Jack Vreeswijk i Cornelis’ fotspår

23 juni 2011 15:26 | Musik | 7 kommentarer

Jack Vreeswijk försöker gå i sin fars fotspår. Han är, som bäst, en hygglig sångare och lyckas ibland också få till egna låtar. På CDn ”Jack Vreeswijk sjunger Vreeswijk” (Lionheart LHICD0083, 2009, distribution Universal) är hans ”Morgon” ett inte oävet exempel, och även hans och Love Tholins nya tonsättning av Cornelis VreeswijksElisabeth” är hygglig. Men andra låtar av sonen Vreeswijk kommer inte i närhet av ens det medelmåttiga som pappa Vreeswijk ibland kunde släppa igenom.

Jack Vreeswijk är förstås medveten om risken att bli jämförd med Cornelis, så när han har valt cornelislåtar till den här skivan, har han, kanske klokt nog, undvikit Cornelis’ stora slagnummer. I de här fallen har han dock inte distanserat sig tillräckligt mycket – han försöker härma cornelisartade tonfall utan att riktigt lyckas. Bäst tycker jag han i det här fallet har lyckats med ”Getinghonung provençale” genom att använda snabbare rytm och häftigare komp.

Mot bakgrunden just av att sonen inte vill bli mätt mot fadern är det en smula förvånande, att han har valt att sjunga några nummer, som är skrivna av andra artister men som Cornelis har gjort oförglömliga egna versioner av: Kris Kristoffersons hit ”Me And Bobby McGee”, i Cornelis svenska version ”Jag och Bosse Lidén”, samt två Evert Taube-låtar, ”Sjuttonde balladen” och ”Morgon efter regn”. Jacks versioner matchar varken Cornelis’ insjungningar eller upphovsmännens.

Roligast på skivan är faktiskt en skriftlig kommentar till ”Grimasch om morgonen”: Jack Vreeswijk hävdar där att farsan skrev den till Alf Hambe och inte till de 359 kvinnor som alla hävdar att den är tillägnad just dem.

7 kommentarer

  1. Mjae,själv tycker jag nog det vore trevligt med mer Jack W i tv.
    Vilken röst han har,suverän

    Comment by Mia Sjöqvist — 2011 06 23 15:59 #

  2. Till Mia Sjöqvist: Det är ju inte så att jag heller har gett upp hoppet om hans egen kapacitet; jag nämner ett par hyggliga låtar av honom. Men jag har allt av Cornelis på skiva utom plattorna på holländska – upptäckte honom mycket tidigt och skrev också tidigt om honom – och han är verkligen en av de stora i svensk sångtradition, svår att både härma och slå.

    Comment by Enn Kokk — 2011 06 23 16:56 #

  3. O.k tack för svar.Jag är mycket förtjust i vad Cornelis gjorde.
    Min subjektiva och egna bedömning är att Jack är en egen artist,med en fantastisk röst som skulle lämpa sig för all möjlig sång.
    Att han tolkar sin egen far tycker jag inte är detsamma som att han försöker gå i pappans fotspår.
    Han har tolkningsföreträde bara,men han gör det på sitt vis.
    Jag ser att du på inga vis är onyanserad i ditt omdöme,det var inte menat som kritik.
    Jag tror bara Cornelis hade varit så stolt över att hans son gillade det han gjorde och sjunger hans musik vidare.Trevlig midsommar!

    Comment by Mia Sjöqvist — 2011 06 23 20:23 #

  4. Hej! Ända sen första gången jag såg Jack har jag hoppas att han ska gå i sin fars fotspår.Eller kanske i hans ”anda”.Dvs lyfta fram MÄNNISKAN.
    Tror inte du att han är på väg i de där fotspåren- för att hitta sin egen väg?
    Hoppas det!

    Comment by gunborg nilsson — 2011 06 23 20:32 #

  5. Till Gunborg Nilsson: Vi får hoppas det. Han har ju fortfarande ett långt liv kvar att utvecklas under som artist.

    Comment by Enn Kokk — 2011 06 23 21:29 #

  6. Jacks kommentar är inte någon nyhet: Cornelis har själv skrivit/sagt i flera sammanhang att ”Grimasch om morgonen” är en visa som var ett försök att skriva som Alf Hambe skrev visor, dvs nån sorts hommage till Hambe. Vilket ju inte behöver innebära att det är Alf Hambe själv som ”ligger utan blus och kjol” (även om jag inbillar mig att Alf Hambe normalt sett låg utan både blus och kjol). Visan kan med andra ord fortfarande handla om någon av de 359 kvinnorna och alltså i någon mån vara tillägnad denna, informellt alltså.

    Comment by Olof Öberg — 2011 06 29 12:06 #

  7. Hej, hej!
    Nu är han snart här i Öregrund: 1 augusti på den fjärde och sista Öregrundsmåndagen. Jag gillar honom! Har köpt biljett redan, så att jag inte blir utan :)
    / Yvonne

    Comment by Yvonne — 2011 07 13 21:18 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^