Hettan tar nästan kål på en

1 augusti 2008 11:04 | Barnkultur, Mat & dryck, Trädgård, Ur dagboken | 4 kommentarer

Här ute på upplandskusten är det hett och torrt. Något riktigt regn har vi inte sett till på veckor. Här om dan hade Upsala Nya Tidning en katastrofartikel om det sorgligt regnbefriade kustbandet och de lika förtorkade öarna i skärgården.

Birgitta vattnar på kvällarna, men överallt ser man nu gulnade rosenblad, hängande syrener och jasminer och gräsmattepartier som är bruna.

I går trodde vi länge att det skulle bli ett rejält åskregn: himlen täcktes av mörka moln, och det mullrade i fjärran. Men fram mot kvällen var himlen blå igen. Inte en droppe regn hade fallit.

Kring förra veckohelgen var vi på släktkalas i Värmland, så vi hann inte med vår vanliga fredagsstädning och gräsklippning. Så i går var Birgitta ute med gräsklipparen, men trots att gräsmattan inte hade klippts på två veckor, gick det jättefort. På stora delar av tomten fanns det helt enkelt inget att klippa. Själv städade jag inne i huset. I mitt anletes svett, bokstavligen (det var så helvetes varmt), dammsög, dammtorkade och skurade jag. Efteråt var jag tvungen att gå ner till bastun för att duscha. Mitt i städningen la varmvattenberedaren i boningshuset av igen. Överhettning, för tredje gången den här sommaren.

Efter ”Emil i Lönneberga” i TV – det är en sommarritual hos oss att se om de här gamla Astrid Lindgren-filmatiseringarna – promenerade vi ner till hamnen för middag. Birgitta hade beställt bord på Köket grill : café. Vilket var tur: det var en lång kö av folk som ville få plats. Så var det förresten hela kvällen.

Jag kan inte nog prisa det här stället, det för närvarande enda i Öregrund som bemödar sig om att servera riktigt god mat. Deras grillbuffé innehåller ett så rikligt utbud att man, även om det är tillåtet att gå ett varv till, aldrig orkar äta av alltihop. Från gårdagens måltid vill jag särskilt nämna vendelgrisen (av Vendel i Uppland) och lammkorven.

När vi kom hem, var det äntligen svalt i trädgården, så vi avslutade med var sin cognac i stolarna under plommonträden.

Men även där påmindes jag om hettan som inte bara hotar att ta kål på mig: under plommonträden och under äppelträden några meter bort låg det nedfallen, inte färdigutvecklad frukt.

Visserligen kommer Kerstin, Viggo och Klara hit på söndag för att stanna en hel vecka, men nu längtar jag (och trädgården) så intensivt efter regn, att regn står överst på önskelistan, alltså före baddagar.

4 kommentarer

  1. Här i Dalarna har vi haft en av de varmaste perioderna i såväl kvinno-som mannaminne, 33 grader som mest. Före det blev vi väl bevattnade, mycket trivsamt väder, med växlande molnighet, mycket sol och regn på kvällar och nätter. Därför har allt inte torkat ut, men det är kris på gång. Idag är det fuktigt (och molnigt) så att det är tröttsamt bara att gå. Låt oss hoppas på en riktig åskurladdning och regn hela natten!

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2008 08 01 14:23 #

  2. Här har regnat 53 mm sedan midsommar, det är rena ökenlandskapet! Vare sig växter människor eller djur finner glädje i detta längre. Längtar efter regn som tvättar rent och rensar upp, växterna som inte klarar hettan får tyvärr vika hädan, klarar inte att vattna allt. Tomaterna och det nyplanterade har företräde.

    Comment by Simone — 2008 08 01 14:47 #

  3. Vi har faktiskt fått några åskskurar den senaste veckan, och de räddade grönskan som började se lite ledsen ut, men vi har haft som varmast 31 grader på dagarna.
    Jag pustar och stånkar och ibland suckar jag över värmen men då säger jag till mig: NEJ, inte klaga Kerstin, tids nog sitter du här och kurar inomhus medan det regnar småspik och blåser halv storm eller står där med snöskyffeln och skottar dig fram till bilen.
    Just nu sitter vi och väntar på ett utlovat rejält åskväder. Har just sett molnbanken torna upp sig i väster. Som vanligt har vi tappat upp vatten och ställt stearinljus lättillgängliga samt har pannlamporna till hands, nyss försedda med nyladdade batterier.
    Vi drabbas nästan tvärsäkert av elavbrott så fort det åskar lite och all elektronisk utrusning måste stängas av och kontakter dras ur annars är risken stor att datorer och andra elektroniska apparater kraschar. Varje gång strömmen går ber vi en stilla bön, till ”Vattenfall, Reinfeldt och Den Osynliga Handen” att avbrottet ska vara snabbt fixat, för det kan man aldrig vara säker på.
    Ha en fin helg :-)

    Comment by Kerstin — 2008 08 01 23:00 #

  4. Läs här vem som är Gay http://www.magicmarketing.se

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 08 01 23:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^