Sommar med Håkan Juholt

7 augusti 2011 15:13 | Konst & museum, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 4 kommentarer

I dag debuterade Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt som Sommar-värd, med den äran. Inte så att det här programmet som helhet hörde till de yppersta i serien – jag saknade en genomgående röd tråd – men många av de enskilda avsnitten i hans berättesle var mycket hörvärda. Några av dem var dessutom roliga; historien om mötet med Kenny Rogers, på scen, i Las Vegas är ett exempel.

Det är närmast självklart att en ledande politiker i sitt sommarprogram måste komma in på politik och värderingar, men jag noterade med gillande att Håkan Juholt inte nyttjade sin programtid till partipropaganda. I det inledande avsnittet om massakern på Utøya försökte han i stället blottlägga mekanismerna bakom det oerhörda som hände. För många kom säkert hans långa engagemang för människorna i förtryckets Vitryssland som en överraskning. Många blev säkert också överraskade över att denne mångårige försvarspolitiker talade så engagerat om samförstånd i försvarspolitiken, inklusive så väl om flera namngivna borgerliga och miljöpartistiska försvarspolitiker.

Långt innan han hade bekänt att han är en känslomänniska – så väl lättrörd som lättroad – hade jag för egen del dragit just den slutsatsen. När jag hade hört honom berätta om sina reaktioner ögonblicken före framträdandet i Visby i somras, kände jag stark frändskap med honom.

Hans musikval var också det känslostarkt, ibland känslosamt. En del, men inte allt, hör till det jag själv gärna lyssnar på: Monica Zetterlund i ”Gröna små äpplen”, Ella Fitzgerald och Louis Armstrong i ”Summertime”, Cornelis Vreeswijk i ”Bruna bönor complet”, Bruce Springsteen i ”Back In Your Arms”, Ulf Lundell i ”Två gamla hundar”. Och så fick jag, genom ”I Won’t Back” med Johnny Cash och Tom Petty, en nyckel till ett uttryck som återkom i hans installationstal på den socialdemokratiska partikongressen.

Dem som inte är lika Elvis- eller Ray Charles-frälsta som Håkan Juholt vill jag påminna om att den här mannen på ett annat område, konst, i sitt sommarprogram visade upp både bredd och djup. När Juholt talade om skulpturerna i Västertorp, var det helt uppenbart ett ämne han var djupt engagerad i och också visste mycket om.

4 kommentarer

 1. Hej Enn!
  Jag hörde Håkan Juholts sommarprogram i radio. En stark inledning med det fasanfulla dådet på Utöya. Arbetet i försvarsberedningen låter som ett grupparbete i goda anda, att kunna kompromissa och hitta lösningar över partigränserna. Juholt lyfte fram den konstnärliga utsmyckningen, 50-tals förorten Västertorp.Enligt uppgift ska Håkan Juholt sommartala i Västertorp, söndagen den 21 augusti kl 13-16. Parkleken Lugnet, Isjaktsgränd 35.

  Comment by Rustan Rydman — 2011 08 07 16:24 #

 2. Hej,
  du får gärna ange dina favoriter i ”Sommar” när serien är slut. Programmen går att lyssna på via SR:s hemsida en månad efter sista programmet, och det vore bra att få reda på vilka program du tycker att man inte bör missa.

  Comment by Oskar — 2011 08 08 0:06 #

 3. Hej Enn!
  Tack för att du fäste min uppmärksamhet på Juholts engagemnag för människor i Vitryssland. Jag hade inte hört programmet, men använde podradion för att göra det.
  Jag har själv haft medel från Svenska Institutets Visbypogram under 7-8 år för att stödja studenter och forskare från Vitryssland, och jag har besökt landet många gånger. Det slår mig alltid att det känns som att Vitryssland ligger mycket långt bort trots att det ligger på samma avstånd som Sveg, för att citera Juholt. Min fru, född och uppvuxen i Ukraina, brukar säga, när hon reser med mig i Vitryssland, att vitryssaren mer än några andra påminner henne om sovjetmänniskorna.
  Ända gången vi hörde vitryska under vårt senaste besök var när vi väntade på nattåget i Gomel, och då från stationens högtalare. Alla pratar ryska.
  Jag kan bara hålla med Håkan Juholt; Vitryssland har en lång väg att vandra.

  Mats

  Comment by Mats Larsson — 2011 08 08 15:24 #

 4. Det var med stort intresse som jag såg fram emot Håkan Juholts debut som sommarpratare. Och jag blev inte missnöjd.Att han hedrade de unga offren för ondskan var helt naturligt för en socialdemokrat. Liksom försöket att förstå mekanismen bakom dessa bestialiska dåd. På ett föredömligt sätt sällade sig S-ledaren till Jens Stoltenbergs uppfattning, att rakryggat stå upp för demokratin, utan att lockas till hatfulla motangrepp.

  Valet av artister kan knappast kunna ifrågasättas.De passade bra in i sammanhanget. Det hela gav ett intryck av en krönika. Påpassligt också att framhålla kulturens stora betydelse, med exempel både från Påskallavik och Västertorp. Exemplet från mötet med Kenny Rogers i Las Vegas var riktigt roligt. För den unge Juholt var det däremot en dyrköpt erfarenhet att tvingas bekosta Carl Lidboms pretentiösa val av vinsort. Med den naturliga förmåga, att avspänt umgås med folk – som Håkan har – bör han återkomma som sommarpratare

  Comment by Sven-Eric Forsén — 2011 08 08 16:36 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^