Norskt val med både väntade och överraskande resultat

13 september 2011 17:16 | Politik | 4 kommentarer

Bombdådet i Oslo och massakern på Utøya såg i de tidiga opinionsmätningarna ut att leda till stor sympatiröstning på Arbeiderpartiet, men mot slutet av valkampanjen kunde man börja skönja ett annat och mer överraskande resultat: Arbeiderpartiet ökar visserligen, men inte alls så kraftigt som många kanske väntade sig. Det betyder i och för sig, att Arbeiderpartiet befäster sin ställning som Norges största parti, men det parti som gör de riktigt stora framgångarna är i stället Høyre, som nu blir det obestritt största oppositionspartiet. Det sker till mycket stor del på bekostnad av det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, som får betala för att attentatsmannen har varit medlem i partiet genom att förlora 465 mandat – partiets förlust är -6,7 procent, och det ligger nu med sina 11,8 procent mycket långt efter Høyres 27,6 procent.

Det val vi talar om är inte ett stortingsval (riksdagsval), som med det här utfallet skulle ha inneburit att den rödgröna regeringskoalitionen hamnade i minoritet. Huruvida ett sånt hypotetiskt utfall också skulle ha inneburit regeringsskifte är inte alldeles självklart – i regeringen ingår Senterpartiet, och man kan inte veta hur de två övriga mittenpartierna, Kristelig Folkeparti och liberala Venstre, skulle ha agerat i en sån hypotetisk situation.

Regeringspartierna fick, när valet i det närmaste var sluträknat, i landsgenomsnitt följande resultat i fylketingsvalet:

Arbeiderpartiet 33,2 procent (+2,4)
Sosialistisk Venstreparti 4,3 procent (-2,2)
Senterpartiet 6,3 procent (-1,5)
Dessutom fick Rød Valgallianse 1,7 procent (-0,4)

Resultatet för övriga partier var följande:
Kristelig Folkeparti 5,9 procent (-0,9)
Venstre 5,6 procent (+-0)
Høyre 27,6 procent (+8,9)
Fremskrittspartiet 11,8 procent (-6,7)
Övriga partier fick 3,6 procent (+0,9) – bland dem finns Miljøpartiet De Grønne, som fick 1,3 procent (+0,9); i Oslo fick partiet 2,2 procent.

Valdeltagandet hade förutspåtts öka, men det stannade vid 58,1 procent (+0,6).

Arbeiderpartiet hade framgångar: behöll makten i Trondheim och vann i Fredriksstad. Men mot vad partiet hade hoppats, är det bäddat för fortsatt borgerligt styre i Oslo, där Høyre blev största parti.

Det finns anledning att analysera valresultatet närmare: kolla olika trender och försöka se orsaken till lokala variationer. Men redan nu kan man konstatera, att Oslo trots sprängningen i regeringskansliet och trots Utøya – och den sympati detta gav Arbeiderpartiet – behåller sitt borgerliga styre.

Hade jag varit kvar i mitt gamla värv som de svenska socialdemokraternas nordiske sekreterare, hade jag snarast försökt anordna ett valanalysseminarium i SAMAKs regi med de nordiska socialdemokratiska partiernas ordförande, partisekreterare och viktigaste valfunktionärer plus valforskare från framför allt Norge (Bernt Aardal med flera) plus Danmark, där ju också val stundar.

4 kommentarer

  1. Ingen röd majoritet i Oslo… samtidigt ett mycket låg valdeltagande där…40 procent. Man kan spekulera i varför Ap ej lyckades moblisera i Norges största och mest invandrartäta stad… Måhända framstod partiet alltför mycket som de etablerades och de framgångsrikas parti för att kunna locka missnöjda soffliggare till valurnorna…?

    Comment by Anders Thunberg — 2011 09 13 23:26 #

  2. Till Anders Thunberg: Påpekandet att valdeltagandet var så pass mycket lägre än landsgenomsnittet i just Oslo är just en sån där intressant faktor att titta närmare på. Har du – som ju länge var korre i landet – några andra sådana här faktorer som du har iakttagit?

    Comment by Enn Kokk — 2011 09 14 9:15 #

  3. Måste korrigera mig, Enn, det var 40 procent av de röstberättigade i Oslo som inte lämnade någon röst. Valdeltagandet alltså kring 60. Men att 4 av 10 väljare valde att stanna hemma är väl trots allt ett nederlag i ett läge där samtliga partier talade om hur viktigt det var att delta i valet? Min bild (som jag fått genom vänners mejl) är att höyre lyckades väldigt bra att moblisera sina väljare och att det främst var Arbeiderpartiets och SV:s potentiella väljare som röstskolkade. ”Det nytter ikke til å stemme…” en fras som man hör i arbetarled, medan höyre-väljaren visar en helt annan klassmedvetenhet och troget infinner sig i röstlokalerna…

    Comment by Anders Thunberg — 2011 09 15 0:19 #

  4. Den här norska analysen från Manifest Analyse har du väl sett: http://manifestanalyse.no/-/page/show/12311_den-blaa-middelklassen?ref=mst

    Kortkort referat: De rödgröna gick framåt där deras program var radikalast och där de hade mobiliserat tillsammans med facket. De misslyckades i Oslo för att de där anpassade sig till den mytiska ”medelklass” som påstås avsky kollektiva lösningar.

    Comment by Jan Wiklund — 2011 09 20 16:08 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^