Sommar med Dilsa Demirbag-Sten

13 juli 2011 15:06 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Dilsa Demirbag-Sten känner jag, trots att hon har vuxit upp i mitt Uppsala, bara som debattör, en orädd sådan.

Som barn kom hon hit från turkiska Kurdistan – familjen tog sig hit i mitten av sjuttiotalet, och det var en flykt undan fattigdom, undan förtrycket av kurderna och även bort från farfars förtryck.

De många bilderna av hur det var att anpassa sig till det nya landet – barnen och inte minst modern skilde sig där starkt åt – hade skärpa, och jag hoppas att många av de homofober – Sverigedemokrater och andra – hon också talade om brydde sig om att lyssna. Liksom hon har lyckats frigöra sig från religiösa och snävt kulturkonservativa föreställningar, borde de försöka se andra människor, också sådana som kommer från helt andra miljöer, utan skygglappar.

En sida av det hon talade om fick jag inte riktigt reda i, och eftersom Dilsa Demirbag-Sten är mycket välartikulerad, måste det faktiskt bero på henne själv. Hon talade om hur Olof Palme på 1970-talet bidrog till att locka hennes far just till Sverige. Men här i Sverige prenumererade hennes far på den då kommunistiska Norrskensflamman, vilket knappast några andra än troende moskvakommunister gjorde. Själv betecknar hon sig – gjorde så även i det här programmet – som liberal. Det skulle ha varit intressant att få höra mer om vad som har fört henne fram till just den politiska hemhörigheten.

Den musik hon spelade var blandad, och jag anar att Dilsa Demirbag-Sten har ett starkt personligt förhållande till musiken – att vid så unga år upptäcka Vivaldi är för övrigt ett starkt indicium på hennes känsla för musik.

Efter bryggan i programmets begynnelse från Kurdistan till Sverige spelade hon ”Visa från Utanmyra” med Jan Johansson och Georg Riedel. Sedan var jag förlorad.

5 kommentarer

 1. Önskar jag kunde ha hört programmet. ”Sedan var jag förlorad”: Skulle även jag ha varit.

  Comment by A-K Roth — 2011 07 14 14:32 #

 2. Sommar har ett fel och det är att de allra flesta av de som bjuds in redan har ett forum, eller flera, att få ut sina åsikter. Dilsa tycker jag är modig och klok men hon är ju med i minst tre tidningar, skriver böcker som hon får ut pga sitt namn och dessutom är med i otaliga debatter i radio, TV och externa arrangemang. Räcker inte det?

  Comment by Bo — 2011 07 14 18:53 #

 3. Till Bo G: Det viktiga är väl ändå att de kan göra bra sommarprogram, alltså en intressant och personlig kombination av tal och musik.

  Comment by Enn Kokk — 2011 07 14 21:38 #

 4. Visst. Men kan inte mannen i kiosken eller kvinnan som kommer från hemtjänsten göra det? Jag tror inte du förstod vad jag menade. Men återigen:
  De som redan har olika plattformar får här ännu en.

  Comment by Bo — 2011 07 15 13:48 #

 5. Till Bo G: Nej, oftast inte – det krävs ett visst mått av professionalism för att göra den här typen av program. Redan nu tycker jag det generellt är för lite professionalism i det här programmet.

  Comment by Enn Kokk — 2011 07 15 15:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^