Sommar med Ulf Brunnberg

15 juli 2011 16:02 | Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 18 kommentarer

Jag hade en gång i världen en kompis som arbetade med teater och som berättade för mig att hans försök att engagera den dåförtiden fortfarande relativt okände Ulf Brunnberg i en föreställning han arbetade med stupade på att Brunnbergs ekonomiska krav var jättemycket högre än de övriga medverkande skådespelarnas.

Brunnberg är förvisso ett proffs inom sitt gebit, men jag har en stark känsla av att han har dragits till en del projekt av ekonomiska skäl. Missförstå mig nu inte: även Gösta Ekman, Björn Gustafson och Birgitta Andersson medverkade ju i filmerna om Jönssonligan – men jag har en känsla av att Brunnberg i högre grad än många andra har använt sin begåvning till kommersiellt lönsamma projekt.

Jag har redan tidigare – långt före hans värdskap i dagens Sommar – förstått att våra värderingar ganska starkt skiljer sig åt. Jag vet inte så värst mycket om Lidingöpartiet, som han tydligen har företrätt i fullmäktige hemmavid, men trots att han i sitt sommarprogram försökte lansera detta som ett opolitiskt parti, kunde ju vem som helst som lyssnade med hjälp av de frågor han tog upp själv konstatera, att han är en ganska typisk högerpopulist: Allt som gör livet värt att leva – bilism, ändliga och farliga energislag allt ifrån kol till kärnkraft – vill man (det vill säga såna som jag) ju förbjuda…

Missförstå mig nu inte heller här: Jag skulle inte drömma om att vilja stänga radion för människor av Ulf Brunnbergs typ. Det är bra att de får framföra sina åsikter i full frihet – liksom människor med diametralt motsatta uppfattningar. Det är det som är levande, demokratisk debatt.

Jag önskar att jag kunde kompensera de hårda orden ovan genom att säga något vänligt om hans musikval. Tyvärr kan jag inte det.

18 kommentarer

  1. Det finns en lösning för kulturetablissemangets väktare och den f.d. skicklige julboksförsäljaren Enn Kokk. Åkalla den bortgångne ”Folkvänskapens Stora Stjärna”, socialdemokraten Stellan Arvidsson. Som ordförande i ”Svensk författareförening”, kunde han ju se till att kultureliten fick livstidsstipendier i utbyte mot rätt livsåskådning. Men för att tillmötesgå en modern Kokk, krävs det ett tillägg. Nämligen att även ”de typer som Ulf Brunnberg”, kunde få kompensation och därigenom sänka sina arvoden. Enn Kock, det må vara att du är socialdemokrat, men ditt uttalande angående den levande demokratiska debatten i våra Public Service företag, lämnar till och med en sämre eftersmak än den smak som Ulf Brunnbergs musik levererade.

    Comment by Leif E Ström — 2011 07 16 10:52 #

  2. Jag undrar hur Enns egna värderingar stämmer med den reklam som görs på Enns blog, dvs den om ”otrohetssighten”? Kanske också ett kommersiellt val?
    Ulfs värderingar stämmer inte heller med mina men jag tyckte att programmet var intressant i alla fall.

    Comment by Eva — 2011 07 16 11:49 #

  3. Till Leif E Ström: Jag förstår uppriktigt sagt inte vad du reagerar så häftigt emot. Jag är ju uttalat för att människor med helt olika åsikter, inklusive sådana som likt Ulf Brunnberg har åsiker som starkt skiljer sig från mina, ska få lov att framföra dem i etermedia.

    Comment by Enn Kokk — 2011 07 16 12:04 #

  4. Till Eva: Jag har gemensam domän med min dotter som också bloggar, och hon – som bloggade före mig – hade annonsavtal med Google, som placerar annonser på våra bloggar. Framför allt min blogg har så många läsare, att det här drar in så pass mycket annonspengar, att de finansierar våra respektive bloggar.

    Som du kanske vet är jag gammal chefredaktör och tidningsman och således van vid att dra in pengar via annonser.

    Det är varken jag eller dottern som gör urvalet av annonser, men det går tekniskt att blockera vissa annonsörer – jag har gjort det i ett par fall där innehållet har varit mycket anstötligt.

    Jag har i mitt personliga liv ingen dragning åt otrohet, men jämfört med det jag har stoppat är det här inte en site som jag känner att jag omedelbart måste stoppa.

    Comment by Enn Kokk — 2011 07 16 12:16 #

  5. Till Enn Kokk, just ”Sommar” är ett instrument på hur fåtalet av den svenska majoriten inte får komma till tals. Du eftersöker en professionellare sållning av sommarpratarna – samtidigt som du anser att det är en öppen debatt i våra publica medier. Du underskattar oss. Den samlade kunskapen hos den del av befolkningen som inte är statsfinansierad, bedömmer jag vida mer adekvat för att utveckla landet via demokratiska debatter. Vidhåller du att vi har en öppen debatt på ex. P1? PS! Trots att du anser Brunnberg som högerinriktad, tillhör han kluturetablissemanget.

