Sommar med Ann Olivecrona

16 augusti 2011 15:56 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

Ann Olivecronas far, TV-journalisten Gustaf Olivecrona, hade jag att göra en del med under min tid som pressekreterare på Socialdemokratiska partistyrelsen. Dottern har jag däremot aldrig haft något att göra med; hon gav sig tidigt – i början av 1970-talet – i väg till Afrika. Då var hon bara 22 år, och av hennes Sommar-program i dag blev jag faktiskt inte riktigt klok på vad det då var som fick henne att ge sig i väg till Uganda. Så småningom har hon blivit lidelsefullt engagerad i att bevara Afrikas vilda djur, speciellt apor, men kanske fanns det till att börja med också en portion äventyrslystnad bakom vad hon gjorde.

Framför allt tiden i Uganda – hon flyttade senare till Kenya – blev ganska äventyrlig, och hon berättade livfullt bland annat om sina konfrontationer med militärer, starkt benägna att försöka få ut mutor. Ann Olivecrona har också deltagit i ett antal filminspelningar – jag lyssnade särskilt intresserat på hennes berättelse om inspelningen av den Karen Blixen-baserade långfilmen ”Mitt Afrika”, som jag helt nyligen såg i TV; jag ska försöka skriva mer om den.

Ann Olivecronas sommarprat var intressant i enskildheter, men hörde som helhet inte till de mest genomarbetade och bästa.

När det gäller musiken, gillade jag särskilt att den rymde mycket afrikansk musik, också att hon spelade till exempel Fleetwood Mac, som jag har det mesta av i mina skivhyllor. Och så var det kul att hon, när hon för att komma in vid universitetet i Nairobi var tvungen att uppge ”stam” skrev ”viking”. Till det spelade hon ”Viking” med Ted Gärdestad.

2 kommentarer

  1. På tal om att vara svensk i Kenya… får jag rekommendera boken Hue of Blue av Nina Jaribu – elegant skrivet om våra fördomar om Afrika. Hon vänder på perspektiven om var de värsta ”stamkrigen” ägt rum. Bland annat…

    Comment by Eva S — 2011 08 17 4:53 #

  2. När man bryr sig mer om djur än människor så stängde jag av.

    Mata apungar med samma mat som svältande barn
    får så tycker jag det gått för långt.

    Comment by Bo — 2011 08 18 11:36 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^