Sommar med Leif Mannerström

3 augusti 2011 12:38 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 3 kommentarer

Leif Mannerström är mästerkock, alltså primärt inte mediamänniska. Hans Sommar-program tror jag, av flera skäl, tilltalade en stor publik.

Dels tror jag att hans perspektiv på det egna livet och på samhället innehöll element som många kunde identifiera sig med: det här att ha egna erfarenheter av att ha det knapert, också av att på egna meriter kämpa sig upp i livet. De flesta med hans sociala bakgrund kommer förstås aldrig lika långt som han, men också dessa övriga förstår nog att om man har en speciell talang, i Leif Mannerströms fall för att laga god mat, kan man även i ett klassamhälle komma längre än man från början anade.

Nu är ju alla inte så raka och fördomsfria som Leif Mannerström. Han berättade i sitt Sommar-program en mycket rolig historia om sin farmor, en kvinna som inbitet röstade på högern och därför vägrade att handla på Konsum – så för att för egen del komma i åtnjutande av några av konsumentkooperationens delikatesser, tvingades hon handla genom bud för att inte hamna i politiskt vanrykte.

Det fanns en del sådana här småputtrigt roliga partier i Mannerströms Sommar-program, men när det gällde helheten, tyckte jag att han kanske försökte pressa in för mycket av sitt livs historia inom ramen för den trots allt begränsade programtiden, och det lätt forcerade tempot lockade honom ibland också till innantilläsning ur manuskriptet. Men jag lyssnade gärna till det han hade att berätta, om mötet med Sophia Loren, om New York och Cuba och om mycket annat.

Musikvalet var däremot nästan perfekt, om man ser till programmets syfte, att roa en mycket bred publik. Ett extra plus får Mannerström för att det han spelade – med Carl Jularbo, Julia Caesar, Bill Haley, Count Basie, Öbarna, Elvis Presley, Povel Ramel, Bruce Springsteen, Benny Andersson och Orsa spelmän, Galenskaparna & After Shave, Lasse Dahlquist – dessutom hade valts för att det hade en anknytning till det han berättade om.

3 kommentarer

 1. Jag har träffat honom och ätit enorma räkmackor som han serverat. Programmet var OK men han är kanske lite för självgod IRL för min smak.
  Pölsa, kokt potatis och en skivad tomat.
  Den rätten serverar han aldrig så jag får äta ensam.

  Comment by Bo Grahn — 2011 08 03 13:33 #

 2. Till Bo Grahn: Med pölsa och kokt potatis skulle jag aldrig äta tomat, så där får du leta efter annat matsällskap.

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 03 14:37 #

 3. Men tomaten är ju RÖD!

  Comment by Bo Grahn — 2011 08 04 19:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^