Aftonbladet Kryss & Quiz innehåller fel

28 augusti 2011 15:12 | Media | 16 kommentarer

Som mina läsare vet, är jag en hängiven krysslösare, inte bara av Melodikrysset på lördagarna. Vecka efter vecka löser jag samtliga kryss utom Sportkrysset i Aftonbladet Kryss & Quiz, dock utan att någonsin skicka in svaren.

Roligast att lösa är i dag Sarah Kinmans Tvetydigt och P O Carlzéns Kluriga korsordet. Anna Hagbergs Stjärnkrysset är också OK men inte tillräckligt svårt. Jag vet ju att hon kan mycket bättre – jag saknar fortfarande hennes Svåra krysset och Kryptiskt.

Kryptiskt görs nu – sedan alltför länge – av Gudrun Pettersson på en svårighetsnivå som är generande låg. Mats Larsson gör numera, efter den kritik han fick i början, Svåra krysset på ett annorlunda sätt – de knappologiska kunskapsfrågorna, omöjliga att lösa utan lexikon och kartböcker – har ersatts av lättare kunskapsfrågor, så lätta att jag numera löser Svåra krysset i ett svep och utan hjälp; Larsson kan uppenbarligen inte konstruera kryss som fordrar intelligens och associationsförmåga. I själva verket är Sarah Kinmans Tvetydigt, som sägs vara på fyrapoängsnivå, i dag ett klurigare kryss än Mats Larssons Svåra krysset, som inte alls är på angiven fempoängsnivå.

Fast det här har jag ju gett uttryck för förut, så anledningen till att jag skriver den här texten är en annan: Veckans Aftonbladet Kryss & Quiz innehåller nämligen två grova fel, det ena så grovt att man häpnar över att det har släppts igenom.

Det riktigt grova felet finns i Eine Malmbergs Kändiskrysset med skådespelaren Jonas Karlsson som tema. Karlsson fick, enligt det här krysset, Prix Europa för sin roll som Gusatv III (!). Detta åstadkommer konstruktören genom att lägga TA LÄNGRE = TAGA ovanför KONTRAKT = AVTAL. Att en konstruktör ibland kan göra fel i sommarvärmen har jag faktiskt en viss förståelse för, men korrekturläses inte de här kryssen?

Jag tillåter mig tvivla, eftersom samma nummer av den här krysstidningen innehåller ytterligare ett fel, närmare bestämt i Anita Lingestads Namnsdagskrysset. Under bilden – som föreställer Östen med resten – allra längst till höger i krysset finns, när man har löst färdigt, ett icke-ord bestående av tom ruta+ERAT+tom ruta. Ingen nyckel finns för att lösa det mysteriet.

Ett mysterium är det också varför en av de trevligare konstruktörerna i den här krysstidningen, Bertil ”Blues” Johansson, numera inte alls förekommer som konstruktör. Han gjorde till för helt nyligen Årtalskrysset och skötte det på ett både underhållande och lärorikt sätt. För ett par nummer sen försvann han helt och ersattes av Björn Lundkvist. Vad hade Bertil ”Blues” gjort för ont?

16 kommentarer

 1. Ursäkta en kanske dum fråga men vad är det för poäng med att ange namnet på den person som konstruerat ett för enkelt/svårt/felaktigt kryss?

  Comment by Jean — 2011 08 28 21:51 #

 2. Till Jean: Den här invändningen förstår jag inte. Även kryss har upphovsmän/-kvinnor, och hur de lyckas är väl intressant på samma sätt som det är intressant att få veta vem som har skrivit till exempel en litterär text.

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 28 22:12 #

 3. Detta med ”Gusatv III” förstår jag inte. Taga ovanför avtal??

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 08 28 22:19 #

 4. Jag håller med Gunnar Bergquist beträffande Gustav III. Men det kanske beror på att man inte har korsordet framför sig. Däremot förstår jag Enns kommentarer när det gäller angivande av konstruktörers förmåga eller oförmåga. Jag löser en del korsord själv, om än på en blygsammare nivå, och det blir faktiskt så att man lär sig hur konstruktörerna tänker efter at ha löst ett antal kryss. Att vissa konstruktörer passar bättre än andra tror jag beror på att dom är ungefär i samma ålder som jag själv och har samma referensramar.

  Comment by Kenneth Hansson — 2011 08 28 23:33 #

 5. Till Gunnar Bergqvist: Här var det jag som slarvade. Jag skulle egentligen ha återgett de tre ord som tillsammans ger ATV i GUSATV:
  GANSKA KNIVIG = MARIG
  TA LÄNGRE = TAGA
  KONTRAKT = AVTAL
  Och dessutom, som nu ovan, ha markerat de bokstäver som ligger under varandra i krysset.

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 29 9:03 #

 6. Till Kenneth Hansson: Också jag lär mig konstruktörernas egenheter. Däremot är jag inte så beroende av att konstruktörerna är i min egen ålder och har samma referensramar. Ett exempel: Jag gillar mycket Anna Hagberg som konstruktör, men av en presentation i tidningen har jag förstått att hon är en, i vart fall jämfört med mig, mycket ung dam.

