Miriam Makeba på Berns 1966

20 juni 2008 16:09 | Musik, Politik | 6 kommentarer

I våras hade jag åter igen lyckan att få höra Miriam Makeba, den här gången i Uppsala konsert & kongress (Musikens hus) vid Vaksala torg hemma i Uppsala.

Vi har en stor samling skivor med henne; hon har varit en ständig musikalisk följeslagare allt sedan våra unga år. (Du hittar mer om henne under Kulturspegeln, Musik.) Live hörde Birgitta och jag henne först 1966, på Berns i Stockholm.

Miriam Makeba är född 1932 och är nu alltså 76 år gammal. Då, på Berns, var hon 34.

Vår son, Matti, har gjort det möjligt för oss att få återse henne i hennes krafts dagar. Konserten vi var på finns nämligen nu på DVD, ”Miriam Makeba Live at Bern’s salonger, Sweden, 1966” (Gallo, Union Square Products USPDVD 010, 2006), och jag fick den på 71-årsdagen av Matti och hans Karin.

Det var en ren fröjd att få se och höra den här konserten igen, nu i svart-vitt – så filmades den av SvT.

Miriam Makeba kommer ju från Sydafrika men hade vid tiden för den här konserten etablerat sig i USA (bland annat i par med Harry Belafonte) och också av apartheidregimen berövats sitt sydafrikanska medborgarskap.

DVD-återutgivningen av konserten startar med en låt, som brukar förknippas med kampen mot apartheid, Solomon LindasMbube” (i Pete Seegers amerikanska version ”Wimoweh”): den handlar om lejonet som sover men som en dag ska vakna…

Två mycket fina nummer kommer från den sydafrikanska gruppen The Manhattan Brothers, som Miriam Makeba sjöng med så tidigt som 1953: ”Amampondo” och så ”Click Song”, som blev en stor hit. Det där märkliga xhosa-klicket förekommer också i andra sånger, till exempel ”Mayibuye”.

Men vid det här laget var Miriam Makeba långt ifrån uteslutande en sydafrikansk sångerska, när det gällde sångurvalet. På hennes repertoar fanns till exempel ”Forbidden Games” (”Everybody knows you belong to another…”) ur den franska filmen ”Les jeux interdit” och den karibiska sången ”The Naughty Little Flea”, som också fanns på Harry Belafontes repertoar (och som Owe Thörnqvist gjorde en svensk bearbetning av, ”Vart tog den stygga lilla loppan vägen?”).

Miriam Makebas utveckling till världsartist underströks vid framträdandet på Berns också av valet av kompmusiker: Bill Salter från New York spelade bas. Leopoldo Fleming Jr på percussion kom från Karibien. Och så kan ni, om ni skaffar den här DVDn, se och höra den legendariske brasilianaren Sivuca (Severino Dias de Oliveira, död 2006) spela dragspel och gitarr.

6 kommentarer

 1. Har också Miriam Makeba – på LP, de flesta inköpta för en pokervinst, Nästa alla titlar du nämner finns på mina LP. Lyssnade på dem i hörlurar för att inte störa grannarna. Med små barn blev det ofta till att lyssna nattetid. I höst överväger jag att köpa en speciell skivspelare som går att koppla till datorn och sedan göra CD av mina LP. Det är kul att läsa dina kommentarer./arne

  Comment by arne engkvist — 2008 06 20 17:25 #

 2. Till Arne Engkvist: Själv har jag dubbelköpt många av hennes skivor: sådana som jag redan hade som LP har jag sen också köpt som CD.

  Comment by Enn Kokk — 2008 06 20 18:41 #

 3. NU har jag löst melodikrysset och dessutom publicerat förslaget till min lösning på min blogg
  http://blogg.expressen.se/hallandsbloggen/
  En del svar kunde jag medan andra fick jag googla mig fram till.
  Det sista svaret(V7) är förrutom namnet på tjejen med nyckelharpan ett namn på ett Halländskt samhälle.
  Fortsatt trevlig midsommar!!!

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 06 21 11:00 #

 4. Till Lars-Gunnar Blom: Jag har varit inne på din blogg och kollat: När det gäller svaren, tycks vi vara helt ense.

  Vad jag ju inte gör – vilket belackarna borde beakta – är att jag, i motsats till dig, inte brukar ange, till vilka vågräta respektive lodräta nummer mina svarsförslag hör. Man kan alltså inte lösa Melodikrysset bara med hjälp av mitt lilla kåseri – man måste också genom egen ansträngning ha ett hum om var i krysset frågorna och svaren hör hemma.

  Men ta inte det här som klander. Var och en får göra på sitt sätt.

  Comment by Enn Kokk — 2008 06 21 11:55 #

 5. Trevligt att du har kollat på min blogg, visst har jag lagt märke till att du aldrig skrivit var dina svar ska stå.
  Det är som jag tidigare skrivit, lite av ett trevligt poesi av ditt förslag.
  Jag har aldrig känt mig tillrättavisad av bloggarENN men skulle gärna göra det angående de tre egna skrivna romaner som jag sänt per e-post till dig.
  Har du läst dem???
  Jag respekterar också och kan förstå att du inte sänder in ditt kryss, på ett sätt är det bra för då har vi en tävlare mindre.
  Kan vi även locka fler till att sluta sända in så kanske jag någon gång lyckas vinna en klocka med Eldemans ansikte på.
  Iså fall lovar jag att ge bort den till någon av mina kamrater här i ”Laxastan”.
  Jag har klickat iväg fyra lösningar och inväntar med spänningen dragningen nästa lördag.
  Första prisets Bonniers musiklexikon köpte jag i våras på bokrean så den avstår jag gärna.
  Bäst hade varit att vinna presentkort på cd-skivor.
  PS.Samhället ÅSA finns söder om Kungsbacka.DS.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 06 21 12:10 #

 6. Till Lars-Gunnar Blom: När jag fick dina romaner, hade jag inte tid att läsa dem. De finns kvar i datorn, dock i den i lägenheten i Uppsala, inte i den jag har här i Öregrund. Så just nu kommer jag inte åt dem. Jag är visserligen inne i stan ibland men bara för korta, ändamålsbestämda besök. Men förr eller senare…

  Comment by Enn Kokk — 2008 06 21 12:15 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^