Melodikrysset nr 27 2008

5 juli 2008 12:00 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Musik, Politik, Trädgård, Ur dagboken | 14 kommentarer

Veckan har varit mycket trevlig: Sonen, Matti, har varit hos oss några dagar, hjälpt oss med att måla om de spröjsade dubbla sovrumsfönstren. Och så har vi umgåtts med honom och undfägnat honom med god mat. Vädret har under den senare delen av veckan varit jättefint. I går, fredag, klippte jag vår väldiga gräsmatta, och sen badade vi bastu. Det är svensk sommar när den är som bäst.

Och oavsett årstid löser jag förstås Melodikrysset på lördag förmiddag.

Veckans kryss innehöll några knepigheter.

Filmen ”Top Gun” har jag inte sett, men eftersom ledbokstäverna pekade mot att det sökta ordet skulle bli just Gun och Eldeman också gav oss titeln till låten ur filmen, ”Take My Breath Away”, googlade jag snart fram det rätta svaret.

Darin har jag bara på samlingsskivan ”Artister mot nazister”, men jag gissade på att det var han som sjöng, och när jag kontrollgooglade på hans namn plus melodititeln, ”Everything But the Girl”, visade det sig, att jag hade rätt.

Också Elin Sigvardsson känner jag till, men jag har aldrig lyssnat på CDn ”A Fiction”, där ”It’s a Shame” ingår.

Siw Malmqvist var uppenbart den som sjöng ”Älgen och årstiderna”. Men vem hade skrivit musiken? Helt uppenbart Owe Thörnqvist. Mycket w var det i dag!

Jag, liksom flertalet andra antar jag, klarade nog Gershwin, George respektive Ira som kompositör respektive textförfattare, men vem var den norska sångerskan? Jo, Karin Krog. Jag har för egen del ganska många norska skivor i min skivsamling och förundras ofta över att norska artister så sällan förekommer i svenska skivaffärer – därmed förblir de ju obekanta för flertalet musikintresserade här i landet.

För egen del drabbades jag i dag först av blackout inför den allra första och egentligen mycket lätta frågan, där vi fick höra Monica Bring och Svenssons treooo. Vad var det nu för välkänd melodi vi hörde, och vilken sångerska förknippar vi med den? Till slut gick det upp en talgdank: Jo, det var ju ”Vår sista dans” med Helen Sjöholm.

Men det fanns urlätta frågor också.

Vi hörde beatlesklassikern ”Let It Be”.

Och den kära gamla schlagern ”Min soldat”, han som gör beredskapstjänst någonstans i Sverige. Den här sortens folkförsvar är i dag dess värre ett minne blott.

Och vem har inte sett Walt Disneys version av ”Djungelboken”, som här skulle ge ordet djungel?

Jag är ingen dansbandsfan, men mångårigt lyssnande på Svensktoppen har gjort mig bekant med åtminstone de mest kända dansbanden. Här hörde vi ”Du sa farväl” med Sten och Stanley, där Stens bror Ebbe i strid mot rutinerna sjöng.

Mitt eget hjärta finns bland annat hos de gamla svenska folkvisorna. I dag spelades en av dem, ”Kristallen den fina”.

Den är en klassiker, och nu återstår att redovisa svaren på dagens tre frågor på sådant som brukar betecknas som klassisk musik.

Vi hörde ”Ungersk dans” av Franz Liszt, född i Ungern.

Vi hörde Jussi Björling sjunga ”La donna e mobile” ur operan ”Rigoletto” av Giuseppe Verdi.

Och vi hörde musik ur Wolfgang Amadeus Mozarts opera ”Don Giovanni”, på svenska kallad ”Don Juan”.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. Sen bläddrar du dig i båda fallen ner till aktuell lördag.

14 kommentarer

  1. Nu konkurrerar du med webbsidan http://www.webbkryss.nu där man också får alla svar på veckans Melodikryss och förresten även alla svar på klurigheterna i de flesta av korsorden i Sverige.

