Melodikrysset nr 20 2008

17 maj 2008 12:07 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 13 kommentarer

Dagens melodikryss hörde väl knappast till de svåraste. Själv behövde jag ta hjälp av Google bara en gång – typiskt nog rörde det sig om ett melodifestivalbidrag: Inte kom jag i håg ”Kom” med Jessica Andersson från 2007 års upplaga. Men med hjälp av det förmodade efternamnet Andersson och något uppfattat textfragment googlade jag snabbt fram det korrekta svaret.

Däremot mindes jag omedelbart den sång som hämtades från Melodifestivalen 2004, Petra Nielsens ”Tango! Tango!”. I det här fallet var både sången och sångerskan mer minnesvärda.

Minnesvärd – som uppenbarelse – var också Dana International, som med ”Viva (la Diva)” gav Israel segern i 1998 års upplaga av Eurvision Song Contest.

Och så fullbordar vi väl genomgången av den någorlunda nutida populärmusik som spelades i dag: ABBAs ”Honey, Honey” skulle leda tankarna till bin.

Vi tar resten av djurriket också: Vi hörde temat ur filmen (med Kevin Kostner) ”Dansa med vargar”.

Eldeman öppnade i dag krysset med en mycket fin visa av Evert Taube, ”Brevet från Lillan”, det som är undertecknat ”din Ellinor”. Du kan hitta visan ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

Vi som någon gång i livet har sjungit eller spelat skivor för våra barn minns förstås också det barnsliga önskemålet ”Om pappa ville ge jag en femöring, vet mamma”, som här skulle ge pluralen femöringar.

Av det barnanknutna i dag var en psalm, närmare bestämt numero 474, den verkliga höjdaren, snart aktuell vid skolavslutningarna: ”Den blomstertid nu kommer”. Här hörde vi den i en fin version med Lill Lindfors och Nils Landgren.

Också den allra sista ljudillustrationen hade i dag anknytning till barn: Vi hörde Gullan Bornemarks ”Sudda, sudda”, där man ju uppmanas att sudda bort sin sura min, alltså sluta att vara sur.

Samma andas barn kan man väl säga är den gamla revyvisan ”Släng dina sorger i en gammal säck” med Ernst Rolf.

Och för att göra en avstickare till mina egna realskoleår, som i tiden ligger någonstans där emellan: En av de första sångerna jag lärde mig sjunga på engelska, i klassrummet, var ”It’s a Long Way to Tipperary”. Melodin, av Jack Judge och Harry Williams, användes förresten också av Joe Hill till sången ”It’s a Long Way Down to the Soupline”, i Jacob Brantings svenska översättning ”Det är lång väg att gå i soppkön”. Du kan hitta båda textversionerna plus noter i min sångbok från 1969, ”Joe Hills sånger” (Prisma).

Ett par gamla favoriter har jag sparat till sist.

Den första av dem är Olle Adolphsons ”34an”, som ju handlar om att riva en gammal kär kåk. Här hörde vi originalet, ”This Old House”, med Carl Perkins. Själv har jag en gång gjort en alternativ sångtext till ”34an”, ”68an”, som förstås besjunger min gamla arbetsplats, socialdemokratiska partistyrelsen, belägen på Sveavägen 68 i Stockholm.

Allra sist den fullkomligt ljuvliga version Sven Bertil Taube har gjort av ”På en liten smutsig bakgård”, skriven av Ulf Peder Olrog.

På en liten smutsig bakgård

Text och musik: Ulf Peder Olrog, 1945

Änglarna de bor väl i nån sorts studentskehem,
jag vet inte hur de har’t men säkert är det rart.
Bara äkta helgon får väl hälsa på hos dem:
Sankt Niklas, sankte Peter och Sankt Petersson så klart.
Men du och jag får inte vara med i deras gäng,
vi syndare på nåden går och gnolar vår refräng.

På en liten smutsig bakgård i de saligas kvarter
ska vi spela du och jag en kort minut
kanske änglarna i fönstren några slantar kastar ner
innan gårdskarln Sankte Per oss motar ut.
Inga rena vita skjortor har vi fått som dygdens lön
dina skära små pyjamas passar inte i miljön.
På en liten smutsig bakgård i de saligas kvarter,
ska vi spela du och jag en kort minut.

Blir det jubileum hörs från änglahemmets torn
Gabriel som blåser i sitt lilla mässingshorn.
Snart församlas syndarna och hyllar den som är
vår ängla-kvinns-student-förenings-chef-de-sécretaire.
De sjunger ej om Vintern rasat ut och tocke där
i stället hörs en skrovlig sång som låter si så här.

På en liten smutsig bakgård…

Från fönstren startar då och då en änglaflygflottilj,
landar sen på våran gamla källartaksbastilj.
Sen flaxar de omkring här med små vingar utav gull,
det vet jag ganska säkert, fast de säger jag är full.
Men du och jag får inte köpa vingar någonstans
i stället får vi gratis både klövar, horn och svans.

På en liten smutsig bakgård…

Noter och ackord hittar du i Anders Palms och Johan StenströmsDen svenska sångboken” (Bonniers, 1997).

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sedan ner till aktuell lördag.

