Melodikrysset nummer 24 2011

19 juni 2011 13:53 | Film, Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | 18 kommentarer

Jag var alltså i Stockholm i går, på kalas för vår Anna som fyllde 50 år här om dan.

Vi kom till lägenheten i Uppsala först sent på kvällen, så det fanns ingen möjlighet att då ge sig i kast med veckans melodikryss. I stället har jag, på en lite konstrande dator, i dag lyssnat mig igenom webbsändningen.

Det här krysset innehöll verkligen lustiga kast.

Näst sist spelade Anders Eldeman Evert Taubes ”Knalle Juls vals” från 1953, som dessutom skulle ge något för årstiden mycket atypiskt, gran.

Men vi fick också höra Carl Anton (Axelsson) sjunga sin fina ”En tango i Ladängsviken”, med en text som doftar midsommarnatt. Carl Anton har jag för övrigt hört live på socialdemokratiskt valmöte i Stockholm, också sett honom på partiexpeditionen när han var uppe och träffade Mona Sahlin.

Somrigt och samhällsengagerat passar också in på den brittiska gruppen Coldplay, som vi i dag hörde i ”Strawberry Swing”. Den här gruppen har bland annat engagerat sig i Band Aid och för Amnesty.

Jag såg att många hade varit inne på min blogg i går, uppenbart för att se vad jag hade kommit fram till i fråga om det här krysset, och jag kan förstå det: det var bitvis rejält svårt.

Vad man för egen del tycker är svårt beror ju av vad man lyssnar på, men i det här krysset spelades en låt som – trots att den svenska versionen har gjorts av en gammal schlagerräv, Gunnar Wiklund – beredde mig en del besvär. Bill Furys original hette ”I Will”, men vad hette Wiklunds svenska cover? Jo, ”Tyvärr”. Den gjordes 1962 men har inte avsatt några märkbara spår hos mig.

Gamla filmer brukar också vara mitt bord, inte minst om Fred Astaire dansar i dem. Och en av hans partners, Ginger Rogers, beundrade jag gränslöst redan som mycket ung – jag hade ett foto av henne i ett ärvt filmstjärnealbum, ”Filmens stjärnor”. Men det tog sin tid för mig att komma på att de här båda tillsammans gjorde ”Change Partners” – byta partner – i filmen ”Carefree” från 1938.

Peter Settman har jag regelbundet sett i ”Så ska det låta”, men jag har faktiskt aldrig sett hans och Peter Granbergs TV-serie om Ronny och Ragge. Här underlättades dock lösandet av att de här båda rollfigurerna förekom i sångtexten.

Ena halvan av det här kryssets enda dubbelfråga beredde mig också visst huvudbry. Den andra delfrågan illustrerades av Kai Gullmars (Gurli Maria Bergströms) och Gus Morris (Gustaf Wallenius) ”Uti Rio, Rio de Janeiro”, som ursprungligen fanns med i filmen ”Adolf i eld och lågor” från 1939. Men vad var det vi hörde på spanska? Jo, det måste ha varit ”Sweet Home Alabama”, en låt som Lynyrd Skynyrd gjorde i original 1974.

Veronica Maggio har jag förstått har fått ett rejält genombrott med sin nya platta ”Satan i gatan”, för övrigt ett uttryck som min dotter Kerstin ibland använder på sin blogg. ”Nöjd”, som nu spelades, är äldre – men det var ju inte särskilt svårt att knäcka hennes efternamn, när det till slut fattades bara ett G i det.

Riverdance var också lätt som en plätt – dem har Eldeman spelat tidigare.

Cat Stevens (även känd som Yusuf Islam) såg jag som gäst hos Skavlan. Här fick han sjunga ”Another Saturday Night”. Hans insjungning är från 1974, men låten är äldre än så, från 1963.

Sen är det bara svenska schlager kvar.

Det vill säga, ”Leva livet”, som Lill-Babs låg på Svensktoppen med 1963, är inte från början en svensk låt: Stikkan Andersson satte svensk text till Lesley Gores ”It’s My Party”.

Däremot är ”Tusen och en natt” svensk, den svenska vinnarlåten i Melodifestivalen 1999, framförd av Charlotte Nilsson, senare Perrelli. Svarsårtalet skulle här skrivas med bokstäver, nittionio.

Och så går vi då i mål på Arlanda, ett något oegentligt flygplatsmål, eftersom det flygfältet inte fanns 1943, när Jules Sylvain och Waldemar Dahlquist skrev sin ”Flygarevalsen” (”Hemåt på stolta vingar”).

Nu ska jag bege mig till Öregrund, dock inte per flyg utan med buss 811.

Birgitta har åkt i förväg för att förbereda födelsedagsmiddag; jag fyller 74 i dag.

I morse uppvaktade hon mig här i Uppsala med smörgåstårta och en ny, fin marimekkoskjorta.

