Melodikrysset nr 30 2008

27 juli 2008 19:22 | Barnkultur, Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | 22 kommentarer

I dag ser jag att min trägne besökare Lars-Gunnar Blom i Halmstad har hänvisat till min melodikrysslösning långt innan jag har presterat den.

Som framgick av den avslutande texten i föregående inlägg, har jag varit i Värmland på släktträff, närmare bestämt i Sjöändan där för övrigt Kristinehamn tar sitt vatten. Först i kväll, söndag, har jag alltså på webben kunnat lyssna på Melodikrysset och också lösa det.

Jag måste starta med att göra värmlänningarna besvikna. Eftersom jag nästan aldrig lyssnar på dansband, är jag inte särskilt bekant med den musik Christer Sjögren och Vikingarna så framgångsrikt ger ut på skiva. Alltså hade jag ingen aning om vad deras ”Schenk mir den Sommer Marie” hette i svenskt original. Men Google räddade mig. Den vägen har jag fått reda på att den på svenska hette ”Du är min sommar Marie”.

Alltså hör inte heller Lill-Nickes – jag är ledsen, Lars-Gunnar – till dem jag brukar lyssna på. Men i deras fall var det lättare att komma på svaret: det de spelade var Edvard Perssons kända filmmelodi ”Jag har bott vid en landsväg”.

Alcazar, och därmed Tess (Therése) Merkel hör, lika lite som The Poodles till det jag normal lyssnar på, och vid det här laget hade jag lyckligt lyckats förtränga, att de gjorde ett gemensamt nummer i Melodifestivalen 2006.

Ingmar Nordströms har jag för all del hört, främst i Svensktoppen. Men mest uppskattade jag i det i dagens melodikryss aktuella fallet att de spelade den gamla sentimentala schlagern ”Violer till mor”, som här skulle ge singularen viol.

Och som en avslutning på dansbandsredovisningen kan vi väl ta en smörsångare också, Eros Ramazzotti.

Anders Eldemann bekände att han inte kan mycket om sport, och däri har han i mig en själsfrände. Ändå hade det någonstans i bakhuvudet på mig fastnat, att Pernilla Wiberg har gjort en skivinspelning – kontrollgoogling visade, att låten hette ”Privilege”. Jag ser aldrig sportsändningar eller läser sportsidor, men eftersom jag har sett henne åka utför i normala nyhetssändningar, förmodar jag att det eftersökta ordet är pister.

För mig är ändå Siw Malmqvist en mer känd populärmusiksångerska. Här hörde vi visserligen en av hennes hits, ”Ingenting går upp mot gamla Skåne”, på danska, men det är klart att jag vet att Siw i det svenska originalet bland annat besjunger sin gamla hemstad Landskrona.

Men en mycket äldre svensk schlager, som Eldeman påpekade ofta förekommande i allsångssammanhang, är ”Anna, du kan väl stanna”, den där man rimmar ”vinet” och ”apelsinet”.

Från den äldre repertoaren kan vi sen ta ett kliv över till det barn sjunger. Dagens exempel i Melodikrysset var Hasse Alfredsons ”Blommig falukorv”, som vi dock här hörde i en engelsk version med Claes Jansson. Claes är liksom jag uppsalabo, och vi brukar träffas här och var. Han har berättat, att han brukar kolla min blogg: har bland annat läst vad jag har skrivit om några av hans skivor och konserter.

Hasse Alfredson förekom förresten i en ljudillustration till i dag men då som parhäst till Tage Danielsson. Bland annat besjöng de – med Monica Zetterlunds hjälp – ”Donna Juanita”.

En annan skönhet besjöng Nils Ferlin (tonsatt av Lille Bror Söderlundh) i ”När skönheten kom till byn”, som vi här hörde i Sven Bertil Taubes tolkning. Det som efterfrågades var dock Ferlins hemstad, Filipstad, också det beläget i det Värmland jag besökte i helgen.

Den här veckohelgen var sommarens kanske hittills vackraste, i vart fall varmaste.

Därför passar det väl bra med att avsluta redovisningen med ett par sånger, som jag för egen del tycker är bra mycket somrigare än den låt vi hörde Christer Sjögren sjunga.