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 29 9:13 #

 7. Vi har ibland högtidsstunder under söndagarna, tack vare att vi har 3 söndagstidningar. UNT,DN och SvD. DNs kryss gluttar jag bara en aning på för det är för svårt´, har aldrig lyckats lösa det någongång. UNTs är bara rolig fylleriövning men när de tog bort krysset och la in Sverigekrysset istället blev det ett ramaskri från publiken och ledningen var tvugna att införa lokalkrysset igen, TACK för det. SvDs kryss är bägge roliga och ganska svåra, det blir alltid nåt ord man inte kommer på men i sin helhet bra. Även DNs lördagskryss är kul.

  Comment by Urban Sjölander — 2011 08 29 11:50 #

 8. Aftonbladets korsordsbilaga är väl numera helt styrd av Bulls Press? Vilket väl också får till följd att konstruktörer som är duktiga och kan få andra jobb tröttnar på Bulls dåliga arvoden och kvar blir de konstruktörer som accepterar Bulls Press arvoden och övriga villkor… eller som kanske inte i första taget får andra jobb. Eller har sitt korsordskonstruerande som en trevlig liten bisyssla som ger lite extrapengar. Det märkliga i sammanhanget är väl att en tidning som Aftonbladet helt och hållet överlåter ansvaret för något man står som ansvarig utgivare för till någon annan. Jag har fått veta att t o m mailadressen i korsordsbilagan går direkt till Bulls (trots intrycket att @aftonbladet.se skulle gå dit) Så eventuella klagomål på den bilagan lär aldrig komma till Aftonbladets redaktions kännedom.

  Comment by Marie — 2011 08 29 22:23 #

 9. Till Marie: Men förhoppningsvis finns det även på Aftonbladet läskunniga människor – några av dem kanske till och med finns bland mina många läsare.

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 30 8:54 #

 10. DNs korsord i söndags var en höjdare; Dubbelkrysset av Lars Kumlin, alltid på gränsen till för svårt men nästan alltid lösbart efter mycken möda – och Söndagskrysset av Sverker Mattsson, förmodligen min favorit nuförtiden bland konstruktörerna. Alltid svårt men alltid lösbart, även om det ofta tar tid. De här två kryssen räckte ett bra tag. Och det handlar betydligt mer om kluriga associationer än om specialkunskaper.

  Men att dessa två passar mig innebär ju inte att de, generellt, är bättre konstruktörer än andra. Bara att deras metod och svårighetsgrad passar just mig. Kanske finns det någon med en viss typ av kunskaper som älskade Mats Larssons ”knappologiska” frågor. Och där jag kanske tycker att svårighetsnivån är ”generande” låg finns det andra, till och med i min egen familj, som tycker nivån är precis lagom. Utan att det därför handlar om att den personen saknar ”intelligens och associationsförmåga”. Åtminstone intalar jag mig inte att jag har större utbyte av vissa konstruktörers kryss på grund av min ”intelligens”.

  Comment by Olof Öberg — 2011 08 30 9:12 #

 11. Hej Enn!

  Tack för berömmet! ;o)
  Jag satt och arbetade i sommarstugan och insåg att det blev alldeles för lite tid över till mina barn som var sommarlovslediga. Därför frågade jag redaktören på Bulls om man kunde ta semester några veckor ifrån konstruerandet. Men nu konstruerar jag på heltid igen och från och med v. 36 ska det vara mitt årtalskryss i Kryss & Quiz. Mvh Bertil ”Blues” Johansson

  Comment by Bertil Blues Johansson — 2011 09 01 11:48 #

 12. Till Bertil ”Blues” Johansson: Ledighet med barnen unnar jag dig gärna! Välkommen tillbaka efter uppehållet.

  Comment by Enn Kokk — 2011 09 01 12:33 #

 13. Jag konstruerar korsord åt bland annat kyrkoblad runt om i landet. Jag skickar gärna några som du kan provlösa och tycka till om. Du kanske vill vara min korrekturlösare till och med? De är inte så jättesvåra men innehåller mycket homonymer men inga krystade Hegerforsvitsar. Rätt många kunskapsfrågor men inga bifloder i Rumänien. Mvh Lars-Göran Ståhl larsgoranstahl@hotmail.com

  Comment by Lars-Göran Ståhl — 2013 01 07 22:33 #

 14. Till Lars-Göran Ståhl: Tack för det vänliga erbjudandet, men jag har mer än nog med det som redan nu upptar min tid.

  Comment by Enn Kokk — 2013 01 08 10:12 #

 15. Har hittat ett otroligt fel i nr 38 2015 årtalskrysset av Björn Lundkvist! En av huvudfrågorna var namnet på en Arthur som vunnit vasaloppet fyra gånger och tävlat för Umeå. Rätt svar ska givetvis vara Arthur HäggBLAD inte HäggLUND!!!! Jag fick inte ut korsordet och förstod redan innan facit att karln trodde namnet skulle vara Hägglund eftersom det var enda sättet att lösa korsordet. Man häpnar ju av okunskapen och den dåliga researchen.

  Comment by Janne Melin — 2015 09 28 15:52 #

 16. Till Janne Melin: Ibland hinner jag inte med riktigt alla kryss, och det här tror jag är ett sådant fall.

  Comment by Enn Kokk — 2015 09 28 16:01 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^