Melodikrysset nr 18 2008

3 maj 2008 12:02 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 15 kommentarer

Eldeman presenterade i dag ett melodikryss med hygglig bredd – en bredd som ibland brukar ställa till besvär för en del av krysslösarna. Själv klarade jag alltihop, på några punkter dock efter lite funderande.

Längst från min privata musiksmak låg kanske ”Don’t Get Me Wrong” med sjuttiotalsgruppen Pretenders. Med Eldemans lilla ledtråd bör det dock inte ha varit allt för svårt att komma på gruppnamnet.

Jag kan ju heller inte påstå att ”En gång för alla” från Melodifestivalen 2004 hör till det jag brukar höra på. Men Nina och Kim kom jag faktiskt ihåg från deras framträdande där.

Inte heller Eskobar brukar jag lyssna på. Men eftersom årets melodifestival ligger så nära i tiden, minns jag fortfarande dem och ”Hallelujah New World”. Men det går nog över.

Då ligger, för att vända på perspektivet, Sting mitt hjärta närmare. Här sjöng han ”Love Is the Seventh Way”.

Céline Dion med temat ur ”Titanic” (som jag fortfarande inte har sett), ”My Heart Will Go On”, har väl förekommit tidigare i Melodikrysset? Men här hade Eldeman varierat sig lite: Han ville veta om vi visste, att hon kommer från Kanada.

Från filmens värld kan vi gå över till TVns.

Vi hörde musik ur Staffan Westerbergs berömda (och av många orättfärdigt förtalade) 70-talsserie för barn, ”Vilse i pannkakan”.

Själv hade jag då till att börja med betydligt svårare att komma i håg, att H C Lumbyes ”Jernbanegalop” (fyndigt nog!) spelas som bakgrundsmusik till resorna i Ingvar Oldsbergs ”På spåret”. Eftersom hustrun och jag ser alla avsnitt vi kan av det här trevliga programmet, borde jag ha klarat det bums – men jag har ju gång på gång tvingats konstatera, att jag sällan lägger musiken i TV-serier på minnet.

Dagens två musikaler har jag själv inte sett – men de är för den skull inte obekanta för mig.

Visst har jag, som väl de flesta melodikrysslösare, många gånger hört Jan Malmsjö sjunga ”Vår bästa tid är nu”; för egen del har jag den till och med på skiva med honom. Han sjöng den i den svenska versionen av ”La Cage Aux Folles” (Harvey Fierstein efter Jean Poiret, Jerry Herman), som gick upp på Malmö stadsteater 1985.

Richard Rodgers och Oscar Hammerstein gjorde den också filmade ”The King and I”, ur vilken vi här hörde ”Hello Young Lovers Whoever You Are” med Frank Sinatra. På svenska kallas den här musikalen ”Kungen och jag”.

Jo, som Eldeman påpekade, har det faktiskt funnits sångare som har varit ännu större än Frank Sinatra. Den han syftade på var Bing Crosby, här med ”Please”.

Mycket stora var också Andrews Sisters på sin tid. Till det de blev älskade för hörde ”Rhum and Coca Cola”, som här skulle ge rom. Men för att göra frågan svårare spelade Eldeman en Cornelis-text till den melodin; följaktligen hörde vi i stället Östen Warnerbring sjunga ”dricka hembränt och varm choklad / och sen kan du jojka bra”.

Mer traditionell var då Evert Taubes ”Albertina”, som vi sjöng mycket under min folkskoletid. Den börjar ”Där byggdes ett skepp uti Norden”, vilket gav svaret på Eldemans fråga om var tillverkningen ägde rum.

Sen har vi bara en fråga kvar, där svaret, något ur växtriket, också levererades av Evert Taube: ”Min älskling, du är som en ros”. Den är så fin, så jag tar hela texten:

Min älskling, du är som en ros

Svensk text: Evert Taube (efter Robert Burns, ”A Red, Red Rose”)

Musik: Evert Taube

Min älskling, du är som en ros,
en nyutsprungen skär,
ja, som ljuvaste musik,
min älskade, du är.
Så underbar är du, min vän,
och ser så vacker ut,
och älska dig det ska jag än
när havet sinat ut!
När hela havet sinat ut
och bergen smält till glöd!
Ja, älska dig, det ska jag än
när jorden ligger död.
Min älskling, du är som en ros,
en nyutsprungen, skär,
ja, som ljuvaste musik,
min älskade, du är.

* * *

Letar du efter något svar till det allra senaste melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

15 kommentarer

 1. Hej Enn,

  Jag har precis som jag brukar när jag löser melodikrysset tagit del av dina svar och kommentarer kring dessa. Jag har sett att vissa har synpunkter på att du lägger ut svaren på din blogg. Min åsikt är att om de störs av detta får de väl låta bli att läsa din blogg. För egen del tycker jag att det är intressant att ta del av dina kommentarer och utläggningar kring de olika svaren.

  I denna veckas kommentarer nämner du att Sting skulle vara sångare i U2. Det kan tyckas vara en petitess, men Sting är sångare i gruppen The Police. Sångaren i U2 heter för övrigt Bono.

