Melodikrysset nr 22 2008

31 maj 2008 21:09 | Barnkultur, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Dagens Melodikrysset löste jag under viss stress – jag skulle bli upphämtad av kompisar för vidare frakt per bil till ett dubbelt 60-årsfirande. Jag hann lösa krysset men hade inte en chans att skriva in resultatet på bloggen. Sen har dan gått åt till bilfärd till och från festen, till själva kalaset och sist till en bussresa från Uppsala till Öregrund. Men nu sitter jag vid datorn med sol fortfarande skinande genom det blommande grenverket på äppelträdet utanför fönstret.

Svårast i dag tyckte jag det var att klara vem som sjöng Jules Sylvains klassiska ”Det kommer en vår”. Det var en man som till efternamnet är ett slags namne till mig: Mattias Enn.

Jules Sylvain fanns förresten med också i en annan fråga. Det är han som har skrivit musiken till Karl Gerhard-kupletten ”Ett bedårande barn av sin tid”. Läs gärna min artikel ”Karl Gerhard x 2 + Magnus Uggla” ovan under Kulturspegeln, Musik!

Evert Taube förekom likaså två gånger.

Dels fick vi höra hans ”Oxdragarsång”, där han sjunger om ”oxar tio”.

Dels skrev han musiken till ”Vackert så”, där texten är av Elias Sehlstedt. Sjöng gjorde sonen Sven Bertil Taube och Håkan Hellström; insjungningen finns på CDn ”Alderville Road”, som ni hittar en recension av ovan under Kulturspegeln, Musik.

Hello there, music lovers! Som ni kanske anar hörde jag till dem som njöt av att lyssna på Leif Andersons jazzprogram ”Smoke Rings”, vars signaturmelodi här spelades av Duke Ellington med orkester. Svaret på tredje delen av trippelfrågan, vilket ämne man får i sig om man gör rökringar, är förstås nikotin.

Ett trevligt inslag från fordomdags var även Sven Paddocks och Dick Frymans schlager ”I en grönmålad båt”.

Jag måste bekänna att Linda Bengtzing inte hör till mina favoritet, men jag ska också gärna erkänna att hennes melodifestivalbidrag 2008 – ”(Se mig! Hör mig! Rör mig!) Hur svårt kan de va?” – hade schlagertycke.

Då gillar jag Nanne Grönwall bättre, och då verkligen inte bara för att jag har hört henne live på en socialdemokratisk partikongress. Vilken kraft hon hade, när hon sjöng ”Jag måste kyssa dig”!

Inte heller tycker jag att Elton John, här med ”Crocodile Rock”, är pjåkig.

Veckans TV-fråga var knuten till succéprogrammet ”Nöjesmassakern”. Där medverkade Åke Cato och Gösta Engström med massakrer på program av typen ”Trafikmagasinet”: deras version kallades för ”Rattmuffen”.

Sist tar vi veckans två (eller egentligen tre) barnanknutna frågor.

Veckans melodikryss avslutades nämligen med en tvådelad fråga. Djuret ur Walt Disneys version av ”Djungelboken” var gam. Och skådespelaren som medverkade i ”Bamse” var Olof Thunberg.

Personligen är jag dock ännu mer förtjust i Tom Paxtons ”Goin’ to the Zoo”, som vi här hörde i en finsk version med Elina Salo. Jag har massor med skivor med Tom i skivhyllorna, och hans ”What Did You Learn In School Today?” översatte jag själv till svenska för min sångbok ”Upp till kamp. Sånger för arbete, frihet och fred” (Prisma, 1970) – den svenska versionen heter ”Vad har du lärt dig i skolan i dag?”.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, meller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

7 kommentarer

 1. Om Jules Sylvain fick jag lära mig något nytt nyligen. När jag var på Riva Del Sole vid badorten Castiglione della Pescaia i Toscana så googlade jag orten och fick då veta att Sylvain dog och är begravd på just denna ort.
  Om Jules Sylvain visste jag inte mycket för övrigt, möjligen hade jag kunnat veta innan googlingen att han skrivit ”Säg det i toner” men inte att han skrivit så otroligt mycket filmmusik.