13 kommentarer

  1. Carl Perkins sjöng måhända originaltexten till ”This Old House”, men det var inte originalet vi hörde. Det var Rosemary Clooney som spelade in låten första gången 1954 i duett med bassångaren Thurl Ravenscroft. Originaltexten är betydligt mera sorglig än den svenska versionen och handlar om ett hus som förfaller när ägaren dött; hunden ligger och sover och har ännu inte märkt att ängeln Gabriel kommit för att hämta hans husse. Kanske är det inte tänkt att texten ska tas på allvar eller också är det meningen att vi ska glädja oss åt mannens himlafärd; Clooney gör i alla fall en nästan gospelartad version i snabbt tempo.

    Olle Adolphson valde att ge låten ett annat innehåll och det gjorde han rätt i. Per Myrbergs version är oförglömlig och texten sitter i huvudet sedan 1964 då jag hörde den vecka efter vecka på radio.

    Comment by Lars Björklund — 2008 05 18 10:29 #

  2. Till Lars Björklund: Jo visst – med originalet menade jag just originaltexten.

    Och jag är helt ense med dig om att Olle Adolphsons svenska version är suverän.

    Comment by Enn Kokk — 2008 05 18 10:44 #

  3. Vill bara påpeka att ”Den blomstertid nu kommer” inte alls är psalm nummer 474, utan 199.

    Comment by Maria — 2008 05 18 11:26 #

  4. Till Maria: Kollade inte Psalmboken – vilket jag borde ha gjort – utan fick upp en googleuppgift, som tydligen inte stämde.

    Comment by Enn Kokk — 2008 05 18 11:50 #

  5. Vill gärna komma med några förtydliganden angående This Ol´ House. Den skrevs av Stuart Hamblen som också var den förste att spela in den. Idén till låten This Ol´ House ska ha tillkommit på följande sätt: En kall vinterdag under en jakttripp högt uppe i Sierra Mountain kom Stuart på en undanskymd stuga. Ingen rök kom ur skorstenen men en stor halvt ihjälsvulten hund låg på trappan. Inne i huset hittade dom en död gammal trapper och Stuart sa: He ain´t gonna need this house no longer. Inspirationen var ögonblicklig eftersom han lär ha skrivit ned texten på sin smörgåspåse.
    Originalet är på fyra verser. De flesta som spelat in den brukar inte ta med den sista versen som ju är den ”sorgligaste” och skiljer sig från de övriga tre. Därvidlag skiljer sig Carl Perkins från dessa eftersom han inte tar med den tredje(?) versen istället.
    Olle Adolphsons svenska text har ju heller ingenting med fjärde versen att göra men är lysande när det gäller de första tre. Och Per Myrberg tröttnar man aldrig på.

    Comment by Per Wengström — 2008 05 18 14:06 #

  6. I den psalmbok som användes i skolan när Enn och jag var i skolåldern, så var ”Den blomstertid nu kommer” psalm nr 474. Det är nog i nya psalmboken som den fått ett annat nummer. Jag har kollat i min skolpsalmbok och det stämmer. Däremot vet jag inte hur det är i den nya eftersom jag inte äger någon dylik.

    Comment by Kristina Strömberg — 2008 05 18 14:26 #

  7. Till Kristina Strömberg: Då var den uppgift jag hittade via Google inte helt fel ändå.

    Själv äger jag psalmböcker av olika årgångar, naturligtvis den jag och Kristina och andra själva använde under skoltiden – men jag har faktiskt också köpt en psalmbok av senaste modellen. Jag är som bekant inte religiös, men psalmerna tycker jag hör till vårt musikaliska kulturarv.

    Comment by Enn Kokk — 2008 05 18 14:32 #

  8. Till Per Wengström: Jag blir alltid glad när mitt bloggkåseri om Melodikrysset används på det här sättet: för att berätta mer om den musik som spelades.

    Comment by Enn Kokk — 2008 05 18 14:53 #

  9. Hej! Vill bara koppla ihop vågrätt 6 med lodrätt 5 och tipsa om Nisse Landgrens album ”Funky ABBA” Helt underbara tolkningar av Abbas låtar. Dregel- och euforivarning även för den som inte gillar Abba!

    Tack för en go´ blogg! /Putte Kihl

    Comment by Putte — 2008 05 18 23:57 #

  10. Till Putte Kihl: Jag har hört en del med Nils Landgren men inte just den här CDn. Tack för tipset!

    Comment by Enn Kokk — 2008 05 19 8:58 #

  11. Vill någon läsa om mig och se hur jag ser ut så gör följande/
    Sök på svenskafans.com
    Sedan klickar du på Sverige, därefter Halmstad,
    sedan på Start och längst ner Sök artiklar fyller du i Idrottsmuseum i rutan Fritext och vips kommer det upp två läsvärda artiklar.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 05 22 17:22 #

  12. Mina favoritfilmer är Enslingen på skäret och Enslingen i blåsväder.
    Två filmer med Stig Järrel i toppform och som jag kan se hur många gånger som helst.

    Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 05 22 17:29 #

  13. Tack för texten till Olrogs PÅ EN SMUTSIG LITEN BAKGÅRD.

    Härlig melodi, sjungen av SB Taube.

    Hörde den senast i Eldemans DA CAPO.

    Comment by Olle — 2010 04 27 20:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^