Vilken liveskiva, Stefan Sundström!

12 juni 2011 14:24 | Musik, Politik | Kommentering avstängd

Stefan SundströmsJohnny Dunders Elektriska Cirkus Live” (National NATCD 110, 2011, distribution Border) är en fantastisk skiva – jag önskar jag hade varit på Debaser Medis i Stockholm, när den spelades in i december 2010. Men jag har kompenserat så mycket jag har kunnat – spelat den på mycket hög volym på glasverandan här i vårt hus i Öregrund.

Den här skivan är en orgie i dundrande rockmusik. Sundströms sång backas upp av Ola Nyström och Robert Dahlqvist på gitarr, Nicke Andersson på piano, Stefan Björk på bas, Christer Romin på trummor, Emma Essinger på tenorsax, Stefan Lilja på barytonsax och Cezary Tomaszewski på trombon. Körar gör Karin Renberg, Lotta Nilsson, Amanda Roman och Johan Johansson; dessutom förekommer gästsång av Little Marbles.

Den här skivan är också mycket politisk, och jag skulle kunna belägga det med citat ur flera av Sundströms texter, men dess allmänt uppkäftiga och punkiga budskap fångas också väl av en gammal Ebba Grön-titel som ingår: ”Slicka uppåt, sparka neråt”.

Annars slås jag, när jag lyssnar på Stefan Sundströms texter, åter igen av hans fascination för Olof Palme. Det här är ett gammalt fenomen; ovan under Kulturspegeln, Sångtexter, hittar ni hans ”Nån har slagit upp ett hål”, som var hans bidrag till en socialdemokratisk valantologi med dikter.

Den här sången finns med här också men nu i en ny textvariant utan Olof Palme, ”Nån har slagit upp ett hål 2011”.

Men att detta inte ska tolkas som att han därmed har distanserat sig från Palme framgår av att denne förekommer i två andra sundströmlåtar på den här CDn. Redan i den inledande låten ”Här kommer Johnny Dunder” ”dansar borgarna på Palmes grav och vaskar champagne och har segerfest”. Och i Gunnar AnderssonsGula Blend” har han gjort en egen ändring i texten och sjunger där om palmemordet: ingen fälld / ordningen återställd.

Avslutningsvis vill jag citera avslutningen i ”Hej, hej idiot”:

Plötsligt tar dom nån från Iran
sen folk som tigger på stan
Sen en trädkramartant
Sen en husockupant
Sen är det bara du kvar

Hej hej då Idiot
Som aldrig sa emot
Som gjorde som dom sa
Tills dom tog dej en dag
Sen blev det fred på vårt klot

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^