Sommar med Cecilia Uddén

13 augusti 2011 16:00 | Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 23 kommentarer

Jag gillar Cecilia Uddén som utlandskorre, och jag gillade också hennes Sommar-program. Som korre har hon den stora fördelen att både vara kunnig – till faktakunskaperna i hennes rapportering från arabvärlden kommer att hon talar flytande arabiska – och engagerad, dessutom djärv. Berättelsen om hur hon tog sig in i Syrien, som jag i och för sig har hört förut, är ett exempel på det senare. Min enda invändning mot hennes program – men den är inte menad som grav kritik – är att det här Sommar-programmet i långa stycken låg ganska nära det hon i närtid yrkesmässigt har rapporterat om från Mellanöstern och Nordafrika. De personliga utvikningarna blev därmed inte så många; berättelsen om rapkonsertbesöket tillsammans med sönerna under USA-vistelsen var ett trevligt undantag. Men hela Cecilia Uddén är ju annars ett lysande exempel på att en reporter visst kan tillåta sig att vara även personlig.

Jag gillar intellektuell rörlighet hos journalistkolleger och kunde nu till övriga positiva egenskaper hos just den här journalisten lägga också breda kunskaper om musik – dessutom var hennes musikval mycket bra. Med tanke på inriktningen i hennes Sommar-program på arabvärlden var det inte minst kul att få så många smakprov på musik från olika arabisktalande länder. Jag kan själv inte särskilt mycket om regionens musik, men det faktum att det hon spelade inte heller i mina av europeisk och amerikansk musik präglade öron lät konstigt eller monotont tyder på att hon hade valt musiken med både kunskap och omsorg.

Inte heller det övriga gick av för hackor: Evert Taube, Charlie Chaplins underbara manschettvisa (ni hittar den märkliga texten ovan under Kulturspegeln, Film, Moderna tider), Povel Ramel, Monica Zetterlund, Malena Ernman, Daniel Barenboim, Billie Holiday – Uddén visade sig ha en berömvärd faibless för fin jazz – Charlie Parker, Chet Baker, Dizzy Gillespie och John Coltrane.

Och så visade hon sig trots sin ålder ha öra för rap. Där var Eminem som hon hörde tillsammans med sönerna inte enda exemplet. I den här genren spelade hon också sina båda söner, Arthur och Edgar Mannheimer.

Ni la väl märke till titeln på deras låt: ”We Spit On SD”?

23 kommentarer

 1. Märkligt hur man kan anse sig själv så god, och därmed rättfördigar att man spelar en låt dör npåon spottar ut sitt hat.
  Och konsensus råder, även på Sveriges Radio.
  SD får man hata, spotta på – även offentligt i radioetern.

  Hade det skett mot ett annat parti hade det inte tillåtits. Men de är ju rasister, nassister försvarar den gode vönnen av ordningen.
  Nej, SD är budbäraren som menar att multikulti är mer negativt än positivt.

  Comment by Göran — 2011 08 14 10:46 #

 2. Till Göran: Ganska nedslående att efter Utøya läsa det du skriver. Också jag är, så blond och blåögd jag än är, ett exempel på multikulti. Men det hörs väl av mitt osvenska namn?

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 14 17:58 #

 3. Ju fler som spottar på SD, ju fler anhängare kommer de att få. Dom har f.ö. inget med Utöya att göra. Att koppla ihop SD med en galning är också komplett galet.

  Comment by Lars-Erik Hallenfur — 2011 08 14 23:49 #

 4. Det som förvånar mig är att de allra flesta kritiska mot invandringen jag pratar med samtidigt uttrycker sig nedsättande om invandrarna. Och det gör diskussionen om invandringens för- och nackdelar synnerligen svår. Om man är kritisk till själva invandringens storlek och de konsekvenser man befarar, ja det kan jag diskutera och bemöta. Men om man kallar kvinnor i slöja för nedsättande tillmälen – då har vi ingen plan att mötas på. Det är ju helt enkelt brist på respekt för mänskliga rättigheter, och i konsekvens med den tanken kanske man i slutändan ska göra sig av med funktionshindrade och andra ”kostsamma” människor. Så nog spelar SD:s retorik roll. Även om de ledande politikerna i SD har hyfsat till sin argumentation i strålkastarljuset, låter det helt annorlunda bland fotfolket.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2011 08 15 8:56 #

 5. Till Lars-Erik Hallenfur: Naturligtvis har SD inte något direkt med Utøya att göra, men också i SD finns invandrarfientliga stämningar. Så visst är det utmanande att direkt efter Utøya få läsa ett inlägg, präglat av de där stämningarna.