    Comment by Leif E Ström — 2011 07 16 12:32 #

  6. Till Leif E Ström: Jag är gammal journalist, chefredaktör och ansvarig utgivare till och med, och således inte främmande för de frågor du tar upp. När det gäller program som Sommar finns det lite olika hänsyn att ta.

    Självfallet måste olika åsikter släppas fram, således också åsikter från sådana som jag ogillar. Ulf Brunnberg är ett exempel på det senare.

    Men sen måste också program i Public service hålla viss kvalitet. Det kan man klara genom att använda proffs som programmakare, men flertalet av dem som sållas fram som sommarvärdar klarar även de att göra hyggliga program, ibland, antar jag, med producentens hjälp.

    Tanken att vem som helst skulle erbjudas möjlighet att göra Sommar-program skulle leda till en kvalitetsmässig katastrof. Man kan på motsvarande sätt försöka föreställa sig vad som skulle hända, om Ring P 1 släppte fram debattörer slumpmässigt och utan att ha en programledare som motvikt.

    Comment by Enn Kokk — 2011 07 16 12:53 #

  7. En uttalad antifeminist är inte var dag i radion.

    Du har ju försörjts av SAP hela livet så du har väl också gjort ett medvetet val för säkrast mest möjliga inkomst?

    Comment by Bo — 2011 07 16 16:47 #

  8. Till Bo G: Själv var jag, långt innan jag anställdes av SAP, en tidig förkämpe för jämställdhet.

    Comment by Enn Kokk — 2011 07 16 17:45 #

  9. Jag var kanske lite elak… Ursäkt!

    Men när du inte blev inbjuden till S xtra kongress så måste du ha känt dig utsatt för härskarteknik.

    Modigt gjort.

    Comment by Bo — 2011 07 16 21:40 #

  10. Jag lyssnade inte till programmet men har en undring: Hur kan ett parti företrätt i kommunfullmäktige vara opolitiskt? :) Samtliga beslut där är ju självklart politiska.

    Själv instämmer jag i följande uttalande av Mikael Wiehe:

    ”Politik i sin bästa form är kärlek – det är att vilja andra människor väl.

    Och allt är politiskt, även kärleken”

    /Eva

    Comment by Eva Hillén Ahlström — 2011 07 17 11:42 #

  11. Angående Ulf Bs sommarprogram så tyckte jag att det gav en bitter eftersmak, jag lyssnade inte ens klart. Jag håller med om att SR har en kravnivå som måste hållas. Just detta program nådde inte upp till det av många skäl. Jag gillar radio, men känner att alla kanaler numer består av i huvudsak innehållslöst, snuttifierat kackel. Jag efterlyser kvalitetsradio med innehåll.
    Något som fascinerar mig är samtalstonen på sidor liknande denna, varför? känner sig folk manade att svara på inlägg med personangrepp av varierande slag? Räcker det inte med att debattera sakfrågorna?

    Comment by Tommy S — 2011 07 17 11:52 #

  12. Ibland brukar jag tänka att Ulf Brunnberg är för svensk höger vad Pablo Neruda var för sydamerikansk vänster. Tycker att det är en ganska roande tanke.

    Trevlig so Mar, för övrigt.

    Comment by Johan Sjölander — 2011 07 17 20:47 #

  13. Till Eva Hillén Ahlström: Inte heller jag förstår vad ett ”opolitiskt” parti är.

    Comment by Enn Kokk — 2011 07 17 23:37 #

  14. Till Tommy Svensson: Jag försöker för egen del lyssna på alla sommarprogrammen – jag vill ge alla sommarpratare en chans. Och just för att jag har valt att lyssna på och försöka förstå program som Ulf Brunnbergs är jag lite beklämd över att få några av de inlägg jag har fått om det jag skrev.

    Comment by Enn Kokk — 2011 07 17 23:42 #

  15. Till Johan Sjölander: Men Pablo Neruda har ju ändå skrivit poesi värd att läsa – det har inte Ulf Brunnberg.

    Comment by Enn Kokk — 2011 07 17 23:44 #

  16. Efter att ha läst recensionen i GP av Brunnbergs program blev jag nyfiken. Läs här:
    http://www.gp.se/kulturnoje/1.676380-en-enda-lang-gubbchock?sortOrder=ascending
    Nu, efter din recension och dess kommentarer bara MÅSTE jag gå in på nätet och lyssna.
    Jag tror inte Ulf Brunnberg är ensam med sitt tyckande. Griniga gamla gubbar (som jag själv) finns det gott om. Men vi får sällan utrymme i media.

    Comment by Gunnar Begquist — 2011 07 18 0:01 #

  17. Till Gunnar Bergquist: Märk att jag alltså inte ifrågasätter Brunnbergs rätt att framföra sina åsikter i etern; jag skriver bara om vad jag själv tyckte.

    Comment by Enn Kokk — 2011 07 18 0:05 #

  18. Jodå, din demokratianda har jag aldrig ifrågasatt, det var vad Brunnberg verkligen sa, från hans egen mun och med hans egna tonfall jag ville höra.
    Nu har jag hört drygt hälften av programmet, och jag förstår varför vänsterkantsfolk reagerar negativt. Själv förstår jag honom däremot ganska bra.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2011 07 18 23:59 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^