  Slutligen ett stort tack för en mycket läsvärd blogg.

  Comment by Per Wretman — 2008 05 03 13:10 #

 2. Som vanligt upplyftande att läsa dina kommentarer till krysset. Tack för det! Ingrid Nylin, Nyköping

  Comment by Ingrid Nylin Nyköping — 2008 05 03 13:15 #

 3. Till Per Wretman: Givetvis! Ibland slår det slint i huvudet. Även jag vet det här, men det rörde ihop sig. Inte för att det påverkar svaret, men jag korrigerar.

  Comment by Enn Kokk — 2008 05 03 14:20 #

 4. Välkommen tillbaka till s-bloggar! Så roligt att hitta dig där igen.
  Eva

  Comment by Eva Hillén Ahlström — 2008 05 03 15:27 #

 5. ”Vår bästa tid är nu” är ju den svenska versionen av ”The best of times” som ju Perry Como sjöng i krysset idag. Malmsjös version är ju storartad.
  Perry Como, den amerikanske entertainern, låg faktiskt på svenska Tio i Topp med 2 låtar:
  1962 med Caterina (som Malmsjö oxo gjorde en kanonversion av), vilken var med 10 veckor och låg 1:a (!) samt 1963 med ”(I love you) And don´t you forget it” som tvärtom var med i endast 1 vecka, som 10:a.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2008 05 03 15:32 #

 6. Till Gunnar Bergquist: ”Caterina” minns även jag, både med Perry Como och med Jan Malmsjö.

  Comment by Enn Kokk — 2008 05 03 16:09 #

 7. Till Eva Hillén Ahlström och Christina Meltin Westerlund: Nu får mina melodikrysskåserier (liksom alla andra inlägg) i fortsättningen ligga kvar där i fyra dagar. Allting går ju att lösa, bara man vill!

  Comment by Enn Kokk — 2008 05 03 16:11 #

 8. Välkommen tillbaka!

  Comment by Christina Meltin Westerlund — 2008 05 03 16:13 #

 9. Hej Enn!
  Hur kul som helst att kolla Dina kommentarer när vi löst krysset. Tack vare min sammbo Ulf lyckas vi alltid, eftersom han är ett nav i vänkretsen, p g a sitt kunnande i musik, allt från klassiskt till (usch) hårdrock.
  Tänker bidra med ett par otroliga men sanna ankor.
  Under Dödsfall i Falukuriren 1990-91: ….Jubilaren har ett långt och innehållsrikt liv som lärare och firar sin högtidsdag i lugn och ro på landet …..
  ÖC 1970 ca under Dödsfall: …. Den avlidne har i hela sitt verksamma liv varit sågverksarbetare. Närmast sörjande två bräder ….
  Detta är klippt ur dessa två tidningar. Första ex är väl troligen ett rent misstag, men nr 2 är kanske tveksamt om inte någon humorist har varit framme.
  Vänligen Katarina Power

  Comment by Katarina Power — 2008 05 03 19:08 #

 10. Tvåan tror jag är en vandringshistoria. Jag hörde den redan under min skoltid på 1950-talet. Men rolig är den.

  Comment by Enn Kokk — 2008 05 03 19:13 #

 11. Enn, tänk vad bra att det gick att lösa detta oöverstigeliga tekniska bekymmer. Välkommen åter till S-bloggar med dina läs- och tänkvärda kolumner.
  Mvh Erik.

  Comment by Erik Laakso — 2008 05 03 19:39 #

 12. Till Erik Laakso: Och säkert bidrog det till viljan att lösa problemet att du och andra tyckte att det var egendomligt att utestänga en av dem som har mest läsare. Tack för hjälpen!

  Comment by Enn Kokk — 2008 05 03 20:06 #

 13. Hej hej !

  Även om kryssen i Eldemans regi är ganska lätta nuförtiden, så tycker jag det är liiite taskigt att lägga ut svaren på webben. OM inte dina läsare (precis som jag själv) inte skickar in svaren förstås :)
  (Trevlig hemsida i övrigt)

  /P

  Comment by Peter Lundin — 2008 05 05 11:33 #

 14. Till Peter Lundin: Jag har själv aldrig någonsin, trots årtiondens melodikrysslösande, heller skickat in något svar. Utnyttjar någon mina svar, så är det nog inte mycket att uppröras över. Dels är det resultatet av ett lotteri att få någon av de fåtaliga vinsterna. Dels går krysset i allmänhet att lösa med hjälp av Google, även om man inte kan så mycket själv.

  Comment by Enn Kokk — 2008 05 05 12:07 #

 15. Tycker det är kul att gå in på din blogg och dubbelkolla att jag kommit fram till samma svar i krysset. Sting sjunger om ”the seventh wave” i sin låt. Det är väl samma våg som Marie Fredriksson sjunger om i ”Den sjunde vågen”.
  Har en vag minnesbild av att det skall handla om att var sjunde våg är starkare än de andra. Tack för mig.

  Comment by Dan Sandström — 2008 05 07 23:19 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^