Vi hörde David Hellströms och Göran Svennings härliga ”Kostervalsen”, liksom ”Anna, du kan väl stanna” en allsångsklassiker. Och jo, jag har dansat till den på dansbana. Här skulle den ge platsem för valsen, alltså Koster.

En annan sommarfavorit är Carl Antons ”Om maskros och tjärdoft”. I det av honom besjungna Överby har jag förresten hälsat på min estniske gudfar (som bland annat berättade att han och Martin Ljung, grannar där, brukade byta tidning med varann). Carl Anton själv har jag hört på socialdemokratiskt valmöte.

22 kommentarer

 1. Denna gång tror jag Mr Halmstadpropaganda, herr Blom, indoktrinerat lité för mycket: Det var ju inte Lill-Nickes utan the Vikings från Arvika som spelade ”Jag har bott vid en landsväg” i en inspelning från en reunion 1991. The Vikings skulle ju bli framgångssagan Vikingarna, som väl t o m Mr Kokk måste känna till…
  I inspelningen av ”landsvägen” medverkade faktiskt alla originalmedlemmar i the Vikings från 1962 inklusive Tony Eriksson, den eminente saxofonisten som bar vikingarna vidare och som vi lite senare i programmet hörde även i den tyskspråkiga låten som Christer sjöng.
  För övrigt anser jag det vara en brist att inte känna till/kännas vid den brett förankrade dansbandsmusiken, som tyvärr betraktas lité föraktfullt i ”finkulturella” kretsar, inte minst de som bestämmer utbudet i media, även om en viss kantring åt rätt håll nu kan förnimmas…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 07 28 22:10 #

 2. Till Gunnar Bergquist: En närmare kontroll beträffande ”Jag har bott vid en landsväg” visar att du har rätt. I mina skrivna anteckningar kring programmet hade jag till och med själv noterat att det var The Vikings som spelade. När jag skulle till att skriva ner svaren på bloggen hittade jag länken från Blom som alltså hade hänvisat till min blogg långt innan jag hade haft en chans att lösa det aktuella krysset. Och där fanns uppgiften om Lill-Nickes, som jag alltså hade kvar i huvudet när jag började skriva.

  Det finns naturligtvis i dansbandsmusiken liksom i alla andra musikgenrer både bättre och sämre band och låtar, men jag skulle ljuga om jag sa att jag är förtjust i dansband. En gång när någon med annan musiksmak än jag hade städslat ett dansband till kongressfesten vid en socialdemokratisk partikongress, dansade jag i och för sig pliktskyldigt någon dans med min hustru, men när jag vid ett bord vid sidan om dansgolvet såg en kompis, böjde jag mig fram mot honom och väste i hans öra medan vi dansade förbi:

  – Ful musik!

  När det gäller dansmusik har jag mitt hjärta hos den swingmusik jag lärde mig dansa till i unga dar. Och jag tror inte det bara har med nostalgi att göra.

  Comment by Enn Kokk — 2008 07 28 23:39 #

 3. Gunnar Bergqvist/I bland kan det vara svårt att läsa innantill. Värmen?
  Så här skrev jag på min blogg:”Detta kassettomslag med Lill-Nickes från Halmstad får illustrera en av frågorna i lördagens melodikryss där det gällde att komma på vilken filmlåt The Wikings spelade och sedan skriva in rätt ord ur titeln, svaret finns bland de fjorton melodierna ovan.”
  Enn Kokk/ Så här skrev jag när det gäller dig. ”Vill du läsa mer om svaren så klicka härhttp://enn.kokk.se så har du denne mans utförliga förslag till lösning.

  Men du får ge dig till tåls då han är på släktträff i Värmland och jag vet inte när han publicerar men jag tror det blir innan onsdag då det är sista dagen att skicka in.”

