Melodikrysset nummer 25 2011

25 juni 2011 12:21 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Efter störtregnet i förrgår klarnade det upp, och vädret på midsommarafton blev riktigt fint här i Öregrund. Som seden här bjuder, gick vi till Hembygdsgården för att se midsommarstången resas och se dansen kring den. Det var roligt att se både barn och äldre hoppa omkring som små grodor – men nog var det väl en groda också när försångaren lockade deltagarna att sjunga ”Jungfru, jungfru, jungfru, jungfru kär” (i stället för ”skär” – men att det ordet kan ha en annan betydelse än beteckningen på en färg vet väl folk inte numera).

Lite kul var det att ett par av midsommarfirarna vänligt hälsade på mig för att tala om att de brukade gästa min blogg för att kolla vad jag skriver om Melodikrysset.

Midsommardag eller inte – Melodikrysset missar jag inte.

Men nog tyckte jag att det fanns knepigheter i dag också.

Amanda Jenssen hör till exempel inte till de sångerskor jag brukar lyssna på, men det var alltså hon som sjöng ”Happyland”.

Som så ofta hade jag problem med den amerikanska TV-serien, den som i det här fallet utspelade sig i ett annat land än USA. Att det måste vara i Korea och således vara fråga om MASH (som jag faktiskt har sett delar av för länge sen) kom jag på först när jag hade löst operafrågan, närmare bestämt att den vi hörde i Giaccomo Puccinis ”Tosca” var tenoren Andrea Bocelli.

Operabalettföreställningen ”Svansjön” har jag sett flera gånger, men jag hade initialt svårigheter med att komma på vad det var som publiken enligt Eldeman såg. Ett slag verkade ordet ”balettskor” gå in, men så kom ett lodrätt svar och förstörde det. Jo, ”ballerinor” skulle det i stället vara!

Jag måste också bekänna att min förtrogenhet med Michael Jackson är bristfällig. Men det var alltså honom vi hörde i ”Billie Jean”.

En oboe känner jag däremot igen. Leonard Arner trakterade en sådan i musik av Poulenc.

Och svaret Just D kom jag faktiskt på redan innan jag hade hört dem i ”Tre gringos”.

Fast själv gillar jag mera Sara Varga. Jag tyckte hon fick en orättvist låg placering i årets melodifestival med sin ”Spring för livet”.

Om hon är ung är Tom Jones slitstark. Det var väl knappast någon som inte kände igen honom i gamla kära ”Delilah”.

Slitstark i melodikryssammanhang är också Pierre Isacsson, så även ”Då går jag ner i min källare” från 1974.

Också Lee Hazelwood har förekommit i ett antal tidigare kryss. Men vem var det han sjöng duett med i ”Vem kan segla förutan vind”? Jo, Nina Lizell.

Barnvisor brukar sitta i mitt musikminne, särskilt om jag själv har sjungit dem under min egen skoltid. Så jag känner genast igen ”Veva, veva positiv”, vet också att det förekommer en apa i den.

Kvar att redovisa är då en sång som finns med i min egen sångbok från 1970, ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred”: Olle Adolphsons och Beppe Wolgers’ fina ”Mitt eget land”. Du hittar hela texten ovan under Kulturspegeln, Sångtexter. Men jag kan ändå inte låta bli att avsluta med ett textavsnitt, som känns särskilt angeläget i dagens Sverige:

…för när mänskorna har varandra,
bor de alla i samma land,
och allting vi vill ge till andra,
kan du få ur min öppna hand.
I min hand finns allt det jag drömmer,
allt jag äger och allt jag har,
och den rädsla, som alla gömmer,
på den är din hand ett svar.

Gemenskap och glädje önskar jag er alla denna midsommar!

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

9 kommentarer

 1. Jag instämmer i Beppes versrader och önskar dig och de dina samma gemenskap och glädje.
  Midsommarhälsningar från Sundsvall och Armsjön.
  Kjell

  Comment by Kjell Ryder — 2011 06 25 13:56 #

 2. Signaturen till M*A*S*H blev ju lite förvirrande eftersom vi inte fick höra samma version av ”Suicide is painless” (Johnny Mandel, Mike Altman), som spelas i TV-serien. Jag tor mig ha sett alla 251 avsnitten av serien genom åren och har bestämt skrivit uppskattande om den vid något tidigare tillfälle då den förekommit i Melodikrysset. Det är ju en underbar, fantasirik satir över krigets vansinne och bisarra logik. De tidiga säsongerna är mest fars men mot slutet mognar intrigen och karaktärerna påtagligt. Det finns alltjämt alla möjligheter att se de ständigt pågående repriserna.

  Glad Midsommar och fortsatt trevilg sommar!

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2011 06 25 16:45 #

 3. Till Kjell Ryder: Till Armsjön har jag en gång i världen cyklat från Juniskär, där jag bodde på den tiden. Det var en höstdag, och jag hade med mig kaffepanna och gjorde eld på en öde kullerstensstrand. I närheten fanns ett förfallet ödehus som jag tittade in i, minns jag.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 25 17:23 #

 4. Till Stefan H: Också mitt minne av MASH är att det var en sevärd serie. Mitt problem i sammanhanget är att jag aldrig verkar komma ihåg signaturer, ens om de spelas i original. Det är som de aldrig fäster sig i mitt minne.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 25 17:27 #

 5. Hej!
  Gick in på din blogg för att läsa dina kommentarer om talet. Visst är det en eloge till svensk skola att folk inte stillatigande lyssnar till sådant dravel? Gårdagens skola hade fostrat alla till tystnad hurdant innehållet än var.
  Vill också skicka hälsningar till Birgitta och det arbete hon la ner på lärande för hållbar utveckling. Jag kommer att vara med i ett seminarium om detta i Almedalen.
  Harriet

  Comment by Harriet Axelsson — 2011 06 25 19:34 #

 6. Vill gärna ha in resten av min kommentar

  Visst är det en eloge till svensk skola att folk inte stillatigande lyssnar till sådant dravel? Gårdagens skola hade fostrat alla till tystnad hurdant innehållet än var.

  Comment by Harriet Axelsson — 2011 06 25 19:37 #

 7. Till Harriet Axelsson: Om du syftar på talet inför resningen av midsommarstången, håller jag med: Det var det märkligaste tal jag hittills har hört i det sammanhanget. Det var fullt inte bara av små utan mer av stora grodor.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 25 19:54 #

 8. Talet????
  Hörde inget ”tal” i melodikrysset?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 06 26 20:52 #

 9. Till Gunnar Berggquist: Nej, hon syftade på inledningen till midsommarfirandet i Öregrund, det jag började med att referera till i mitt melodikrysskåseri.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 26 21:01 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^