaard 28.157 0,8% -0,1% 0 ±0
O Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard 436.335 12,3% -1,5% 22 -3
V Venstre, Danmarks Liberale Parti Lars Løkke Rasmussen 948.291 26,7% +0,4% 47 +1
Ø Enhedslisten – De Rød-Grønne Kollektiv ledelse 236.982 6,7% +4,5% 12 +8
– Uden for partierne – 1.832 0,1% ±0 0 ±0
I alt (valgdeltagelse: 87,7%) 3.546.434 100% — 175 —
I Folketinget har också de självstyrande områdena Färöarna och Grønland vardera två mandat. På Färöarna har det ena av de två mandaten gått till socialdemokratiska Javnaðarflokkurin och det andra till Sambandsflokkurin, som ansluter sig till den borgerliga oppositionen i Folketinget. Båda de valda från Grønland kommer att ansluta sig till det rödgröna/socialliberala blocket: socialdemokratiska Siumuts representant så väl som Inuit Ataqatigiits representant. De här representanterna tar inte ställning i regeringsfrågan utan utövar senare sin rösträtt i olika sakfrågor – men det rödgröna/socialliberala blocket har ju en knapp majoritet ändå utan deras hjälp.

Socialdemokraterna under ledning av Helle Thorning-Schmidt vinner regeringsmakten och tar statsministerposten, men varken röstandelen eller tillbakagången med ett mandat är något att yvas över. Hon är en partiledare som, fast bortsett då från den i Danmark mycket speciellt hanterade flykting- och invandrarfrågan, lite grann liknar Mona Sahlin. Hennes egentliga politiska karriär började i EU-parlamentet i Bryssel. Dess förinnan mötte jag henne i mitt jobb som de svenska socialdemokraternas nordiske sekreterare; hon hade under en tid en liknande funktion i sitt parti. Det lite märkliga med samarbetet inför valet i Danmark är att hon lyckades forma ett partisamarbete med främst Vänsterpartiets politiska motsvarighet, Socialistisk Folkeparti. För detta har SF fått betala ett mycket högt pris, – 3,8 procent = – 7 mandat.

Lysande har det däremot gått för de två andra partierna i den mycket lösa rödgröna/socialliberala alliansen. Socialliberala Radikale Venstre har ökat med 8 mandat (+ 4,4 procent). Radikale Venstre är Danmarks mest invandrarvänliga parti och har säkert tagit väljare från både S och SF, som mer har anpassat sig till den nu fallna borgerliga regeringens politik. Det som också bidrar till att locka vänstersinnade till Radikale Venstre är att det här partiet är ett riktigt socialliberalt parti, inte någon motsvarighet till Folkpartiet i Sverige. Enhedlisten är mindre ett parti än en röd-grön koalition: i det här partiet ryms både mycket radikala socialister och gröna aktivister, som i Sverige skulle ha röstat på Miljöpartiet. I flykting/invandrarfrågan står partiet nära Radikale Venstre. Nu ökade Enhedslisten med hela 8 mandat (= 4,5 procent) – det är helt uppenbart att många besvikna SF-väljare den här gången valde Enhedslisten.

I samklang med framför allt Radikale Venstres framgång är det invandrarfientliga Dansk Folkepartis i och för sig inte våldsamma tillbakagång. Men det som ändå främst förklarar regeringsskiftet är Konservative Folkepartis hattande och genomklappning i valet. Det ledande regeringspartiet Venstre, som trots sitt historiska namn står ganska långt till höger, har till och med gått lite framåt.

Slutligen kan noteras att det danska folketingsvalet i hög grad har varit ett mobiliseringsval. Valdeltagandet är det högsta på 27 år. Valet har alltså varken vunnits eller förlorats på grund av att något partis väljare har stannat hemma.

9 kommentarer

  1. Tror man få leva med att socialdemokraterna inte är ett 50%-parti längre. Det kan man kanske komma tillbaka till men då krävs något annat.
    Det viktiga i detta val är att de främlingsfientliga går tillbaka och att de invandrarvänliga går framåt. Bra tycker jag.

    Önskar den nya koalitionen lycka till!

    Comment by britta sethson — 2011 09 16 22:02 #

  2. Till Britta Sethson: Problemet är att de danska socialdemokraterna faktiskt inte heller – i motsats till Radikale Venstre – har hållit emot Dansk Folkeparti.

    Comment by Enn Kokk — 2011 09 16 22:52 #

  3. jo jag vet. jag har själv danska vänner som tycker att det är bedrövligt. Så (s) i Danmark har inte förtjänat bättre.

    Comment by britta sethson — 2011 09 17 0:13 #

  4. Att efter tio års högerstyre ändå inte ens lyckas komma på plus – ja, nog ger det anledning till pessimism om socialdemokratins framtid i Norden. Särskilt som det danska valet ansluter sig till och bekräftar en trend som nästan undantagslöst varit genomgående i andra europeiska val på senare år.
    Men det ska bli intressant att följa den nya danska regeringen där folksocialisterna för första gången tar plats.
    Den gamle kommunistledaren Aksel Larsen, som grundade SF sen han själv blivit utesluten ur DKP för mer än sextio år sen, gläds nog i sin himmel.

    Comment by Mats Rosin — 2011 09 17 8:25 #

  5. Tvivlar på att de som röstar på Enhedslisten hade röstat på Miljöpartiet. Enhedslisten är ett antikapitalistiskt parti som kämpar emot det ekonomiska system som förgör vår jord. Miljöpartiet kämpar för ökad tillväxt och miljöförstöring.

    Annars, tack för analysen.

    Comment by Andreas — 2011 09 17 8:31 #

  6. Till Andreas: Fast jag tror att du missförstod mig – kanske var det jag som uttryckte mig otydligt. Vad jag menade är att Enhedslisten är en koalition snarare än ett enhetligt parti och en del av den här koalitionen fyller den funktion Miljöpartiet i Sverige har som grönt parti. Allmänpolitiskt är Enhedslisten mycket mer radikalt än Miljöpartiet.

    Comment by Enn Kokk — 2011 09 17 10:06 #

  7. Tack för svar, jag missförstod dig. Håller med din analys. Grejen är ju att Miljöpartiet i Sverige har fått en slags funktion som det snälla borgerliga partiet, varför de går hem i välbeställda områden där man vill konsumera (!) bort sitt dåliga samvete. I dagsläget är det svårt att tänka sig att människor i centralare Stockholm skulle rösta i särskilt stor grad på ett parti till vänster om Vänsterpartiet, hur mycket trovärdigare de än må vara miljöpolitiskt. Var väl mest det jag ville säga. Vilket väcker funderingar om det finns potential för ett parti som Enhetslisten i Sverige. Vore intressant med en analys om hur de skiljer sig mot Vänsterpartiet (och då inte hur de framställer sig – utan sakpolitiskt).

    Comment by Andreas — 2011 09 17 11:02 #

  8. Vad gör Radikale Venstre till ett mer invandrarvänligt parti än Enhedslisten?

    Comment by Niklas — 2011 09 19 15:40 #

  9. Till Niklas: Egentligen är det väl ingen större skillnad. Möjligen har Radikale Venstre – kanske just i egenskap av borgerlig avvikare – synts mer i debatten.

    Comment by Enn Kokk — 2011 09 19 16:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^