  Kolla själva på http://www.hallandsbloggen.se/ så får ni läsa.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 29 11:17 #

 4. Till Lars-Gunnar Blom: OK, jag medger att jag lät mig bedras av min egen snabba och slarviga läsning.

  Comment by Enn Kokk — 2008 07 29 11:20 #

 5. Undrar varför en del människor ogillar dansbandsmusik?
  Många dansband sjunger och spelar texter av kompossitörer som alla gillar, såsom Evert Taube, Astrid Lindgren, Nils Ferlin, Björn Afzelius.
  Gillar man dem så borde man också gillar när tex Rose-Maries orkester eller Streaplers framför dem.
  Och många texter som tex är skrivna av någon okänd förmåga är väl lika bra som ex Tomas Tranströmers eller Elsa Graves dikter?
  Eller är det längden på låtarna som avgör?
  För det är inte många dansbandslåtar som överskrider fem minuter.
  Själv gillar jag att lyssna till Thorleifs, Lasse Stefanz osv
  Och jag måste inte dansa till.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 29 11:32 #

 6. Varje musikstil odlar sina speciella manér – de som jag ogillar själv är wailande, svulstiga sångerskor i stil med Mariah Carey, Whitney Houston och Carola. Utmärkta röster, men ”fel” manér för mig. Dansbanden har sina manér, och det funkar inte för mig. Inte när Christer Sjögren sjunger Taube. Inte när han sjunger Elvis heller.

  Den schlagermusik som jag lyssnade på som barn älskar jag däremot, med Gunnar Wiklund, Anita Lindblom och Lill Lindfors.

  Det är helt enkel detta ogripbara som kallas ”smak” och som är svårt att förklara. Däremot behövs inga smakdomare. All musik får finnas. Texter däremot, kan diskuteras.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2008 07 29 11:48 #

 7. Ann Christin Sandlund/Om du gillar Anita Lindblom så borde du gilla Palomaz från Tomelilla där deras sångerska Maj-Britt Stridsberg sjunger med liknande röst som din idol, eller om det är tvärtom.
  Dessutom trakterar hom saxofon på ett bra sätt.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 29 12:01 #

 8. Till Lars-Gunnar Blom och Ann Christin Sandlund: För mig får andra gärna gilla dansband, men själv gör jag det inte. Jag rycker inte det är roligt att dansa till dansbandsmusik. Och när det gäller musik av till exempel Evert Taube och Björn Afzelius, tycker jag både originalen och flera andra uttolkares versioner av låtarna i fråga har kvaliteter som dansbanden inte når upp till.

  Comment by Enn Kokk — 2008 07 29 13:21 #

 9. Jag gillar att bli glad när jag lyssnar på musik och det blir jag alltid av dansbandsmusik och jag vill sitta stilla när jag lyssnar.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 29 15:56 #

 10. Till Lars-Gunnar Blom: Det vore mig fjärran att försöka hindra dig.

  Comment by Enn Kokk — 2008 07 29 17:21 #

 11. Jag tycker dina presentationer av lösningarna på melodikrysset är osolidariska mot alla de männinskor som kämpar och hoppas.
  Om du nu måste briljera så gör det efter onsdagkvällarna så påverkas ej tävlingsresultatet.

  Comment by torsten pierrau — 2008 07 29 17:22 #

 12. torsten pierrau/www.korsord.se publicerar också lösningarna, ibland innan AE hunnit ställa frågorna och spela låtarna.
  enn kokk/Du har hindrat mig från en sak, handla saker från Unilever. Aldrig mer GB-glass.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 29 17:37 #

 13. Jag minns en lördag när jag satt på en bänk i Norre Katts park i Halmstad och lyssnade på Svensktoppen ur min transistoradio.
  Efter en stund så kom det en äldre man jag kände sigen och satte sig jämte, helt plötsligt började han stampa takten med sin ena fot, tydligen gillade han vad vi lyssnade på.
  Långt senare började både jag och mina förädrar att prata med honom, som påminde till utseende och kropp om Alfred Hitchcock, det visade sig vara en trevlig man som ogillade en sak:människor med skägg.
  Ofta hörde jag honom säga till män: ”Gå hem och raka dig”
  Undra varför han aldrig sa det till mig då jag hade (och har) ett helskägg?
  Troligen för att jag alltid var vänlig mot honom.
  Hans namn var Eric Claesson och han var en av dem som bildade Halmstads BK 7.2.1914 och tack vare den lille mannen kan jag om en stund cykla till Örjans Vall och se när HBK möter Reading FC från England i en vänskapsmatch med avspark 19:00.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 29 17:48 #

 14. Till Lars-Gunnar Blom: Men SIA-glass gör ju många goda sorter.

  Comment by Enn Kokk — 2008 07 29 18:05 #

 15. Till Torsten Pierreau: Jag kan ju trösta dig med att jag aldrig själv skickar in svar, vilket ju rimligen minskar den hemska konkurrensen.

