Melodikrysset nr 31 2008

2 augusti 2008 12:16 | Film, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 13 kommentarer

Dagens inledande melodifestivalfråga var inte alltför svår: Shirley Clamp kom ganska långt med ”Min kärlek” i 2004 års upplaga.

Då var två andra frågor knepigare för mig som aldrig ser de TV-program, som artisterna i fråga är förknippade med.

”Sikta mot stjärnorna” har jag till exempel aldrig någonsin sett. Men man kan väl googla! Så jag kombinerade det med hjälp av ledbokstäverna förmodade förnamnet Olle med Lennon (en ledtråd från Eldeman) och Sikta mot stjärnorna, och si: Olle Nilsson hette han som sjöng ”Lovers and Friends”.

Inte för att jag ser ”Idol” heller, men det efterlysta efternamnet såg ut att bli Jenssen, och eftersom jag har läst om och även en smula hört Amanda Jenssen, kunde jag följaktligen lista ut, att det var hon som sjöng ”For the Sun”.

I övrigt var jag mera på min mammas gata. Möjligen ska jag tillägga att Julio Iglesisas från Spanien inte finns representerad i min personliga skivsamling, men han är ju så stor att man inte behöver den sortens referenser.

Evert Taubes ”Eldarevalsen” skulle ge verbet elda.

Ture Nermans och Lille Bror Söderlundhs ”Den vackraste visan om kärleken” hade jag med i min egen sångbok från 1970, ”Upp till kamp! Sånger för arbete, frihet och fred” (Prisma).

Hasses och Tages ”Var blev ni av, ljuva drömmar?” har jag namngett en egenredigerad bok efter (Ordfront, 2002), och texten inleder boken. Normalt förknippar vi den ju med Monica Zetterlund, men här måste det ha varit My Holmsten som sjöng. Hon har nämligen dubbelt påbrå (Eldemans ledtråd) från Inga Gill och Karl-Arne Holmsten. Detta är alltså en slutledning; jag känner inte igen hennes sångröst.

Ytterligare en av dagens melodier förknippar vi här i Sverige främst med Monica Zetterlund, ”Sakta vi gå genom stan”, där stan är Stockholm. Fast här hörde vi den med saxofonisten Monica Bring, som jag förresten har hört vid ett socialdemokratiskt Första maj-möte på Vaksala torg i Uppsala.

Kostervalsen” spelade Eldeman så sent som i förra veckans melodikryss. Men nu varierade han sig genom att spela den på finska.

Opera- och populärsångaren Olav Gertel hördes mycket i radio förr i världen. Här hörde vi honom i ”Balladen om den tama abborren”.

I ångradion spelades också ofta wienermelodier, till exempel Rudolf Sieczynskis ”Wien, mina drömmars stad”.

Ett kärt men yngre (1964) återhörande var ”Om jag hade pengar” ur ”Spelman på taket” (”Fiddler on the Roof”) av Jerry Bock och Sheldon Harnick.

Då återstår bara veckans filmfråga. Vi hörde temat ur Bo Widerbergs ”Elvira Madigan”, det vill säga Mozarts pianokonsert no 21. Jag har filmen på video och pianokonserten på skiva.

13 kommentarer

  1. Varför lägger du ut svaren på melodikrysset? Vad är det som driver dig till att göra det? Trist tycker jag.

    Comment by line — 2008 08 02 13:30 #

  2. Jag tycker mycket om din sida och det är trevligt att läsa dina kommentarer till frågorna. Vill man inte veta svaren behöver man inte titta på just detta…

    Comment by Annika — 2008 08 02 14:20 #

  3. Till Line: Om du lät bli att läsa mina melodikrysskåserier – vilket ju ingen tvingar dig till – och i stället läste annat jag regelbundet skriver om musik, skulle du upptäcka, att mitt förhållande till musik av skilda slag är passionerat – gå upp under Kulturspegeln och bläddra dig fram till Musik, får du se! Kollar du Om Enn Kokk ovan, kommer du att få se att jag också har gett ut sångböcker, skrivit mapptexter till kommersiellt utgivna skivor och annat sådant.

    Tävlingsmomentet i Melodikrysset är jag inte det minsta intresserad av. Trots att jag har löst Melodikrysset i årtionden, har jag aldrig någonsin skickat in svaret.

