Måla inte in Hamas i ett hörn

7 maj 2006 17:50 | I skottgluggen, Politik | 4 kommentarer

Om konflikten mellan Israel och Palestina har jag tidigare skrivit. I dagens Upsala Nya Tidning finns en klok artikel av min gamle laboremuskamrat Bernt Jonsson, ”Måla inte in Hamas i ett hörn”. Just detta, att inte måla in Hamas i ett hörn, borde vara vägledande för till exempel diskussionen om den palestinske flyktingministern Atef Adwans besök i Sverige – men är det inte för oppositionen och dess press; märkligt nog verkar det inte vara vägledande heller för regeringen, som bara fegar med att hänvisa till att viseringen har genomförts på ett oantastligt byråkratiskt sätt.

Bernt Jonsson skriver om den bantustanisering av de palestinska områdena som också jag har skrivit om:

”Muren/barriären (till 75 procent på palestinskt område) är numera inte ens Israels östligaste gräns, som enligt vallöftena ska inkludera de stora bosättningarna Gush Etzion, Ariel och Ma´ale Adumim. Dessa kommer att effektivt dela upp det palestinska området i kantoner/bantustans.”

Jonsson påminner om att vissa också vill göra jordandalen israelisk.

Jonsson gör sedan en klok analys av den situation Hamas i och med valsegern har hamnat i:

”Hamas har som revolutionär opposition hamnat i en svår sits. Att bara kasta det gamla överbord – till exempel genom ett uttalat erkännande av Israel – skulle lätt kunna leda till utbrytningar och grupper svåra att kontrollera.

Att bli kvar vid det gamla och fortsätta att kräva `hela Palestina´, det vill säga allt mellan Medelhavet och Jordan (som på sin kant de religiösa bosättarna) skulle vara ett effektivt sätt att marginalisera sig i den internationella opinionens ögon.

För att skaffa sig politiskt manöverutrymme har Hamas därför – om än förgäves – sökt bilda en koalitionsregering. Av uppenbart samma skäl har premiärminister Haniya förklarat, att de inte har några invändningar mot att Abbas förhandlar med Israel. Om resultatet tjänar folkets intressen, kommer Hamas att ändra sin hållning.”

Den här argumentationen stärks av det uttalande från den sverigegästande Atef Adwan, som UNT på ledarplats samma dag visserligen ställer sig frågande till, men dock: ”Kanske finns det utrymme för en judisk stat”.

Är, i det här läget, den isolering av hamasregimen USA och EU (inklusive Sverige!) bekänner sig till ett verkningsfullt verktyg för att åstadkomma bestående fred och en tvåstatslösning i området?

USA-EU-fronten och Sveriges vacklande hållning väcker den gamle EU-motståndaren i mig till liv: Hur var det nu, skulle inte vår andes stämma i världen höras ännu tydligare, bara vårt land gick med i EU?

Nu sitter vi där.

Det minsta regeringen borde göra vore att inte bara ge visum åt Hamas-representanter utan att också föra samtal med dem. Ett fritt och respektfullt meningsutbyte har aldrig skadat.

4 kommentarer

  1. Hej Enn!

    Du och Bernt har helt rätt som vanligt. Dialog före konfrontation. Jag tycker det är jätteintressant att läsa vad Mattias Gardell skriver och säger om ”folkhemsislamismen”. Även om det inte är opportunt i dessa dagar tror jag att dialog med moderata muslimska grupper, ja rentav islamister baserad på en samsyn kring ekonomisk jämlikhet kan vara en viktig brobyggare bort från terrorism och civlisationskrig.

    En helt annan sak – jag har förgäves letat efter information om den scen som jag tror är ur någon av Hasses & Tages revyer där Gösta Ekman är ”centerextremist” och säger att man måste stå EXAKT i mitten. Har du möjligtvis tillgång till texten till den? Jag tycker den är intressant med tanke på att dagens centerparti allt mer framstår som ett högerparti.

    Må gott,
    Peter

    Comment by Peter Gustavsson — 2006 05 08 13:11 #

  2. All rimlig psykologisk insikt säger att en kompromiss eller ett avtal har som förutsättning, att den man vill påverka i en viss riktning upplever, att man lyssnar också på hans eller hennes argument. Och hur skulle man över huvud taget kunna komma dit utan samtal?

    Gösta Ekmans centerextremist har jag säkert åtminstone på video. Huruvida jag har texten i någon bok – till exempel i den jättelika Hasse & Tage-bok som nyligen kom ut – vet jag inte. Jag ska försöka kolla, när jag härnäst är i Uppsala; just nu bor vi i Öregrund.

    Comment by Enn Kokk — 2006 05 08 13:58 #

  3. Till Peter Gustavsson: Nu har jag kollat Gösta Ekmans ”Centerextremisten”. Den ingick i Hasses & Tages ”Glaset i örat” på Berns 1973. Vi har flera av deras revyer som videokassetter men tyvärr inte just den. Dock finns den att köpa som VHS-film från Ginza.se för modesta 49 kronor. Den finns också utgiven som dubbel-CD från Svenska Ord (51 22 25-2). Inte heller den finns i vår skivsamling.

    I Staffan Schöiers och Stefan Wermelins väldiga bok ”Hasse & Tage. Svenska Ord & Co. Saga och sanning” (Bonniers, 2005) hittade jag följande:

    ”I ett nummer var Gösta Ekman en grönklädd, exakt i mitten stående, centerextremist som agiterar inför en nyfiken skara på scenen:

    – Fälldin och hela hans anhang har förrått den gröna vågen! Han har för länge sedan avvikit från den rena centerns väg.
    – Du är en förbannad centerextremist! En CPBH:are.
    – C-P-B-H! Vem nämner detta förhatliga ord? Center Partiet Bramstorp-Hedlundisterna! Pah! Ner med CPBH! Länge leve CPBHr!
    – Du, r, betyder det revolutionär, då?
    – Revolutionär, du är inte klok. Det betyder Rubbestad!”

    Ja, så långt kom jag. Vill du ha hela sketchen, får du nog försöka skriva av den från VHS-kassett eller CD.

    Comment by Enn Kokk — 2006 05 10 15:51 #

  4. Kul! Jag skriver om centerextremisten i förbigående i en artikel i ett kommande nummer av Tvärdrag.

    Tack för hjälpen!

    Comment by Peter Gustavsson — 2006 05 10 23:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^