Sommar med Carl Bildt

18 juli 2011 12:46 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 21 kommentarer

Familjeplikter – vi var i Rinkeby och födelsedagsfirade två av Annas döttrar, Sara och Amanda, som fyller år med en dags mellanrum – hindrade mig i går från att, som vanligt, lyssna på Sommar i P 1. Sommarvärden intresserade mig annars i hög grad: Carl Bildt, Sveriges utrikesminister, är en viktig person. Jag känner honom inte närmare, men vi har träffats ganska många gånger i olika officiella sammanhang, och en gång, när vi möttes på Operan sa han att han hade kollat min blogg – hur ofta vet jag naturligtvis inte.

Jag nämner det här för att han i sitt sommarprogram – som jag hörde större delen av i går kväll, när vi med en sen buss hade kommit tillbaka till Öregrund, och början av på webben i dag – också nämnde sin vurm för bloggande och andra sociala media – i det avseendet är den i dag drygt 60-årige utrikesministern bättre i fas med tiden än många av sina yngre kolleger, och jag talar nu om politiker av de mest skiftande politiska slag.

Jag är kanske inte genomgående imponerad av Carl Bildts musikval – än mindre av hans i programmet dokumenterade sångförmåga – men det var på många sätt genomtänkt: Arja Saijonmaas (eller egentligen min vän Jan Hammarlunds) ”Jag vill leva i Europa” fick illustrera både ett gemensamt framträdande och frågan om europeisk integration, ”Wind of Change” med Scorpions spelades i ett sammanhang då förändringens vind svepte in och till avsnittet om Baltikums frigörelse spelade han ”Mu isamaa on minu arm” (Mitt fosterland är min kärlek) med radiokören i Tallinn och estniska ungdomskören i Stockholm – den här sången fungerade under slutet av sovjeteran som ett slags inofficiell nationalsång i Estland. Den gamla, den som nu åter gäller, var förbjuden på den tiden. Men naturligtvis skorrar det lite falskt – och jag syftar nu inte på Bildts halländska – när jag hör Bildt spela en sång av en gammal radikal, Leo Ferré, och översatt av en annan gammal radikal, Lars Forssell, ”Snurra min jord”.

Carl Bildts program var innehållsligt lättflytande och elegant. Det är lätt att som lyssnare bedåras av den här mannen som har varit överallt och har träffat alla. Själv slogs jag samtidigt av hur elegant han glider förbi svåra frågor, undviker en del av det riktigt brännbara. Han spelade ”The Winner Takes It All” och medlade i den gamla oljestaden Baku – men hans egna oljeaffärer fick vi inte höra något om. Hans engagemang för mitt gamla hemlands frihet är utan tvekan äkta – men sa han egentligen något riktigt väsentligt om nationstillhörighets-, språk- och religionskonflikterna i Exjugoslavien, Afghanistan med flera områden han talade om? Var det bara jag som tyckte att hans globetrotterperspektiv på världen blev väl ytligt?

21 kommentarer

 1. Det är ett evigt tjatande om oljeaffärer. Man blir bara trött. Adolf Lundin är Sveriges absolut främste entreprenör. Hans bolag har gjort tusentals arbetare rikare.

  Comment by Mille — 2011 07 18 14:49 #

 2. Men inte minst själv tjänat en och annan mille.

  Comment by Enn Kokk — 2011 07 18 15:13 #

 3. Jag kännner en nästan ”palmeistisk besatthet” av att spela med i de ”viktiga sammahangen” hos Bildt. Den stora världen bryr sig faktiskt inte alls så mycket som Palme ville eller Bildt vill oss tro om ”Sveriges viktiga roll”. Och nu när vi är med i ”EUeriet” gäller ju helt andra spelregler även för vårt land. Det gav Bildt iofs intryck av i programmet. Musikvalet var däremot inte i min smak.

  Comment by Kasper Wall — 2011 07 18 21:43 #

 4. Mille borde läsa Affärer i blod och olja. Lundin Petrolium i Afrika (2010) av Kerstin Lundell. Då skulle ha veta att Lundin inte bara gett arbeta åt några personer utan dessutom förorsakat många människors död och tvångsförflyttningar av en hel del människor.

  Det handlar också om moral, och någon sådan har jag aldrig noterat hos Carl Bildt ex. Jag iddes inte lyssna på honom. Mannen som bara bryr sig om media om han får tala ostört har man ingen anledning att ha någon som helst respekt för.

  Comment by Kerstin — 2011 07 19 0:55 #

 5. ”Stora delar av världen ligger faktiskt utanför Sverige” var ett bildskt visdomsord som jag högt uppskattade i hans sommarprogram. Stora delar av världen ligger också utanför Europa, skulle man kunna tillägga, och Bildt har verkligen lärt sig en del om denna utomeuropeiska värld som i dag håller på att koloniseras på nytt, med bidrag från svensk trupp i grannskapet av Blå moskén i Mazar-i-Sharif. Intressant var Bildts minne av starkt kompisskap med Sten Andersson. Båda hade tydligen suttit i SR:s studio i Stockholm våren 1988 och kopplat ihop sjungande estniska skolklasser i Stockholm och Tallinn. Då var Estland enligt Sten ”annekterat” och enligt Bildt ”ockuperat”. Men den dispyten nämnde Bildt inte med ett ord.