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 15 9:48 #

 6. Till Ann Christin Sandlund: Jag är en rationellt tänkande människa, och självfallet kan även jag se det berättigade i att diskutera storleken på invandringen: Hur många kan vi ge arbete? Hur många kan de bli för att framgångsrikt kunna integreras i det svenska samhället?

  Samtidigt måste man förstå att krig, natur- och hungerkatastrofer och andra liknande faktorer ibland driver i väg flyktingar i ofattbar mängd, och det kan man sällan direkt göra något åt.

  De som kommer hit är alla präglade av sina egna erfarenheter, sin egen kultur och religion, talar även ett annat språk, men det är inte det som är det främsta problemet. Problem kan däremot uppstå om mängden blir så stor att de här nyanlända människorna inte kan integreras i det samhälle de kommer till.

  Märk att integration inte är liktydigt med fullständig assimilering. Man kan mycket väl bli en väl fungerande medborgare i sitt nya land utan att för den skull sluta tala sitt ursprungsspråk och släppa allt som var utmärkande för den kulturkrets man kom ifrån. Fråga mig – jag har personligen den här erfarenheten.

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 15 10:10 #

 7. Enn: Om någon uttrycker sig så som i låttiteln ” We spit on SD”, så tappar åtminstone jag direkt aktningen för den som uttalar sig så. Jag fick också uppfattningen att du uppskattade titeln!?
  Jag är inte SD-väljare men kanske lite stollig i alla fall ;-)

  Comment by Lars-Erik Hallenfur — 2011 08 15 23:55 #

 8. Till Lars-Erik Hallenfur: Jag noterade titeln mest för att låten gjordes av sönerna till en SR-reporter som annars i sin yrkesutövning – Sommar-program hör inte dit; de ska vara subjektiva – tvingas till sträng återhållsamhet med egna värderingar.

  Jag skulle heller inte uttrycka mig så, fastän jag är starkt kritisk mot SD och de strömningar de rider på. Men massakern i Norge har utan tvivel lett till en motoffensiv mot de principiellt främlingsfientliga krafterna som innehåller sådana här känslor…

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 16 9:03 #

 9. Att hatretoriken fortsätter och till och med stegras efter Utöya är ytterst beklagligt, har Enn Kokk och co inte något lärt sig?

  Varför kan Uddén och Kokk inte använda sig av rationella argument och våga möta SD i öppen debatt. Varför förfalla till demonisering?

  Jag äcklas av hur slaktaren från Utöya används för att knipa billiga politiska poänger.

  Comment by JohannaV — 2011 08 16 11:18 #

 10. http://blogg.svansbo.se/2010/10/09/debatten-om-debatten-ar-relevant/comment-page-1/#comment-225600

  Erik Svansbo skriver som vanligt lågmält och klokt om invandringsdebatten demoniseras.

  Saklig argumentation, avståndstagande mot alla former av politiskt våld- att göra som Uddén är oförlåtligt i dagens hatklimat mot politiska motståndare – ska fortsätta. De problem eller utmaningar det demokratiska öppna samfundet står inför är desamma nu som efter 22/7.

  Till de som vill tysta debatten och utnyttja terroristens namn i egna syften säger jag: ni kommer aldrig att lyckas, Vi som står för det öppna samhället får aldrig ge efter för sådan nedsmutsning av debatten.

  Comment by JohannaV — 2011 08 16 11:32 #

 11. Kokk: Cecilia Uddén har förtjänster som journalist men hon är väl inte direkt känd för ”sträng återhållsamhet med egna värderingar”. Du minns ju vilket rabalder hon ställde till med för några år sen när hon var USA-korre och läste lusen av presidenten i ampra ordalag.

  Comment by Solgerd — 2011 08 16 11:53 #

 12. Nu vet jag inte riktigt vad ni polemsierar mot i mitt fall. Läs mina senaste svar till Lars-Erik Hallenfur och Ann Christin Sandlund.

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 16 15:19 #

 13. Jag har läst dina svar till Hallenfur och Sandlund.

  Jag önskar att du reflekterar lite över ditt svar till Göran.

  Comment by JohannaV — 2011 08 16 16:57 #

 14. Nej, efter det som har hänt i Norge tycker jag att man mycket noga måste betänka vad det är för slags atmosfär i samhället ens meningsyttringar bidrar till.

