Partirosen

24 februari 2006 17:37 | Politik | 5 kommentarer

Den ros jag i bloggvinjetten använder som ”partibeteckning” är den så kallade erlanderrosen. Den ritades av konstnären Bengt Blomgren och användes, i den form den har här, som en tacknål till dem som bidrog till den insamling, som socialdemokratiska partiet drog i gång i samband med Tage Erlanders avgång som partiledare 1969. De insamlade pengarna användes till att bygga det hus vid kursgården Bommersvik, där Tage tillsammans med Aina fick bo, när han hade dragit sig tillbaka från den aktiva politiken.

Den här rosen har aldrig använts som partinål. Men när allt fler socialdemokratiska partier i Europa på 1970-talet började använda rosen som partisymbol (i olika varianter, ibland tillsammans med en knuten näve), antog även de svenska socialdemokraterna rosen som officiell partisymbol, fast i en mer stiliserad och lättare reproducerbar form än den ursprungliga erlanderrosens. I valrörelsen 1991 använde dock partiet i stället en avfotograferad levande ros som sin symbol.

Den nuvarande partirosen, den som liknar en krossad tomat, ritades, på uppdrag från det svenska partiet, av designern Javier Mariscal, han som också hade ritat Cobi, OS-mascoten från Barcelona 1992. När den först presenterades för partiexpeditionens ledningsgrupp av informationssekreteraren Bo KrogvigMona Sahlin var då partisekreterare – gjorde jag kraftiga invändningar: jag sa, att jag som rosenodlare hade svårt att över huvud taget se någon ros i den. Jag har sen undvikit att bära den. Värst tycker jag det är att se den i dödsannonser – jag ser då framför mig ett flinande apansikte grina inför den döde partikamratens minne.

I stället har jag lagt undan ett lager av den gamla erlanderrosen. Den står också otvetydigt för den socialdemokrati som jag en gång i världen anslöt mig till. Den bär jag med stolthet på min kavaj.

Fast egentligen har rosen använts mycket tidigare än 1969 av svensk socialdemokrati; i förra seklets början användes till exempel en röd tygros som förstamajmärke. Rosens röda färg har, allt sedan arbetarrörelsens barndom, stått för kampen mot den materiella fattigdomen, blomman för att kampen också gällde avskaffandet av den andliga nöden. Det här har fint fångats i parollen ”Bröd och rosor!”.

5 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Jag håller inte med dig om rosorna. Jag tycker att den nuvarande är ganska bra, men erlanderrosen är varken modern eller klassisk. Den känns bara omodern och ful.

  Comment by Kerstin — 2006 02 24 20:06 #

 2. Ja, där är vi tydligen oense i en designfråga. Fast för mig har erlanderrosen också en politisk laddning.

  Bo hjälpte mig det tekniska, när den här bloggen skapades – jag tackar honom härmed också på nätet! – men han är inte på något sätt ansvarig för utformningen av bloggvinjetten. Han ogillade uppenbart mitt val av stilsort i bloggnamnet = mitt namn. Broadway heter den här stilen; jag har tidigare använt den i recensionsavdelningen Spegeln under min tid som chefredaktör för Aktuellt i politiken.

  Den andas gamla filmaffischer från den urtid jag kommer ifrån.

  Comment by Enn Kokk — 2006 02 26 17:39 #

 3. Den är lite ”skev” jämfört med den som sedan blev partisymbol. Och ditt ”lager av den gamla erlanderrosen”, hur stort är det (undrar en ganska amatörmässig partimärkes samlare som inte heller är överdrivet förtjust i den krossade tomaten som av designern beskrivs så här: ”The graphic image that was proposed did away with old symbol, whose main feature was the emblematic red rose, as well as taking out any element that suggested aggression or struggle.”)

  Comment by Fredrik Jansson — 2006 03 10 12:54 #

 4. Jag hade från början ett par hela kartor med erlanderrosor, som jag genom årens lopp har haft på olika kavajer med mera och ibland tappat, ibland gett bort till kamrater som också gärna ville bära den här rosen.

  Jag skulle tro att jag fortfarande har ett tjugotal oanvända kvar. Någon till kan jag nog avstå, förutsatt att det inte leder till en epidemi.

  Comment by Enn Kokk — 2006 03 10 16:19 #

 5. Jag hänger med vad Enn Kokk säger om den nya partirosen. Jag tycker också att den liknar en krossad tomat. Hellre föredrar jag ett runt rött bakgrudn med initsialerna SAP. Den är jätte fin, och jag tycker, att man använde den, som parti symbol igen. Den ser mer seriös ut, eller den som Enn Kook har på sin sida. Jag har hellre den nya symbolen på min kavaj utan någon av dem ovannämda brocherna. Jag vill också tala im att jag också ÄSLKAR ROSOR. inte för att jag är SAPare utan, att jag gör det verkligen.

  Comment by Carl Swärdholm — 2009 09 23 22:27 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^