Melodikrysset nummer 30 2011

30 juli 2011 11:55 | Musik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Det är lite ensamt i stugan i dag – Birgitta är intagen på hjärtkliniken på Akademiska i Uppsala igen. Lite senare i dag ska jag hälsa på, men först ville jag göra dagens melodikryss.

Det var nu inte så värst svårt.

Tankarna går ju i dessa tider också ständigt till Norge, men i Melodikrysset fanns det bara en låt med norsk anknytning: barnartisten Anita Hegerland fanns bland dem som spelade in ”Jag ska måla hela världen, lilla mamma”.

På gränsen till Norge ligger Värmland, som var ett av svaren i krysset med hjälp av ”Ack Värmeland du sköna”.

På gränsen mot Norge låg ju också Janne ”Loffe” Carlsson i Jan Olof Olssons och Bengt Lagerkvists fina TV-serie ”Någonstans i Sverige”. Han var, liksom huvudpersonen i Ulla Billquists jättehit från 1940 ”Min soldat”, ledmotivet i filmen, klädd i uniform.

Även han slogs ”För kung och fosterland” – men i dagens kryss var detta titeln på en Magnus Uggla-låt med lite annan inriktning.

Vårt östra gannland representerades i dag av en inspelning på finska av ”Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini”, en titel av vilken det framgår att huvudpersonen tänker bada.

Även Malta var med på ett hörn. 1973 – sjuttiotre – vann gruppen med detta namn (Claes af Geijerstam och Göran Fristorp) Melodifestivalen med Lars Forssells och Monica & Carl-Axel Dominiques ”Sommaren som aldrig säger nej”. Malta fick dock, eftersom det också finns ett land som heter så, i Eurovision Song Contest lov att döpa om sig till Nova.

USA representerades i dag av Liza Minnelli med ”My Mammy”, lanserad redan på 1930-talet av Al Jolson.

Alf Robertson sjöng förstås sin ”Ett minne till lunch” på svenska, men originalet, ”I Took a Memory To Lunch”, är också det amerikanskt, skrivet av Tom T Hall.

I USA utspelas också Björns och Bennys musikal ”Kristina från Duvemåla”, ur vilken vi i dag fick höra ”Och guldet blev till sand” med Peter Jöback.

Men därmed är vi samtidigt här hemma i Sverige, och därifrån kom också ett och annat.

”Nu ska vi skörda linet i dag”, som här skulle ge svaret lin, var ett stycke ur den klassiska sångleksrepertoaren. ”Var inte rädd” med Nordman ett exmpel från senare år.

Själv minns jag från yngre år hur ”Gotländsk sommarnatt”, således en låt om Gotland, med Ernie Englund ständigt spelades i radio.

Och hur många gånger har jag inte hört Evert Taubes ”Maj på Malö”, som inledde dagens melodikryss?

* * *

Jag har hittills lyssnat på och skrivit om samtliga Sommar-program i radions P1. Det ska jag göra också i dag men först efter kvällssändningen. Nu närmast ska jag alltså åka in till Uppsala och hälsa på hustrun på Akademiska.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

6 kommentarer

 1. Håller med, dagens kryss var inte så svårt. Dock var vi osäkra på om ”Sommaren som aldrig säger nej” kom 73 eller 75, så de sista bokstäverna fylldes i först efter att vi fick fram svaret Tom. Hoppas att din fru piggar på sej snart, så att hon får återvända till ert sommarparadis. Såg fina foton på er dotters blogg förra veckan; det ser verkligen fantastiskt ut hos er. Vilken trädgård ni har! Fortsätt njut av sommaren och ha det så bra!

  Comment by maggan — 2011 07 30 14:45 #

 2. Tack att du tog dig tid med krysset fast du har din fru på sjukhuset. Hoppas att hon snart är hemma igen.

  Comment by Dorothea — 2011 07 30 18:20 #

 3. Hälsningar till dig och din Birgitta. Jag hoppas att hon snart är hemma hos dig.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2011 07 30 18:45 #

 4. Jag var på ett ganska långt besök hos Birgitta på Akademiska i dag. Till min glädje kunde jag se att behandlingen redan har börjat ge resultat; hon var mycket piggare och gladare, hade också påtagligt bättre aptit. Jag och Kerstin och Matti som också var där har försett henne med tidningar, en ny bok, handarbete, frukt och choklad. Och hon kommer naturligtvis att få fler besök,

  Comment by Enn Kokk — 2011 07 30 20:39 #

 5. Under musikminnesstunden i Oslo Domkyrka (så ¨långt jag sett)saknade jag Dagfins ”Låga över länderna…” Googlade och fann din sida. Såg så att Birgtta har hjärtproblem. Hoppas allt ordnar upp sig!! Men fortfarande saknar jag Dagfins ”örnsånger” i denna terrorsituation…de är ju så fina och säger allt! Vi var i Portugral under terrorattacken men vi har sörjt hela tiden. Nu är vi hemma. Det är viss skillnad. Man kommer närmare här…

  Comment by Ulla Petterson Carvalho — 2011 07 30 21:07 #

 6. Det var ett rätt lätt kryss idag som vi löste utan större besvär. Sänder våra varmaste hälsningar till er båda, men särskilt till Birgitta och hoppas att hon snart är hemma hos dig i Öregrund igen.

  Comment by Kristina Strömberg — 2011 07 30 21:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^