Melodikrysset nr 21 2008

25 maj 2008 18:43 | Media, Musik, Teater, Ur dagboken | 12 kommentarer

Veckans melodikryss var, som Eldeman sa, svårt. Ett svar, på V 7 + L 13, har jag inte riktigt lyckats klara. Kompositörens namn måste vara Ted, och eftersom det var Anders Berglund som spelade, bör det röra sig om Ted Gärdestad. Men jag kände inte igen melodin. Det finns ett par låttitlar med Ted som upphovsman, som passar in på ledtråden att det var titelns tredje ord som skulle passa in: ”Snurra du min värld” och ”Kom i min fantasi”, så jag gissar, att svaret ska vara min. Men det är alltså en gissning.

Låten som Framåt Fredag-gänget hade gjort om till att handla om allergi, handlade rimligen i originalversion om ett finger. Det här var ingen melodi som hade fastnat i mitt musikminne, men Lotta Engberg, som parodierades, har väl gjort en låt som heter ”Ringen på mitt finger”?

Filmatiseringen av Jan Guillous ”Arn” har jag inte sett och tänker inte se heller. Inte ens för att få höra ledmotivet ”Snö” med Laleh, detta trots att jag gillar henne mycket bättre än Guillou.

I dag var det helt klart att jag hade lättast med den äldre musiken.

Olle Bergmans ”Sjung och le” (1955) minns jag från min tonårstid.

Hoagy Carmichaels ”Star Dust” känner folk i min ålder också igen.

”Amazing Grace” har jag själv i flera bra inspelningar – dock har jag den inte med Helmut Lotti; honom har jag över huvud taget inte på skiva.

Också ”Proud Mary” har jag på skiva, dock inte med Ike och Tina Turner, fast det här var en riktigt bra version.

Månstrålar klara” (Tantis serenad) vill jag minnas att jag har hört med Bertil Boo.

Vi hörde vidare finalen ur operetten ”Geishan”, mer känd under namnet ”Tehuset Augustimånen” – det är där handlingen utspelar sig.

Till mina gamla favoriter hör Svante Thursesson, som jag också har hört live. Inte heller Lisa Nilsson, som han sjunger duett med i ”Solen i maj”, är fy skam.

Och som jag tidigare har skrivit, gillar jag också Eva Dahlgren, som vi här hörde göra sin ”Om jag skriver en sång” i Melodifestivalen 1979.

Så sent som i 2006 års melodifestival kunde vi höra Rednex i den medryckande låten ”Mama Take Me Home”.

* * *

Som många andra såg jag finalen i Eurovision Song Contest i går kväll – man måste ju rusta sig för kommande melodikryss. Jag har sett semifinalerna också, och nu har jag alltså tre gånger fått höra vinnarlåten från Ryssland – men det märkliga är att jag inte minns ett spår av den. Det svenska bidraget med Charlotte Perrelli, som jag i och för sig heller inte höll tummarna för (jag hittade över huvud taget inget att hålla tummarna för), hade åtminstone en refräng som fäste sig i minnet. Jag konstaterade än en gång, att jag inte har den blekaste aning om varför folk röstar på det ena och inte på det andra i det här spektaklet, där normen nu är att man ska sjunga på engelska och göra en scenshow med mer utanverk än musik. Heder åt bidrag som Kroatiens, som åtminstone avvek något från den alltför lika mängden!

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

12 kommentarer

 1. Jag tycker vinnarlåten är mycket bra men ibland får man lyssna på den några gånger innan den sätter sig.

  Norges var också en klar vinnarlåt med ett fint buskap. Perrellis låt…kanske då med en annan mer jordnära sångerska. Sanna hade nog gått längre.Thingeling!

  Comment by Havsglimten — 2008 05 25 19:38 #

 2. Till Havsglimten: Utan tvivel hade Sanna i högre grad telefonröstarnas (= allmäbhetens) stöd. Norges låt hörde till de bättre.

