Sommar med Freddie Wadling

10 juli 2011 14:59 | Media, Musik | 5 kommentarer

Jag skulle inte bli förvånad om den så kallade folkstormen kastade sig på telefonerna så snart Sommar-programmet med Freddie Wadling tog slut.

Och visst var han utmanande: Han talade associativt och vindlande, som om han saknade manus. Han skrattade ofta åt det han berättade i stället för att överlåta det åt radiolyssnarna. Han använde sig irriterande ofta av talspråkliga fraser som ”om man säger så”.

Men programmet hade en röd tråd, och den var musiken.

Jag hör till dem som har en försvarlig bunt skivor med Wadling och Fläskkvartetten i mina skivhyllor, och jag gillar dem. De skivor han hade valt att spela var lite i samma anda, och jag gissar att även de kändes utmanande, ibland mycket utmanande för den stora radiopubliken. Ett och annat – som The Beach Boys och Chet Baker – kan nog tänkas ha behagat flertalets öron, och kanske tyckte somliga att det var kul att höra förlagan till Cornelis VreeswijksBrev från kolonien”, Allan ShermansHello Muddah, Hello Fadduh”. (Och jag kan hjälpa Wadling med att båda hade lånat melodin från Amilcare PonchiellisTimmarnas dans”.)

Men mycket av det andra, spännande även det enligt mig, kan ha utmanat alla dem som vill ha frid och harmoni i sin hängmatta: Pere Ubu, The Residents, Devil’s Anvil, Procol Harum, Rupert Hine och Phil Palmer, Max Wall, The Holy Modal Rounders, Doctor John och Stephen Lynch.

Roligt att någon vågar utmana den musikaliska konventionalism som oftast härskar i Sommar-programmen!

5 kommentarer

  1. Jag hade riktigt roligt under Freddie Wadlings sommarprogram. Jag ”upptäckte” honom i ett TV-program där han sjöng ”Barnatro” och sen har jag varit Wadlingfrälst.
    Och jag tror faktiskt att han inte hade något manus. Han var helt underbar.

    Comment by Sibylla Sundström — 2011 07 11 22:01 #

  2. Jag måste erkänna att jag inte klarade Wadlings sätt att prata. Segt och ostrukturerat. Musikvalet väldigt i ytterkant.
    Jag orkade inte lyssna färdigt.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2011 07 11 22:54 #

  3. Uselt program och musiken var BLÄ!
    Hur kan de ens välja en sån person?
    Han, Plura och andra gamla musiker med
    narkotikaproblem* tycks för många dock
    vara nån sorts förebilder, och man kan
    fråga sig varför?

    * Googla och läs själva.

    Comment by Bo — 2011 07 12 19:47 #

  4. Till Bo G: Jag är djupt främmande för narkotikabruk, men vad hade det här programmet med det att göra? Och så tycker jag du ska försöka bedöma den sång och musik sådana som Wadling och Plura gör i dessas egen kapacitet.

    När det gäller musiken i Wadlings program har jag alltså en annan uppfattning än du.

    Comment by Enn Kokk — 2011 07 13 13:24 #

  5. Lyssnar och njuter av Wadlings sommarprogram. Inte mainstream men det är ju befriande. Minst en vågbrytare/vecka tycker jag, Det är då man utvecklas och utmanas

    Comment by Håkan — 2011 07 24 15:41 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^