  Comment by Enn Kokk — 2008 07 29 18:07 #

 16. Det finns en spridd myt att gilla dansbandsmusik skulle vara det samma som man man tillhör den breda folksmaken.. medan andra som inte dyrkar den musiken skulle ingå i någon slags kulturell elit. så är det inte… på SR har det det en hel undersökningar om olika musiksmaker, alltså vetenskapliga statistiska sådana, och det har då visat sig att dansbandsmusikälskarna ären ”minoritet” bland många andra minoriteter av musikälskare.
  Av den anledningen spelar inte de kommersiella musikkanalerna särskilt mycket dansbandsmusik.
  Men det hindrar tydligen inte att dansbandsälskarna att fortsätta odla myten om att just deras låtar skulle vara svenska folkets musiksmak…Dansbandsmusikens vänner kan dock glädja sig över att de svenska dansbanden är oerhört populära i Norge….Så kanske skulle Lars Gunnar Blom fråga sig varför vi svenskar inte är lika norrmännen i vår musiksmak?

  Comment by Anders Thunberg — 2008 07 29 23:26 #

 17. Jag gillar inte bara dansbandsmusik utan faktiskt all sorts musik vilket ha gjort att jag samlar på allt från Halland och jag tror jag har de flesta musiksorter i min samling.
  Senaste cdn är med Wienerbröderna från Varberg som spelar musik från just Wien.
  Mässingsorkestern Laxblecket från Halmstad har spelat in fyra LP och jag lyssnar gärna på dem liksom på Westcasters när de jazzar till eller på Alf Hambe när han besjunger en verklig händelse i ”Tornklättraren i Sankt Nikolai”, Goda Hopp från Varberg sjunger accapella, Steelwings från Laholm drar på med hårdrock som säkert får en del att hålla för öronen, Kungsbacka storband jazzar till och Stig Falkenbergs (gissa var de kommer från?) spelar klämmig dragspelsmusik, jag har på alla alfabetets bokstäver utom en.
  Något på Ä från Halland finns inte officiellt men jag har ändå en av två cd där ”Ängeln” spelar hela sin reportear på sitt Hagströms dragspel.
  Bland det Halländska finns dessutom en låt Ullared med text av ståuppkomikern Peter Wahlbeck som inte får spelas i radio.
  Jag tror inte heller hans ”Bakom basistens bas” får spelas.Om ni blir nyfikna kan ni alltid köpa och lyssna på cdn music fur alle som säljs på http://www.trumtrum.se eller lyssna på dem på youtube.
  Men favoritsångaren heter Anders Jönsson och han sjöng med Lill-Nickes, på alla år tror jag bara jag hört honom EN enda gång i SvR och det var lunchmusik från Ekströms personalmatsal i Örebro 1986 annars har Lill-Nickes förekommit några gånger bland annat i ”I afton dans” som sändes under många år i både P3 och P4.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 30 1:43 #

 18. Dansbandsmusik

  Många som jag känner dom säger att

  dansbandsmusik är smörig musik

  men jag tycker det är ganska bra.

  Det är inte så ofta jag lyssnar på sånt

  hemma lyssnar jag på hårdrock

  men är man ute på lokal så är det fint.

  För det är så gott att dansa till

  då kan man ta och trycka till

  det är så gott att dansa till

  man kan dansa booggi-woogi om man vill.

  Vi var ute och dansa till Sven-Eriks igår

  det var den bästa konsert jag har sett i år

  vi dansa foxtrott & boogi-woogi förstås.