    Comment by Björn Theorell — 2008 07 05 17:51 #

  2. Till Björn Theorell: Jag konkurrerar verkligen inte med någon, skriver bara för mitt eget höga nöjes skull.

    Comment by Enn Kokk — 2008 07 05 18:08 #

  3. Ja det är bra, jag har hamnat på din hemsida tidigare vid mina försök att knäcka olika nötter.
    Den verkar innehålla en hel del tänkvärt som jag tackar för.

    Comment by Björn Theorell — 2008 07 05 19:03 #

  4. Hej Enn!
    Är du intresserad av bildkonst och känner du till några svenska konstnärer av estniskt ursprung?

    Comment by Valdemar Cher — 2008 07 05 20:40 #

  5. Till Valdemar Cher: En av de mest framstående torde Enno Hallek vara. Berömd, eller snarare beryktad, är också Lars Vilks.

    Sen finns det ett par barnboksillustratörer med konstnärlig talang: Dels Ilon Wikland, som illustrerade flera av Astrid Lindgrens viktigaste böcker. Dels Mati Lepp.

    Comment by Enn Kokk — 2008 07 05 21:38 #

  6. BloggarENN kan inte konkurrera med någon då ingen kommer upp i hans klass när det gäller beskrivningen av svaren i melodikryssen, själv redovisar jag bara några svar på min
    http://blogg.expressen.se/hallandsbloggen/
    och hänvisar sedan hit (ja, där du nu läser) och dit som är http://www.korsord.se och http://www.robertedlund.net
    Kryss nr 27 var svårt men nästa veckan lär det bli lättare då de skulle sändas direkt från nån plats med människor som tittar på med blyertspennor och kryss i händerna.
    Ivrigt försöka komma på rätta svaren.
    Kommer inte ihåg varifrån.
    Jag har klickat iväg min lösning genom cyberrymden för att jag helt enkelt gillar att klicka, gjorde det fyra gånger.
    Fyra gånger per e-postadress är det som gäller.
    På min blogg finns nu två utdrag ur mina två senaste romaner Inte nu igen! och Livet går vidare.
    I eftermiddag var det mycket HALMSTAD i TV 4, först V75 trav och därefter fotboll med HBK i Kalmar (1-1).
    TREVLIG SÖNDAG TILL ALLA SOM LÄSER HÄR,
    och tack för jag får läsa bloggarENN och skriva kommentarer.(jag har skrivklåda)

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 07 06 1:29 #

  7. Hej Enn!

    Måste bara få rätta lite efter dagens kryss – Verdis förnamn stavas G i u seppe, du kastade om bokstäverna lite och sån`t märker jag DIREKT, språkfantast som jag är!! Om inte googlekontroll hjälper mig till fullo brukar jag kolla din blogg innan jag sänder in mitt kryss! (Hoppas Anders Eldeman inte läser detta…) Är lite kul att läsa det du skriver, du bjussar verkligen på dig själv.

    Mvh
    Annika Larsson (Uppsalafödd, nu Gävlebo!)

    Comment by Annika Larsson — 2008 07 06 17:30 #

  8. Till Annika Larsson: Naturligtvis har du rätt – jag har snavat på tangenterna och kastat om bokstäverna. Det är rättat nu.

    Och eftersom jag själv är språkfantast, uppskattar jag verkligen att blir rättad när jag har gjort en tabbe.

    Men eftersom du besöker min blogg, vet du säkert redan, att det bor en språkpolis i mig.

    Jag vet inte om Eldeman regelbundet läser min blogg. Men genom en gemensam bekant, som har jobbat på radion, vet jag, att han inte applåderar att jag publicerar svaren i förväg.