    Comment by Enn Kokk — 2008 08 02 15:36 #

  4. Wien i Österrike illustrerades av Torsten Östergrens Wienerensemble där flera av musikerna är från Halland, kan nämna Evert Eriksson på kontrabas, Svante Lundh på trumpet och Eva Aronsson på valthorn, dessa tre ingår i mässingsorkestern Laxblecket från Halmstad.
    Torsten Östergren som blir 75 år torsdag 28 augusti är från Helsingborg och är också konstnär och har målat sedan tioårsåldern.
    Tror melodin vi hörde kommer från TÖCD 9308 Wien-Paris-Wien och den ingår i min Hallandssamling.
    Det finns fler Hallänningar på cdn.

    Återigen är det en person som anonymt ondgör sig över att bloggarenn skriver svaren, denna gången kallar sig människan line,
    men ingen av klagarna klagar till de andra som också publicerar lösningarna såsom http://www.korsord.se, som trodde på både MY Holmsten och MI Ridell och http://pappel.blogg.se samt http://www.robertedlund.net eller på min blogg.
    Undrar varför?
    Man ska vara konsekvent.
    Trevlig helg till alla som läser det här.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 08 02 20:48 #

  5. Till både Enn Kokk och Lars-Gunnar Blom: Min och många andra människors åsikt är att det är osolidariskt att publicera facit innan tävlingen är avslutad. Jag vill likna Ert och förall del de andra bloggarnas tilltag vid idrottarnas doping.

    Lars-Gunnar: Blanda inte ihop mig med http://www.korsord.se !!!!!!

    Comment by torsten pierrau — 2008 08 02 22:46 #

  6. Jag undrar fortfarande vad det är som driver dig att skriva svaren, Enn. Jag ser att du är musikintresserad, men jag kan inte komma på varför du så nitiskt vill skriva ut svaren. Naturligt nog misstänker jag att dina snabba publikationer här görs av något slags hävdelsebehov. Det jag undrade över var om du har en annan förklaring, en bättre förklaring.

    Lars-Gunnar, människan som heter line har inte stött på någon annan sida än denna där svaren finns. Inte heller har jag någon som helst aning om huruvida det tidigare varit personer här som ”ondgjort sig”. Jag hade blott en undring…

    Eder line, människa

    Comment by line — 2008 08 02 22:57 #

  7. Till Line:NU hoppas jag du vet att det är fler som publicerar lösningarna, hoppas du ”klagar” där också, vore trevligt om du gjorde det på min blogg som du når genom att klicka på mitt namn nedan. Kram från en annan människa (valde detta istället för det mest vanliga-person)
    Till torsten pierrau: Jag har inte blandat ihop dej med det http://www.korsord.se men tyvärr ser jag att det ser så ut då jag hade ett snedstreck(/) istället för kolin(:). Jag ber om ursäkt samtidigt som jag önskar dig en fortsatt trevlig helg.
    Till er som klagar:Det allra enklaste för er är att lösa melodikrysset genom att lyssna på det ur en radioapparat och fylla i den kupong som finns i er lokaltidning samt att ha era datorer avstängda.
    Vill ni ändå kolla någonstans så titta i något av Myggans Nöjeslexikons fjorton band. God tur!

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 08 03 1:23 #

  8. Till Line: Andra har, före dig, riktat den här kritiken mot mig. Det stora flertalet av mina läsare har däremot inget emot att jag publicerar svaren, tvärt om.

    Tävlingsmentalitet ligger mycket långt från min personliga natur. Jag har till exempel aldrig heller intresserat mig för sport. För mig som är brett musikintresserad är lösandet av Melodikrysset ett stillsamt lördagsnöje. Trots att jag i årtionden har löst krysset, har jag aldrig ens varit inne på att skicka in lösningen till Sveriges radio. Jag vill inte täva och vinna, och dessutom inser jag vad fler borde inse: prisutdelningen är i stort sett ett lotteri med väldigt många nitlotter.

    Men jag har en passion till i livet, större till och med än musiken. Jag har skrivit, skrivit, skrivit ända sen jag var mycket liten fram till nu då jag är en 71-årig pensionär. Under min yrkesverksamma tid har jag arbetat som journalist. Jag har gett ut böcker och småskrifter.