  Jag har varit och stimmat på en hårdrockskonsert

  det var jätte ös men ni skulle ha sett

  när Sven-Eriks drog igång med Albatross.

  För den är så go att dansa till…

  Från LP:n SH1 POP TOPPLJUD med OVE &THE HITMAKERS från Varberg.

  inspelad i Studio Hitmakeri, Varberg 1983.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 30 11:36 #

 19. Kul att man lyckades få igång tyckandet om dansband!!
  Ann-Christin: Håller fullständigt med Dig om wailandet, det är ett elände! Håller dessutom med Dig när det gäller dansbandssångare som har maner för sig, det låter oxo grymt illa i mina öron! Det är dessutom dubbelt (minst) så illa när sången kombineras med illa skrivna texter! Som Galenskaparnas Claes Ericsson sa i något sammanhang: Det görs (spelas in) alldeles för mycket musik! Jag tycker att det är alldeles för många som okritiskt få ge ut egenhändigt skrivet (undermåligt) material, inte minst då dansband. Mycket är förlåtet om det svänger bra, så man blir danssugen, förstås…
  Nu tycker jag inte att Christer Sjögren sjunger så störande, det är väl faktiskt så att han och några till inte har så mycket maner för sig; ett annat exempel är sångaren i Curt-Haagers, som oxo sjunger ledigt och bra, i stil med de svenska schlagersångarna från 60-talet Du tycks gilla, Ann-Christin. Det är ju med dansbandsmusik som med annat, det finns både bra o dåligt, man måste inte köpa allt.
  Jag personligen blir ganska så störd när musik och text inte stämmer ihop, t ex så att textstavelser blir över i förhållande till antalet takter så att sångaren/-skan får snubbla till det för att hinna med takterna i melodin. Oftast kan jag då ganska lätt finna en enkel omskrivning som skulle gett ett mycket bättre flyt, men antingen hör inte de ansvariga bristerna eller så struntar de i dem, det ska ju gå så fort allting numera. Utbildningen i svenska är ju inte heller vad den varit..Men, om man lyssnar på äldre schlagers så förekommer det där oxo, inte bara i nya dansbandslåtar. Hörde en sådan (tidig) Povellåt bara häromdagen, faktiskt.
  Till Thunberg: Att inte de kommersiella kanalerna spelar dansbandsmusik beror ju på att de vänder sig till helt unga åldersgrupper. De har inte fattat att det är en stor köpstark del av svenskarna som gillar dansband. Bert fattade det och blev rik på kuppen!
  Jag medverkar till vardags (ideellt) på en lokalradiostation här i Göteborg, och där får vi från våra lyssnare ett mycket starkt gensvar på våra dansbandskvällar!
  Nu kommer ju en del TV-program med dansband framöver, vi får se vad det blir av dem..

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 07 30 21:45 #

 20. Gunnar Bergqvist/Du menar säkert Sven-Erik Gissbol, född Sven-Erik Karlsson den 5 mars 1945 i Halmstad , är en svensk artist och sångare. Han började sin karriär i Cool Candys men övergick 1981 till Curt Haagers där han stannade tills han slutade turnera 2003.
  Sedan sjöng Gith Persson med Curt Haager, innan dessa lade instrumenten i garderoben.
  mvh Mr Halmstadpropaganda
  Du läste väl mitt inlägg 2008 07 29 11:17

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 30 23:21 #

 21. fortsättning på min kommentar 2008 07 30 1:43/
  I afton dans sändes i arton (18) år mellan 1985-2002.
  Dansbandsmusiken har egen tidning http://www.fjl.se

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 31 0:42 #

 22. Denna kommentar fick jag på min blogg/
  Jag gillar inte dansband för att musiken är så hurtig. Jag gillar inte country-rösterna som ofta används i dansband, särskillt av många kvinnliga sångerskor. Sedan gillar jag inte blåsinstrument, som också är vanligt. Men jag kan förstå att många gillar dansband för det är en glad musikstil. Jag gillar också glad musik men håller mig till pop och punk-rock. :)
  Skriven av Ms Kay den 30 jul 13:37
  Jag rekommenderar ett klick här http://www.wahlbeck.se

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 31 2:04 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^