Sommar med Jonas Jonasson

9 juli 2011 15:41 | Media, Musik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 13 kommentarer

Jonas Jonasson är journalist och författare men obekant för mig. Expressen, där han har jobbat, har egentligen aldrig varit min tidning, men hur kommer det sig att jag inte känner till en bok, som har sålts i häpnadsväckande 650.000 exemplar i Sverige och dessutom har sålts till 20 länder? En förklaring kan vara att jag skaffar mig information om nya böcker genom att läsa stockholmspressens kultursidor, och där recenserades den aldrig. En annan kan vara att den har getts ut av Piratförlaget, vars bestsellerism jag misstror. Men kanske har jag alltså gått miste om något genom att inte vara en av de många som har köpt ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kanske är den rolig; åtminstone Jonas Jonasson själv var bitvis ganska underhållande att lyssna på. Däremot inte särskilt djup – det förekom livskriser och en skilsmässa i den här Sommar-berättelsen om hans liv, men som lyssnare berördes jag inte av den smärta det här säkert har åsamkat honom.

Musikvalet var, bortsett från Herbert von Karajan, lättsamt men satte kanske inte några djupa spår ihop med den muntliga framställningen: The Beatles, Jakob Hellman, Bachman Turner Overdrive, Monica Z (i ”Donna Juanita”), Mott the Hoople, Hank Williams.

Som avslutning fick vi höra Helen Sjöholm och Tommy Körberg med BAO i ”Nu mår jag mycket bättre” – och det var ju bra!

13 kommentarer

  1. Hundraåringen är absolut en bok jag rekomenderar dig att läsa. Totalt utflippad men åh så läsvärd!

    Comment by Marina — 2011 07 09 15:57 #

  2. Hej Enn,

    Jag lyssnade också på Jonas.Det var en ny bekantskap även för mig.När jag hört hans berättelse och musiken kände jag mig inspirerad.

    Nu lyssnar jag på Håkan Juholt.Han imponerar och jag ser att AB och Expressen har 5-6 sidor om hans tal.Folk gillar hans tal. Han är en folktalare. Något nytt för alla som är vana höra tal i tjänstemannastil av många andra politiker. Så tråkiga att man går hem och glömmer.

    Comment by Tord Oscarsson — 2011 07 09 16:00 #

  3. Till Tord Oscarsson: Jag har lyssnat på samtliga politikertal i Almedalen och tycker själv att Håkan Juholt var helt outstanding.

    Comment by Enn Kokk — 2011 07 09 16:27 #

  4. Han körde med mantrat ”Vi har högre ambitioner”

    Ungefär som tidningen Men’s Health reklamkampanj ”Du kan bättre”
    Den slutade i fiasko:
    ”Efter mycket kritik och flera anmälningar till Konsumentverket, bad Bonnier Medias vd Per-Olov Atle svenska män om ursäkt på lördagen. Orsak: En reklamkampanj för en ny hälsotidning för män som har upprört många.
    Kampanjen för tidningen Men’s Health är mer inriktad på sexliv och muskelstyrka än hälsa och välbefinnande. Reklamen har kommit hem i brevlådorna, med förnamnet på mottagaren inmatat bland budskapen. Exempel:
    * ”Den genomsnittlige mannen har sex sju gånger i månaden. NN, du kan bättre.”
    * ”Den genomsnittlige mannen kan älska i tio minuter. Du kan bättre.”
    * ”Den genomsnittlige mannen klarar tolv armhävningar. NN, du kan bättre.”
    Många män har hört av sig till Bonniers och klagat på kampanjen som de har upplevt som närgången och stötande.
    -Vi har tyvärr gjort ett övertramp som inte ska upprepas, säger Per-Olov Atle till P4-programmet Efter Tolv.
    -Jag hoppas att alla som känner sig kränkta kan acceptera en ursäkt från mig.”

    När ber Juholt om ursäkt?