  Rysslands bidrag kommer jag säkert att få höra fler gånger, så då får vi se, om du får rätt. Men jag tvivlar.

  Comment by nnn Kokk — 2008 05 25 19:45 #

 3. Till Enn. Det låter som om du håller med herr Karlsson i Skara, riksdagsman emeritus med mera: ”Det går inte att vara med i den här tävlingen. Det är skämt”, säger han i dagens Expressen.

  Comment by HO — 2008 05 25 22:53 #

 4. Jag har en känsla av att rysk tv kommer satsa rätt stort på Eurovision Song Contest.

  Comment by Martin Tunström — 2008 05 26 1:08 #

 5. Till Hans O Alfredsson: Så mycket är säkert, att Bert Karlsson, om han sjöng själv, inte skulle vinna tävlingen.

  Comment by Enn Kokk — 2008 05 26 8:46 #

 6. L13+ V7 är precis som du tänkte , Ted + min
  ”Ted Gärdestad” och ”Kom i Min Fantasi”, den börjar med ,,,De är sent det ringer på min dörr, och jag anar vem det är o s v

  Tack för en trevlig sida , och nålen i höstacken när man inte kan allt i melodikrysset..Bengan

  Comment by Bengt Fridlund — 2008 05 26 21:58 #

 7. Din blogg citerades idag i ”Lantz i P1″. Dock tror jag inte programledaren hade klart för sig att du alltid skriver kåserier om Melodikrysset. Hon hade hittat dit via s-bloggen.

  Comment by Kristina Strömberg — 2008 05 26 23:43 #

 8. Enn: Du skriver att ”Utan tvivel hade Sanna i högre grad telefonröstarnas (= allmänhetens) stöd”. Men – det vet man inte! Telefonröstningen i den svenska Melodifestivalen pågick under hela tiden som jurygrupperna redovisade sina poäng. Tänk om riksdagsvalet skulle fungera likadant, att vallokalerna hade öppet även sedan valvakan och röstsammanräkningen börjat. Givetvis borde telefonröstningen avslutats innan resultaten började presenteras. Läs gärna min blogg, där jag utvecklar resonemanget.

  Comment by Urban Jönsson — 2008 05 27 0:01 #

 9. Till Kristina Strömberg: Vad var det som citerades? Det jag skrev om Eurovision Song Contest?

  Det händer att jag lyssnar på ”Lantz i P1″ – jag är en trogen P1-lyssnare – men ofta orkar jag inte med den pladdriga och flamsiga tonen i programmet.

  Comment by Enn Kokk — 2008 05 27 8:19 #

 10. Till Bengt Fridlund: Kul att jag ändå lyckades få rätt svar, trots att jag alltså inte kunde låten.

  Det jag skriver om den här frågan är kanske ändå intressant av två skäl:

  Dels visar jag hur man med hjälp av logik och Google kan resonera sig fram till rätt svar.

  Dels är den ett exempel på att inte heller jag är någon musikalisk allvetare och att jag är beredd att redovisa mina tillkortakommanden.

  Comment by Enn Kokk — 2008 05 27 8:26 #

 11. Inslaget i ”Latntz i P1″ handlade om att din blogg om melidikrysset fanns på s-bloggen och hon citerade första stycket – i en rätt tyken (göteborgsuttryck) ton – och ringde sedan upp en annan melodikrysslösare som kunde svaret. Hon hade väääldigt roligt åt att medlodikrysset fanns med på s-bloggen. Jag förstod inte riktigt vad som avsågs med inslaget. Kanske idétorka från programledarens sida. Det är ju ofta rätt flamsigt och pladdrigt, men någon gång finns små guldkorn även i det programmet. Brukar lyssna med ett halvt öra.

  Comment by Kristina Strömberg — 2008 05 27 13:56 #

 12. Till Kristina Strömberg: Tack, då vet jag.

  Comment by Enn Kokk — 2008 05 27 13:58 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^