  Comment by Erik Laakso — 2008 05 31 21:46 #

 2. Till Erik Laakso: Jules Sylvain – egentligen Stig Hansson – skrev över 800 medlodier under olika pseudonymer. Om man börjar skrapa på äldre svensk schlagerhistoria, hittar man mängder av titlar, där han står för musiken: ”Med en enkel tulipan”, ”Sång om syrsor”, ”Nu ska vi opp, opp, opp”, ”Får jag låna nyckeln, Ann-Marie”, ”Vintergatan” och så vidare.

  Han var ett musikaliskt geni, en av de riktigt stora i svensk populärmusikhistoria.

  Comment by Enn Kokk — 2008 05 31 22:15 #

 3. Kul att läsa hur du löser M-krysset. Jag lyssnar inte på det. Vi löser korsord i stället. Familjen vill ha tyst i köket när DN:s kluriga kryss ska lösas, Men i kväll ville alla se och höra Alice Babs.Och jag blev lyrisk fast det var sparsamt med öl och vin. Vilken fantastisk artist. Och vilket skönt TV-program. Ett av de bästa på år och dag. Där fanns i skildringen av Alice’ liv som artist en bild av hur musiksmaken utvecklats sedan 1930-talet. Och – vi fick höra hennes briljanta, omfångsrika röst med detta fantastiska vibrato. Snabba, variationer av tonhöjd, tonstyrka och klangfärg. Hon hade och har alltjämt vid 84 en oförglömlig färgning av rösten. Och jag tänker – Hon är störst av alla. Vi har Birgit Nilsson och andra som övertrumfar henne inom operakonsten men jag tror ingen har haft en sådan bredd som Alice.

  Comment by Tord Oscarsson — 2008 05 31 23:42 #

 4. Så kom äntligen ditt förnamn som ett svar (L12) i krysset men det var svaret på Mattias Nilssons artistefternamn, han har numera ENN till efterrätt.
  Tänk om han får en son och skulle uppkalla den efter herr Kokk, då skulle denna person heta
  ENN ENN.
  I dag var krysset lättare än förra gången då det direktsändes från Stockholms Centralstation.
  Jag har för länge sedan fyllt i min lösning och klickat iväg den fyra gånger genom cyberrymden, inte för att jag tror jag ska vinna utan för jag har ”klickmani”, dessutom har jag skrivklåda vilket de som läser troligen märkt.
  Med önskan om en trevlig sommarmånad där en lämplig inlednings låt vore ”En dag i juni” med Thorleifs eftersom just denna sommarmånad inträffar alldeles strax.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 05 31 23:47 #

 5. Instämmer helt med Tord Oscarsson. Ett fantastiskt program med Alice Babs, denna gudabenådade person och artist. En detalj som bidrog till att göra programmet SÅ bra – förutom Alice själv – var att vi slapp se/höra programledaren. Allt ljus på Alice!

  Comment by Helene Gunnarsson — 2008 06 01 6:58 #

 6. Till Tord Oscarsson och Helene Gunnarsson: Själv valde jag, när jag äntligen kom till huset i Öregrund, att sätta mig vid datorn och kåsera om dagens melodikryss, så jag missade programmet om Alice Babs.

  Men jag har sett henne live i min ungdom, vid en av de legendariska midsommarfesterna i min barndoms och ungdoms Juniskär. På scenen på Sågplan i Juniskär såg jag alla tidens stora svenska artister, också en del internationella (som Delta Rythm Boys) på sverigeturné. Lilla Juniskär var ett hav av människor på midsomrarna. Många tältade på lägdarna och på stränderna, till exempel den nedanför vårt hus.

  Om jag hade tillgång till sundsvallstidningarnas lägg, skulle jag kolla annonserna i midsommartid och rekonstruera programmen under de här midsommarfesterna. De vore värda en bloggessä!

  Comment by Enn Kokk — 2008 06 01 9:37 #

 7. Man kan inte skriva lovord nog om Alice Babs! Jag har bl.a. en inspelning med Swe-Danes på Berns där AB visar sina höga toner. Som det var inspelning live hör man publikens skratt och ovationer. En enstaka sång låter stressad och rösten ansträngd (”He’s holding my hand” – en spiritual) men annars är det högsta kvalitet på underhållningen. Kanske lite lyteskomik som inte skulle passa sig idag? Titeln på en sång tillägnad en hustru som var enögd: ”Jag ser på ditt öga (!) att du har en annan kär!”

  En musikalisk gåva, hela albumet.

  Comment by A-K Roth — 2008 06 02 19:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^