Sommar med Cecilia Forss

10 augusti 2011 18:58 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Cecilia Forss har jag sett på Uppsala stadsteater, som den ständigt kåta Rubinljus i Nikolaj Cederholms märkliga ”Män som blir en smula irriterade på kvinnor”.

Det hon startade sitt Sommar-program med, berättelsen om hur en mycket äldre skådespelare sexuellt gav sig på henne när hon, blott tretton år gammal men utrustad med en betydligt kvinnligare kropp, gjorde en av sitt livs första teaterföreställningar, utgjorde en hårtslående kontrast till just detta och bidrog till att programmet bitvis – avsnittet om fadern och om dennes död var ett annat exempel – blev mycket känslostarkt.

Annat i hennes program, till exempel hennes fascination för fenomenet pormaskar, väckte även det mina känslor som lyssnare, fast i helt annan riktning. Ganska bisarr fann jag också hennes berättelse om döda människor som (enligt henne) har en benägenhet att slå följe med henne.

Ska jag vara uppriktig – och det bör man ju vara – tyckte jag att hennes program var ganska spretigt, alltför spretigt.

Hennes musikval gjorde, med ett undantag, inget våldsamt intryck på mig. Undantaget var Olof Palmes radioinlägg om fördomar mot invandrare, det som Latin Kings’ satte lätt rap-artad men stillsam bakgrundsmusik till. Den här musiken använde hon för att, vad jag förstår berättigat, hyvla av sin farmors fördomsfulla åsiker i ämnet.

Olof Palmes anförande om fördomar mot invandrare finns förresten på en CD med Palme-tal jag producerade till tioårsminnet av hans död. Det slår mig i sammanhanget att ett ganska stort gäng från Uppsala stadsteater var hemma hos mig och Birgitta inför teaterns uppsättning av en pjäs om Olof Palme och då fick ett exemplar av den här CDn av mig. ”Fördomar” förekom sedan i föreställningen.

5 kommentarer

 1. Jag undrar om hon inte växlade mellan (privat) djupt allvar och en närapå fiktiv personlighet? Jag har ju barn i hennes ålder (hon gick för övrigt i mina flickors skola) och tycker mig märka att de unga skämtar på det sättet. Man kan aldrig vara helt säker på när det som är på riktigt blir på skoj. Jag tyckte att hennes program var väldigt roligt och gripande. Speciellt gillade jag Robins låt i klassisk musikdräkt.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2011 08 10 19:25 #

 2. Hej Enn! Läser din blogg regelbundet med stor behållning. Nu har jag en fråga till dig som jag nog tror att du kan besvara. I samband med minnesstunden på Rådhusplatsen i Oslo sjöngs en melodi ”En himmel full stjerner” eller ”Barn av regnbuen” som den heter. Vad jag förstår är musiken skriven av Pete Seeger. Frågan är vad den heter på engelska.. Tack på förhand!/Dan

  Comment by Dan — 2011 08 10 23:25 #

 3. Till Dan: ”Barn av regnbuen” har text skriven av den norske trubaduren Lillebjørn Nilsen. Melodin kommer från en Pete Seeger-låt som heter ”My Rainbow Race”.

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 11 11:21 #

 4. Tack för hjälpen! Det är en liten fin melodi som jag aldrig hört förut.

  Comment by Dan — 2011 08 11 14:10 #

 5. Cecilia tog tag i mina känslor! Lyckliga skratt och förtvivlan om vartannat. Starkt!

  Comment by Helene G — 2011 08 12 9:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^