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 16 17:58 #

 15. Just precis pga av det som har hänt i Norge måste man noga betänka sitt språkbruk.

  Jag kan inte se att Göran yttrar sig om Utöya.

  Därför var din kommentar fel, grov och smaklös. Du utnyttjade terroristens dåd i din egen argumentation och talar uppskattande om Uddéns låtval ”we spit on SD”. Tyvärr yttrar du dig grovt om meningsmotståndare i andra inlägg också.

  Genom tonen sätter man debatten. Det är din blogg och dina val. Men då bör man inte ondgöra sig över att man får kritik. Du gör ju själv det du dömde Göran för.

  (Jag vill tillägga att jag inte har läst ngt mer av ”Göran” och bara uttalar mig om just denna kommentar.)

  Två utmärkta inlägg på Axess blogg får illustrera det jag försöker uttrycka:

  http://axess.se/blog/post/2011/08/15/Fraga.aspx
  http://axess.se/blog/post/2011/08/16/Tonlage-eller-terrorism.aspx

  Comment by JohannaV — 2011 08 16 18:39 #

 16. Om man i det läge som råder tycker att ”multikulti” är viktigare att debattera än ett sjuttiotal ungdomars död, orsakad av någon som inte gillade ”multikulti”, kan man nog tycka som Göran.

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 16 19:30 #

 17. Citat från Enns blogg om Ubah Musses sommarprogram 15/8: ”…det är verkligen utmärkt att människor som Ubah Musse får komma till tals även i Sommar-programmen – men jag förstår samtidigt hur de där stollarna, av vilka ett par under den senaste tiden har skrivit inlägg på min blogg, reagerar…”.
  Jag tycker att du här fortsätter med en bloggton som inte är så värst smickrande för dig, men du har givetvis rätt att hålla vilken ton du vill på din egen blogg.

  Comment by Lars-Erik Hallenfur — 2011 08 16 23:43 #

 18. Till Lars-Erik Hallenfur: De många som följer min blogg har säkert lagt märke till att jag har en vid tolerans för avvikande åsikter. Men också där finns naturligtvis, på några punkter – rasismträsket är ett exempel – gränser.

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 17 8:57 #

 19. Några kommentarer:
  1. Rasism är ett ord som börjat förlora sin kraft pga allt missbruk av ordet. T ex behöver inte kritik av invandringspolitik ha ett dugg med rasism att göra.
  2 Att sammankoppla SD med Norgegalningen är lite som att koppla ihop muslimer med militant islamism.
  3. Som nämnts i inlägg ovan har Cecilia Uddén ett tvivelaktigt rykte pga viss subjektivitet som journalist. Hon blev vid något tillfälle avstängd från SR pga detta.
  Och att spela en sådan låt som hon gjorde säger väl det mesta om henne.

  Comment by Lars-Erik Hallenfur — 2011 08 18 0:02 #

 20. Till Lars-Erik Hallenfur: Visst kan man diskutera invandringspolitiken. Men om man börjar selektera invandrarna i termer av ”multikulti”, är man inne på kriterier som suddar ut de gränser du försöker dra.

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 18 7:24 #

 21. Som du skriver var hennes ”Sommar” en inte så stor skillnad mot hennes normala reportage.

  Jag förstår egentligen inte vad som fått henne att lyckas unvika den kritik som framförts mot hennes jobb sen upproren startade i regionen. Revolutionsromantiken tog via hennes mun ut för tidiga segrar och nu sitter vi med en baksmälla och NOLL demokrati i samtliga länder.

  Comment by Bo — 2011 08 18 11:41 #

 22. Jag tror att Kokk har insett att formuleringen om att hon annars i sin yrkesutövning visar ”sträng återhållsamhet med egna värderingar” var lite olycklig. Hon är väl snarast känd för motsatsen.

  Comment by Solgerd — 2011 08 18 16:24 #

 23. Vill citera med instämmande vad Johan Galtung säger i en intervju: ”Breivik pratar om kulturer där nazisterna talade om ras. Annars är likheterna slående.
  Men det finns också ett fruktansvärt svar på frågan om vad detta påminner om. Ett svar som kommer att bli mycket svårt för Norge att hantera.Detta är exakt samma ideologi som i den Washingtonledda attacken mot muslimska länder.”

  Det som gäller för Norge gäller också för Sverige Att särskilt angripa SD är som att kasta sten i glashus. Vilka partier har fattat beslut om militär insats i Afghanistan och Libyen?

  Comment by Sixten Andréasson — 2011 08 19 21:41 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^