    Comment by Enn Kokk — 2008 07 06 19:14 #

  9. Hej Enn,

    Jag är förundrad över att du hinner med allt! Massor av intressant att läsa på din hemsida. Jag har precis hittat den (min mamma rekommederade dig). Hon och hennes man är trogna ”kryss”vänner och missar inte ett program. Jag tycker själv att det är ett jättetrevligt program, löses till fördel med flera generationer närvarande. Vi använder din hemsida som rättningsmall. Man skulle kunna tro att du och Anders var i maskopi..

    Jag har dessutom förstått att du har kontakt med en författare som jag sökt med ljus och lykta i flera år….nämligen Lars-Erik Eriksson ”Hus är gott sa Oscar”. Bästa barnboken alla kategorier. Har länge försökt få tag i boken och ge bort till min gudson men det är omöjligt att få tag i den!
    Hur hittar jag boken???? Är tacksam för alla förslag du kan komma med. Jag har både ringt och mailat förlaget som gav ut den utan resultat, sökt på antikvariat, loppisar, boklådor på bibblan men får inget napp. Kan du hjälpa mig?

    Jag vet att förfrågan är märklig men boken betydde så mycket för mig som barn och vill gärna förmedla de intrycken boken gjorde vidare.

    Ha en riktigt trevlig sommar och må gott.

    Mvh Pernilla

    Comment by Pernilla — 2008 07 07 14:34 #

  10. Till Pernilla Adolfsson: Tack för de vänliga orden! Trots mina nu 71 år verkar jag ha läsare i alla åldrar, vilket jag tar som ett tecken på att åderförkalkningen ännu inte är alltför svår. Det faktum att jag vecka efter vecka på egen hand lyckas lösa Melodikrysset är kanske även det ett tecken på att jag försöker tillägna mig också den musik som inte är min egen generations.

    Den senaste utgåvan av ”Hus är gott, sa Oskar” är En bok för allas från 1989. Men ursprungligen gavs den ut 1970, på Rabén & Sjögren, och det är alltså detta förlag som borde bearbetas för att ge ut en ny upplaga. Fortsätt att tjata på dem – jag är inte säker på att dagens förlagsredaktörer inser vilken pärla den här boken är och vad den har betytt för tidigare generationer av barn, bland dem min egen dotter Kerstin.

    Så länge detta inte sker är väl enda utvägen att göra det du redan har gjort. Men glöm inte att även söka den på nätet! Dels kan du googla på författare + boktitel och på så sätt kanske hitta ett exemplar på något antikvariat någonstans i landet. Dels kan du söka den på Tradera. I båda fallen måste du komma i håg att författaren skriver sitt förnamn i ett ord, Larserik.

    Jo, Larserik Eriksson var en flitig och månsidig medarbetare i den tidning jag i nio år var chefredaktör för, Aktuellt i politiken (s). Jag har skrivit om honom här på bloggen, och du kan hitta texten ovan under Kulturspegeln, Barnkultur.

    Comment by Enn Kokk — 2008 07 07 15:20 #

  11. Till Pernilla: Ett litet tips är att du går in på http://www.antikvariat.net och lägger in din förfrågan på deras önskelista. Det finns ca 100 bokantikvariat i Norden på hemsidan.
    Det har fungerat för mig, även om jag har fått vänta ett par månader tills den önskade boken har dykt upp. mvh

    Comment by Tomas Wennström — 2008 07 07 17:31 #

  12. Tack så hemskt mycket för tipsen!!
    Jag ska genast sätta igång med sökandet igen. Tackar och ler!

    Comment by Pernilla — 2008 07 07 17:51 #

  13. Darin är inte på ”Artister mot nazister”. ”Artister mot nazister” är från 2001 och Darin är född 1987 och fyllde 14 det året. Du måste mena någon annan.

    Comment by Anonym — 2008 07 11 22:44 #

  14. Jag har CDn, men den finns i Uppsala, medan jag själv finns i Öregrund, så jag kan inte kolla.

    Comment by Enn Kokk — 2008 07 11 23:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^