    Under min tid som tidskriftsredaktör odlade jag fram en personlig stil, skrev en spalt om stort och smått som min dotter hävdar var ett slags tryckt blogg före bloggarnas tid. Hon drev på för att jag skulle börja blogga.

    Den här bloggen är som en tidskrift på nätet: Jag skriver om politik och kultur, om trädgård och mat. Och den innehåller också dagboksartade kåserier om mitt eget och familjens liv.

    En viktig beståndsdel i mina lördagar är Melodikrysset; alltså skriver jag om det. I motsats till en del andra som också publicerar svaren på nätet gör jag det inte på det där enkla sättet, där det står att L2 = båt. I stället berättar jag om hur jag har kommit fram till svaren, om saker jag vet om artister, upphovsmän och saker kring de aktuella låtarna. Jag redovisar då också öppet mina kunskapsluckor och tillkortakommanden men passar då gärna – exempel finns i kåseriet om det senaste Melodikrysset – på att berätta hur jag med hjälp av Google ändå har hittat det rätta svaret. Jag vet att många av mina läsare uppskattar just det här jag skriver kring svaren.

    Några har föreslagit att jag skulle publicera kåserierna med svaren först efter tävlingstidens utgång. Men jag skriver dagbok på nätet, och också den gamle journalisten i mig vill publicera färskvara.

    Slutligen: Några kritiska röster har menat att jag på det här sättet saboterar tävlingen, den ädla kampen mellan krysslösare med mer eller mindre kunskap. Nu är det ju så att den som är någorlunda bevandrad i hur man kan söka svar på nätet kan lösa Melodikrysset utan att ha särskilt djupa kunskaper om olika musikgenrer. Det senare kräver bara aningen större möda än att läsa mitt kåseri om Melodikrysset.

    Comment by Enn Kokk — 2008 08 03 9:17 #

  9. MY HOLMSTENS LÅT ÄR FRÅN DENNA CD;

    Agera! : skådespelerskor stöder kvinna till kvinnas arbete på Balkan.
    Förlag: Stockholm Anderson
    År: 1999

    Anna Petterson; En märklig värld. – Pernilla August; Jag har varit med om dig. – Ensemble Agera; Bygga upp ett stort berg. – Gunnel Fred; Var mig nära. – Anna Godenius; Bakom sin rygg. – Viveka Seldahl; Nature boy. – Anna Lena Hemström; Men vår jord går runt. – Maria Johansson; Jag bakar paj. – Babben Larsson; Tomorrow. – Annika Brunsten; I ditt korta liv. – Catherine Hansson; Om du inte har nån partner. – Lena Endre; Sången om gudarnas och de godas värnlöshet. – Sissela Kyle; Såg vad ni vill. – Jessica Zanden; Somewhere. – Melinda Kinnaman, Viveka Seldahl + Ensambel Agera; Sången om Moldau. – Odile Nunes; Stackars hon…adjö, adjö. – MY HOLMSTEN; VAR BLEV NI AV LJUVA DRÖMMAR. – Gunilla Röör; Midsommarvals. – Katarina Ewerlöf; Icke så. – Maria af Malmborg; En tysk moders sång. – Maria Lundqvist; Längst inne i mitt huvud

    cdn finns att låna på bibliotek.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 08 03 12:30 #

  10. cdn Agera! finns att köpa här http://www.cdon.com
    för 59 kr.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 08 03 12:37 #

  11. Till Lars-Gunnar Blom: Den här placeringen borde jag själv ha klarat. Jag har nämligen CDn ”Agera!” – men i lägenheten i Uppsala, inte här i Öregrund.

    Comment by Enn Kokk — 2008 08 03 12:55 #

  12. Till Enn Kokk:Jag klarade den inte heller utan fick hjälp av http://www.robertedlund.net
    När jag lyssnade på krysset trodde jag först på MI Ridell men det var ditt förslag som fick mig att kontollera och då fick jag också fram MY Holmsten.
    Så utan din ovärdeliga hjälp hade jag haft ett FEL. tack!

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 08 03 14:41 #

  13. Till torsten pierrau, line och andra klagande:
    Hur kommer det sig att ni bara klagar här och inte hos de andra som också publicerar svar till melodikrysset?
    Och hur kommer det sig att ni klagar?

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 08 04 11:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^