Men jag anar att det kommer mera, när också jag har hunnit ut till Öregrund.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

18 kommentarer

 1. Hjärtliga gratulationer på din födelsedag och tack för en mycket trevlig och intressant blogg.
  Vänligen Margit

  Comment by Margit Li — 2011 06 19 14:02 #

 2. Hjärtligt GRATTIS på födelsedagen, hoppas du har det bra i Öregrund.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2011 06 19 14:29 #

 3. Ett stort grattis på födelsedagen.

  Det var säkert inte bara jag som desperat sökte dina svar i går för att dubbelkolla de egna förslagen.

  Jag tyckte att det var ett riktigt svårt kryss. Särskilt hade jag problem med musiken som skulle ge svaret; partner.

  Med vänliga hälsningar

  Krister

  Comment by Krister Kappel — 2011 06 19 15:22 #

 4. Grattis! Hoppas du får en riktigt fin dag, och tack för att du tog dig tid att hjälpa oss!

  Comment by Dorothea — 2011 06 19 16:02 #

 5. GRATTIS på födelsedagen frånb en gammal laboremit/arne

  Comment by arne engkvist — 2011 06 19 16:49 #

 6. Grattis på födelsedagen från oss i Sollefteå! Hoppas du haft en fin dag. Det blev ju dubbelt födelsedagsfirande den här helgen. Hälsa Birgitta.

  Comment by Kristina Strömberg — 2011 06 19 18:15 #

 7. Många hjärtliga gratulationer från Ingrid i Höganäs.
  Det är roligt att läsa din blogg, för du skriver om gamla saker som du varit med om. Jag är 57, och tycker det är intressant med sånt jag inte varit med om.
  Jag försöker också lösa Melodikrysset, och vann en klocka på min namnsdag förra året. Ibland har man tur.
  Ingrid M.

  Comment by Ingrid i Höganäs — 2011 06 19 19:48 #

 8. Grattis på födelsedagen. Det är så bra att ha dej att checka av när man går bet på m.krysset. Annars grubblar man sej tokig ;)
  Tjiongeling från Anso i Övik

  Comment by Anso — 2011 06 19 22:12 #

 9. Grattis kryssare!

  Comment by kuratorn — 2011 06 19 22:27 #

 10. Grattis på födelsedagen! Och tack för hjälpen med krysset från 18/6. Det var längesedan jag hade så många tomma rutor som just igår (7 st närmare bestämt), så yes box – dina kommentarer på bloggen var efterlängtade, men vi visste att du var på kalas på lördagen istället. Bra artikel det var i DN om er dotter Anna, förresten. Hoppas ni inte har regnat bort idag… men det behövs nog lite regn å andra sidan. Ha det så bra!

  Comment by maggan — 2011 06 19 22:51 #

 11. Hej Enn!
  Och ett jättegrattis på din födelsedag.
  Önskar
  Jan Härdig

  Comment by Jan Härdiig — 2011 06 19 23:19 #

 12. Tack, alla för de vänliga födelsedagshälsningarna, från kända så väl som från okända. Några av er har jag ju fått kommentarer från tidigare, så er känner jag åtminstone till, även om jag inte har träffat er personligen. Men sen finns det ju några jag känner på riktigt också, Kristina och Olle i Sollefteå till exempel.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 20 8:50 #

 13. Jag vill gratulera även om det är en dag sent. Det är en ljuvlig tid att fylla år på.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2011 06 20 12:18 #

 14. Hej Enn!

  Här har du en melodikryssare som brukar kika in hos dig lite då & då. Annars följer jag din dotters blogg lite noggrannare, du vet hon kakbakar’n. :)

  Ville bara kika in här i kommentarsfältet för att önska dig ett försenat grattis! Och tacka för alla intressanta melodikryssutvikningar! Det ger alltid en extra dimension till lösandet, dina kommentarer runt svaren. Tycker både jag och mannen. (men vi fuskar inte så ofta… försöker lösa allt själva först, utan hjälp av Dig och google) :)

  Med vänliga hälsningar
  /helena (& Bosse) i Borås

  Comment by enannanhelena — 2011 06 20 12:28 #

 15. Till Ann Christin Sandlund: Jo, i natt är det till exempel juninatt, den som enligt Martinson inte blir av.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 21 22:06 #

 16. Till enannanhelena: Jag har sett dig skriva på dotterns blogg men visste inte att du också brukar läsa min.

  Att bara rabbla upp svaren – L2 = xxxx – tycker jag vore själlöst, så jag brukar försöka skriva mer, om jag har något förhållande till det som spelas.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 21 22:12 #

 17. En liten i krysssammanhang oviktig korrektion. Ragge heter Fredde ( Fredrik ) Granberg. Han är känd för sin ”Kiss och bajs-humor” och har till exempel även gjort TV-serien ”Hem till Midgård” med bland andra Markoolio och Sara Sommerfeld.

  Comment by Dan — 2011 06 22 11:38 #

 18. Till Dan: Tack för korrigeringen – jag har som sagt aldrig själv sett det här programmet och måste ha blandat ihop saker och ting.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 22 11:41 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^