Melodikrysset nr 28 2008
12 juli 2008 11:58 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 7 kommentarerHär råder lördagsfrid.
Jag städade huset i går, medan Birgitta klippte gräset; vi turas om att göra de här sysslorna varannan vecka. Sen badade vi fredagsbastu.
Ute skiner solen. Men ingen lördag utan Melodikrysset!
Dagens upplaga gjordes inför publik (i Grebbestad) och var därmed som vanligt inte alltför svår. Det här krysset innehöll faktiskt inte någonting, som låg utanför det jag behärskar.
Den inledande trippeln var till exempel enkel. Vi hörde Tommy Körberg sjunga ”Guldet blev till sand” ur ”Kristina från Duvemåla” med musik av Benny Andersson, BA. Visste ni förresten, att Tommy tillsammans med Monica Nielsen har gjort en arbetarrörelseskiva, ”…med hjärtat fyllt av trots”?
Mindre överraskande är det kanske att en annan av dagens artister, Cornelis Vreeswijk, spelade in skivor på arbetarrörelsens eget skivbolag, A-disc. Här hörde vi dock honom i en holländsk version av ”Somliga går i trasiga skor”, politisk även den. Vilket skulle ge dåtidformen gick.
Somliga går med trasiga skor
Somliga går med trasiga skor.
Säj, vad beror det på.
Gud fader som i himmelen bor
kanske vill ha det så.
Gud fader som i himmelen bor
blundar och sover sött.
Vem bryr sig om ett par trasiga skor
när man är gammal och trött.
Vem bryr sig om hur dagarna går.
Dom vandrar som dom vill.
Medborgare, om ett hundra år
finns du ej längre till.
Då har nån annan tagit din stol,
det vet du inte av.
Du känner varken regn eller sol
ner i din mörka grav.
Vem bryr sig om hur nätterna far.
Jag bryr mig inte ett spår.
Bara jag får ha mitt ansikte kvar,
dolt i min älsklings hår.
Jag är en tvivelaktig figur,
duger ej mycket till.
Bakom ett hörn står döden på lur,
han tar mig när han vill.
Somliga går med trasiga skor
tills dom har slutat gå.
Djävulen som i helvetet bor,
får sig ett gott skratt då.
Och för att fortsätta på den politiska linjen: Både när jag läser Astrid Lindgrens böcker om Madicken och när jag då och då ser repriser av filmatiseringen slås jag av hur politiskt radikala de här historierna är. Astrid kunde ryta till mot den socialdemokratiska regeringen (minns Pomperipossa-debatten!), men hon hade alltid hjärtat till vänster. Allt detta apropå att vi hörde ”Mera köttbullar” ur filmen om Madicken.
Hjärtat till vänster har utan tvivel också Peps Persson, även om ”Stjärnan i mitt liv” inte hör till den politiska delen av hans repertoar.
Peps har sina rötter i ett lantligt Skåne, och det leder mig över till Bröderna Djup och ”Vi bor på landet”, där vi hörde Gunnar Djup spela på lie.
Från landet är det sen inte ett så långt steg till småstaden. Vi hörde Ulf Peder Olrogs klassiker ”Violen från Flen”, som här skulle ge viol.
Som mina läsare väl har märkt, hyser jag kärlek till trubadurer och singers-songwriters. En rolig trubadur, som jag förstås har på skiva, är Stefan Demert. Här hörde vi dock hans ”Anna Anaconda” med Ove Engström, som jag faktiskt också har på skiva.
Det senare gäller även Mikael Samuelson, som har sjungit in både visor och musikalmelodier. ”Nattens musik”, som Eldeman spelade i dag, är hämtad ur ”Fantomen på operan”.
Jazzviolinisten Svend Asmussen turnerar än i dag, men jag gissar att han ändå är mer bekant för mig, 71 år, än för dagens ungdomar. Vi hörde hans signaturmelodi ”June Night”.
Folk i min ålder är uppvuxna också med den fantastiska vokalgruppen Andrews Sisters, vars paradnummer ”Rhum and Coca Cola” i krysset skulle ge dryckerna rom och Coca Cola.
För att kunna lösa Melodikrysset korrekt, får man dock inte vara fast i sin egen ungdoms musik eller i någon enda musikgenre.
För min del såg jag alltså BWO (Bodies Without Organs, med bland andra Alexander Bard) i årets melodifestival, där de sjöng ett av de bättre bidragen, ”Lay Your Love On Me”. Bard har jag förresten, till min stora häpnad, en gång sett på en socialdemokratisk valvaka. Och han var inte där för att underhålla.
Och eftersom jag lyssnar även på annat än populärmusik, vet jag förstås att den musik av Frédéric Chopin vi hörde var en etyd.
* * *
På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. Sen bläddrar du dig, i båda fallen, ner till aktuell lördag.
7 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Anders Eldeman var på plats i Grebbestad och ledde det medelsvåra krysset som jag hade hjälp av http://www.korsord.se Forum/Melodikrysset för att lösa.
Några av svaren som Coca-Cola, Peps(i) cola och Rom går att dricka och då kan man äta köttbullar.
De båda förstnämnda finns till avkylning i min kyl och jag dricker dem direkt ur pet-flaskan när jag blir sugen på nåt söt eller blir törstig.
Den bästa måltidsdrycken är rumstempererat vatten.
Svaret på den mittersta drycken i krysset var ingen dryck utan artistnamnet på en populär artist som sjunger på sin egen dialekt.
Oh boy vad roligt det är när man inte förvanskar sig.
de mesta citerat från;
http://blogg.expressen.se/hallandsbloggen/
_________________________________________________
Som vanligt skriver bloggarENN mökke trevligt om melodikrysset så jag har ingen anledning att göra detsamma.
Hoppas vemodet har försvunnit, liksom ischiasen som du skrev om för ett antal månader sedan.
Hälsningar till alla läsare med önskan om en trevlig helg.
Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 12 13:26 #
Hej!
Gratulerarar till att du kunde lösa krysset. Starkt!! Har du skaffat dig juridisk rättighet att publicera texten till ”Somliga går med trasiga skor” också? Eller är du bara BROR DUKTIG??
Comment by Vidar Alsterberg — 2008 07 13 23:43 #
Till Vidar Alsterberg: Mot mig är den där tonen totalt bortkastad. Jag är en saktmodig gammal man.
Comment by Enn Kokk — 2008 07 14 9:58 #
Vidar Alsterberg är en musiker som bl a medverkat med Sten&Stanleys dansorkester, han är ett septemberbarn som detta år blir ålderspensionerad(65).
Jag har hans autograf i min samling.
Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 14 11:35 #
Till Lars-Gunnar Blom: Om det nu är han. Inlägget kom via arinnet.
Comment by Enn Kokk — 2008 07 14 12:10 #
Det var väl så att Astrid Lingren var Socialdemokrat, även om hon under Pomperipossa-debatten i en debattartikel i Expressen skrev: ”Här skriver en fd. socialdemokrat…”?
Men jag vet en kulturpersonlighet som var socialdemokrat, nämligen Nils Poppe. På Folkrörelsearkivet i Helsingborg finns en karikatyrteckning på Poppe av Poppe där denna bl.a. skrivit ”Till arbetarkommunen i Helsingborg.”
Comment by Martin Tunström — 2008 07 16 2:22 #
Till Martin Tunström: Jo, Nils Poppe var socialdemokrat, och ahn stack inte under stol med det. Under min redaktörsperiod på Aktuellt i politiken (s) hade vi en lång intervju med honom om detta. Han var till och med på omslaget.
Comment by Enn Kokk — 2008 07 16 8:42 #