  Comment by Björn Kumm — 2011 07 19 9:33 #

 6. Till Björn Kumm: Också jag la – även om jag inte nämnde det – märke till hans vänliga ton mot Sten Andersson.

  Comment by Enn Kokk — 2011 07 19 10:45 #

 7. Började lyssna på Bildts Sommarprogram men tröttnade efter någon halvtimme och stängde av. Av dem jag orkat lyssna på till slutet hittills i år står Torgny Lindgren i särklass, följd av Ville Virtanen.
  Om det är någon jag skulle vilja höra som Sommarpratare så är det förresten Björn Kumm…

  Comment by Mats Rosin — 2011 07 20 8:45 #

 8. Och Enn Kokk.

  Comment by HO — 2011 07 20 14:19 #

 9. Till Hans O Alfredsson: Radiolegendaren Sigvard Hammar gjorde vid ett tillfälle en intervju med mig, såg min skivsamling och erbjöd sig producera musikprogram med mig. Men sen dog han.

  Comment by Enn Kokk — 2011 07 21 21:54 #

 10. Carl Bildt är en slipad juvel, som min mormor skulle ha sagt. För övrigt vill jag höra Enn Kokk.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2011 07 22 13:16 #

 11. Till Ann Christin Sandlund: Jag håller med din mormor på en bokstav när: ä i stället för u.

  Comment by Enn Kokk — 2011 07 22 22:33 #

 12. Till Enn Kokk.
  Ja,ändra bokstäver kan man alltid göra. Alla har vi våra åsikter. Skulle nog vilja påstå att Carl B har gjort mer för Sveriges utrikespolitik i positiv riktning en många tidigare utrikesministrar. Varl B sommarprogram var lagom lättsamt..inte en politisk debatt..

  Comment by Staffan Fryklöf — 2011 07 23 11:18 #

 13. Det här är en fråga långt efter den aktuella debatten ovan – men jag sökte på nätet efter i vilken kuplett (eller sång) texten ” . . . (och)olja från Baku” finns, hittade inte den, men detta. Kom att tänka på att du Enn Kokk verkar vara kunnig i allt möjligt, och hoppas därför på svar . . .
  Tusen tack i så fall.
  Vänlig hälsning!

  Comment by Ida Gran — 2013 02 21 12:48 #

 14. http://www.ljudminnen.se/sangenomstalin.htm

  Lyssna !
  Lokomotiven stönar
  och vinden ylar i vrårna:
  ” Ge oss kol från Don!
  Metallarbetare
  och mekaniker till depån! ”
  Vid alla flodutlopp
  vrålar ångfartygen genom dockorna
  med gapande hål i sidorna:
  ”Ge oss olja från Baku! ”
  Medan vi gafflar och dividerar
  om allsköns strunt
  stiger ropet från alla håll:
  ”Ge oss nya former! ”
  Kamrater,
  ge oss en ny konst –en konst som kan dra republiken ur dyn.

  (Majakovskij?)

  Comment by Sven Bengtsson — 2013 02 21 18:57 #

 15. Till Ida Gran: Ja vet ju inte om det var den sången du var ute efter, men kanske har Sven Bengtsson alltså gett dig svaret.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 21 21:54 #

 16. Hm, kanske. Minns den mera som en mera lättsam kuplettartad skapelse, Möjligen Karl Gerhard . . .
  Men tack iaf !

  Comment by Ida Gran — 2013 02 22 16:05 #

 17. Och TACK för länken . . .

  Comment by Ida Gran — 2013 02 22 16:10 #

 18. Jag tror jag hittat det . . .
  – här: http://www.postvagnen.com/forum/index.php?mode=thread&id=72231

  ”Jag har levat om, med kvinnor vin och snus uti i Istambuls kommunala varmbadhus, jag cyklat genom Wien, och valsat i Peru, och doppat en sardin i olja i Baku, jag säger nä, nä nä nä nä, nä nä nä nä nä nä nä nä nä nä nä nä,
  vad är väl det? mot en torsdagskväll i Vedbæk? En torsdagskväll, just när månen stiger upp, jupp jupp… ”
  Inte Karl Gerhard, men Sv ord förefaller det som . . .

  Comment by Ida Gran — 2013 02 24 15:29 #

 19. Till Ida Gran: Ja, alldeles säkert har du själv hamnat rätt nu, i ”En torsdagkväll i Vedbæk” som Hasse och Tage skrev 1962 till en fransk melodi.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 24 15:37 #

 20. Kan du texten till Hasse Alfredsons En torsdagskväll i Vedbaek?
  undrar Lars, som gärna vill lära sig den
  Hälsningar!

  Comment by Lars Löfgren — 2017 12 13 14:03 #

 21. Till Lars Löfgren: Hej! Jag har massor av sångböcker, VHS-versioner av en massa Hasse- och Tage-revyer, skivor med de båda herrarna – men trots idogt letande har jag inte hittat den text du skulle vilja ha. Jag har också sökt på nätet utan att hitta den. Jag minns delar av texten och har också sökt på dem, men förgäves.

  Så det här klarar jag inte.

  Är det någon av läsarna som har texten, så skriv gärna ner den här.

  Comment by Enn Kokk — 2017 12 13 16:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^