    Comment by Hasse — 2011 07 09 17:13 #

  5. Till Hasse: Men tänk om han faktiskt kan bättre.

    Comment by Enn Kokk — 2011 07 09 18:09 #

  6. :) Min tilltro till politikerna minskar för varje år.
    Som en enkel skattebetalare så ser jag hur kostnaderna för förvaltningen av skattepengarna ökar hela tiden utan att någonting blir bättre.

    Under några valrörelser var mantrat ”Vård, skola och omsorg”. Nu verkar det bli ”Utbildning, infrastruktur och miljö”. Alla partier kör samma sak.

    Ursäkta att jag finns, men det är jag som betalar en del av politikerna och tänstemämannalönerna. När jag läser om att Mona Sahlin inte vill jobba på en Pr-byrå så blir jag bara ledsen. Mängder av människor vill bara ha ett jobb, hon kan välja och vraka. Finns det inget som passar får skattebetalarna fortsätta att hosta upp slantarna.
    Ni politiker borde skämmas, förr eller senare kommer folket att resa sig. Det spelar ingen roll om det är godsägaren eller partibroilern som tar pengarna.

    Comment by Hasse — 2011 07 09 18:46 #

  7. Till Hasse: Själv har jag under mitt långa men nu avslutade liv i politiken mött många politiker ur olika partier som har drivits av en lust att, utifrån sina värderingar, göra Sverige och världen bättre. Man ska inte generalisera.

    Comment by Enn Kokk — 2011 07 09 18:54 #

  8. Jo, jag betvivlar inte att ni vill göra världen bättre. Problemet är att världen blir inte bättre, men notan blir högre hela tiden.
    För en del år sedan blev jag övertalad om att köpa en pensionsförsäkring. Dels kulle obeskattade pengar kunna sättas in, med ränta på ränta skulle det vara bra. Dels hade dom så bra förvaltare.
    När jag häromdagen kollade på hur investeringen hade utvecklats konstaterade jag att resultatet var katastrofalt. Jag sände ett mail till försäkringsbolaget frågade varför har jag mindre nu än när jag satte in pengarna? Snabbt fick jag ett svar att dom måste få veta personnummer eller försäkringsnummer för att ge ett bra svar.
    Jag sände försäkringsnumret och en ödmjuk fråga om kompetensen hos dom som får betalt för att förvalta mina pengar. Jag undrade dessutom om det går att flytta pengarna utan avgift.
    Jag har ännu inte fått något svar.

    Dom gör säkert sitt bästa, politikerna gör säkert sitt bästa.
    Men båda grupperna tjänar en jäkla massa pengar på oss vanliga dödliga.

    Comment by Hasse — 2011 07 09 19:06 #

  9. Måste bara söga att jag gillar din blogg., den är en utav de bästa jag läst.

    Comment by anders — 2011 07 09 20:33 #

  10. Till Anders: Tack! Många återvänder regelbundet till min blogg, kanske för dess innehåll, kanske för att jag inte avfärdar dem som kommenterar utan i stället resonerar, om jag själv har en annan uppfattning.

    Comment by Enn Kokk — 2011 07 09 21:31 #

  11. Enn!
    Du MÅSTE bara läsa ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Boken börjar med kritik av åldringsvården och fniss. Därefter ASGARV! Något mer absurt har aldrig skrivits. LÄS, du glömmer den aldrig!
    Ha det bra önskar jag er.

    Comment by Inger Isberg — 2011 07 10 16:16 #

  12. Jag har hundraåringen på lut, present från sonen. Den ska avlyssnas en lugn vecka i djup koncentration. Just nu lyssnar jag på Jo Nesbö. Mycket svart kriminakdrama i Oslo.

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2011 07 10 21:42 #

  13. Hundraåringen har vasri högläsning hos oss på vårkanten….kul men lite ytlig.

    Comment by Urban Sjölander — 2011 07 11 11:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^