Sommar med Pia Sundhage

26 juli 2011 15:16 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Jag är som bekant notoriskt ointresserad av idrott, men naturligtvis känner jag till Pia Sundhage, svensk damfotbolls största stjärna, numera ledare för det amerikanska damfotbollslaget. Som hyllning till det land hon numera arbetar för spelade hon Bruce SpringsteensBorn In the USA” – men hon berättade också om hur hon, i och för sig utan stora yttre åthävor, vilket inte hjälpte, undvek att delta när hennes landslag mötte president George W Bush.

Mer indirekt – till exempel genom musikvalet – förstod de som lyssnade till dagens Sommar, att hennes egna politiska värderingar finns ganska långt till vänster om Bush. Inte så att det hon sa i allmänhet var någon vänsterpredikan, men hennes jämställdhetspräglade värderingar kom naturligtvis fram när hon uppehöll sig vid dagens huvudämne, damfotbollen och dess villkor. Men den musik hon spelade fungerade som en politisk fond till hennes program; det mesta av det hon spelade, det politiska lika väl som de färre övriga låtarna, finns även i min skivsamling: ”Rocksamba” med Hoola Bandoola Band, ”Talkin’ Bout a Revolution” med Tracy Chapman, ”Teach Your Children” med Crosby, Stills, Nash & Young, ”The Times They Are A-Changin’” med Bob Dylan, ”Med vilken rätt?” med Fria Proteratern, ”Sultans of Swing” med en av min sons gamla favoriter Dire Straits, ”The Sounds of Silence” med Simon and Garfunkel, ”Vi äro tusenden” med Totta Näslund och Tältorkestern ur det så kallade Tältprojektet, ”Bitter Fruit” med Steven van Zandt, ”Den jag kunde va” med Mikael Wiehe.

Men jag måste till min förvåning konstatera, att Pia Sundhage lyckades fånga mig som radiolyssnare inte bara med sin musik utan också med det hon berättade om fotboll och om enskilda matcher. Inte så att jag kommer att se på fotboll, ens damfotboll, i fortsättningen heller, men det är stort nog att kunna berätta så livfullt och bitvis fängslande, att jag förstår åtminstone hennes egen lidelse.

7 kommentarer

 1. […] . Annans blogg om Sommar 26 juli och Sundhage Enn.Kokk.se […]

  Pingback by Om hatet mot damfotbollen, och annat « Eva om idrott … och en och annan osportslighet — 2011 07 26 21:42 #

 2. Enn, nog tror jag att du skulle bli intresserad av fotboll om du trängde dej in i ämnet på djupet, så som du brukar göra. Frånsett allt krafs och utanverk: detta ”det gröna fältets schack” griper ju tag i många intellektuella. Senast såg jag att djupingen Nikanor Teratologen är svårt anstucken.
  I nya numret av tidskriften Provins jämför han med kulturprogram i tv och skriver: ”Att, som jag tänker göra senare i dag, titta på /…/ Serie A-matcherna Bologna-Napoli och Fiorentina-Milan, där kampen om scudetton torde stå mellan just Napoli och Milan med sju omgångar kvar, ger mig oändligt mycket mer än random harmlöst tjollerprat av någon Eva Beckman-typ”.

  Comment by HO — 2011 07 26 22:20 #

 3. Till Hans O Alfredsson: Idrotten valde jag bort så tidigt att det skulle vara ogörligt att nu komma i kapp. Redan i mycket unga år förstod jag också att man inte kan hålla på med allt – vill man kunna riktigt mycket om vissa saker, måste man välja bort annat. Dock: trots den selektiviteten har jag också lyckats hålla en hyfsad bredd, tror jag. Och min grundinställning är inte liktydig med att man måste hata det där andra som man har valt bort.

  Comment by Enn Kokk — 2011 07 26 23:04 #

 4. Hejja Gissjö prima ett, ji jör mål vaett vaett…Gissjö, Gissjö, Gissjö!!!
  En fotbollshejarramsa från det eviga Ångermanland.
  Åker dit på lördag och tänker spendera ett par veckor med att bla leta upp en raserad fornborg på toppen av Åskottsberget, (numera ursprängd med tunnel om ca 300 meter för Bottniabanan) som numera finns som grund till Styrnäs kyrka. Borgens stenar bildar det stora fundament som kyrkan står på och som byggdes 1852 på den plats där den unika byxkyrkan stod.
  Detta fantastisak byggnadsverk som troligen hade anor från tidigt 1100-tal och även hade ett av tornen som försvarstorn. Kyrkan revs 1850 och man brände alla handlingar och många böcker för att man ansåg att ingen kunde läsa rasket…Bränn!

  Comment by Urban Sjölander — 2011 07 27 10:46 #

 5. Urban S,
  är det en utlöpare av Styresholmsprojektet? Nä.
  Ehuru med rötterna i sagda landskap, om än icke jorddragen, är jag på sittande fot inte karl att lokalisera Gissjö. Vanarsch?
  Däremot kan jag översätta vaett till gagn för Enn och annan utböling: ”jämt, ständigt, hela tiden”. Bra ord.

  Comment by HO — 2011 07 27 19:24 #

 6. Javisst, men egentligen uttalas det väl ve-et?

  Comment by Mats Rosin — 2011 07 28 7:25 #

 7. Jomen. Vi får skriva om den där ramsan åt gissjöa:
  Häja Gissjö åldri bet
  ji jör mål veet veet

  Comment by HO — 2011 07 28 11:21 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^