Sommar med Barbro Lindgren

31 juli 2011 15:20 | Barnkultur, Media, Musik, Prosa & lyrik, Teater, Ur dagboken | 6 kommentarer

När våra barn var små, fanns förstås Barbro Lindgrens barnböcker här hemma – nyligen skrev jag om den serieversion av Loranga, Masarin och Dartanjang hennes systerdotter Sara Olausson har gjort. Men vår bokhylla rymmer också en bunt böcker för vuxna, både lyrik och prosa, av Barbro Lindgren.

Till det kommer att hon också är en skicklig tecknare. I dagens Sommar-program berättade hon att hon startade sin konstnärliga bana med att gå på Konstfack.

Jag har, kanske för att jag är en besläktad ande, alltid hyst kärlek till människor som spränger förväntade ramar. Men jag anar att den här strävan hos henne kan ha lett till konflikter med hennes ursprungliga förlag, Rabén & Sjögren, och i sanningens namn har hennes stora triumfer ju alla legat inom barnboksgenren.

Hennes sommarprat i dag sträckte sig över hela det vida fält som är Barbro Lindgren. Men hon gjorde också gränsmarkeringar, åt två håll. Dels mot dålig smak, med trädgårdstomtar som främsta exempel. Dels mot det slutna och mycket inåtvända draget i dagens poesi.

Av det senare ska man inte dra slutsatsen att Barbro Lindgren själv är något slags traditionalist – redan hennes egna mycket innovativa barnböcker bevisar motsatsen. Men hon spelade i dagens Sommar-program också Åke HodellsGeneral Bussig”, som nog kan ha både förbryllat och retat en del av lyssnarna. Själv älskar jag Åke Hodell; jag har på 1960-talet hört och sett honom live i orangeriet i Linnéträdgården här i Uppsala, och det var vansinningt roligt.

Också Barbro Lindgren var rolig att lyssna på, och desto roligare blev programmet av hennes okonventionella och omväxlande musikval: klassisk musik och sång, Monica Zetterlund, Södra bergens balalajkor, Cornelis Vreeswijk och, inte minst, Erik Frank i ”Novelty Accordion”.

6 kommentarer

 1. En typisk S-sommar. Hon talade som en gammal socialdemokrat som ser allt som varit som bättre än det som är eller skall komma. Hon borde hooka upp sig med en S-gubbe jag känner till i Härnösand… Hon talade bl.a om Ölandsbron som nåt oönskat men allt blir inte bra bara man isolerar sig och går på gamla meriter.

  Comment by Bo — 2011 07 31 19:39 #

 2. Till Bo Grahn: Och hur vet du att Barbro Lindgren är just socialdemokrat? Det indicium du anför skulle ju lika gärna kunna tolkas som att hon är miljöpartist eller vänsterpartist.

  Comment by Enn Kokk — 2011 07 31 22:17 #

 3. Jag tycker att Barbro Lindgrens sommarprogram var ett av de bästa jag hört i år. Så härliga skildringar från hennes barndom bl.a. Barbro kan nästan – men bara nästan – konkurrera med sin namne Torgny.

  Comment by Vendla — 2011 07 31 22:28 #

 4. Visst kan jag hålla med om mycket av vad Du skriver om Barbro Lindgrens program, Enn. Synd bara att hon inte riktigt tillhör den krets författare som också förmår att levandegöra sina texter muntligt. Sådana som Bo Setterlind, Bruno K Öijer m.fl. Tyvärr störs jag av ”innantilläsning”. Förmodligen en följd av att jag i ungdomen tvingades lyssna till en innantilläsande dödstorr juridikdocent som mässade rättshistorielitteraturen för oss för att de flesta böckerna var utgångna t.o.m. antikvariskt.

  Comment by Mats Werner — 2011 08 01 7:18 #

 5. Till Mats Werner: Så vitt jag förstod berodde det där på att hon läste innantill, inte från ett manus, utan från texter hon tidigare hade publicerat. Men också på det är ju människor – även författare – olika skickliga.

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 01 10:10 #

 6. - Och hur vet du att Barbro Lindgren är just socialdemokrat?

  Vi är alla socialdemokrater i själ och hjärta.
  En del av oss har som tur förnuft också.

  Comment by Bo — 2011 08 01 16:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^