Melodikrysset nummer 23 2011

11 juni 2011 11:43 | Musik, Trädgård, Ur dagboken | 5 kommentarer

Jo, jag har knäckt Melodikrysset i dag också, detta trots att där fanns åtminstone något som jag inte brukar lyssna på.

Annie Lennox och Eurythmics finns inte i mina skivhyllor, men det var i alla fall dem vi i dag hörde i ”There Must Be an Angel”.

Madonna har jag heller inte på skiva, men hennes röst – i dag i ”Celebration” – är ganska lätt att känna igen.

Ännu lättare hade jag att känna igen Axl Rose och Guns and Roses i ”Paradise”. Alla de här rosorna skulle dock i krysset reduceras till en ros.

Resten var lugna gatan, även om det tog en stund för mig att komma på att Jules Sylvains och Gösta Stevens’ låt, som både har sjungits in av Tutta Rolf och av Helen Sjöholm, heter ”När tvenne hjärtan slå samma slag”.

Lasse Berghagens ”Stockholm i mitt hjärta” hör vi varje sommar som signaturmelodi till ”Allsång på Skansen”.

Mer Stockholm bjöd Lennart Palm, eller egentligen Orup, på. Här skulle man också lista ut namnet på en känd stadsdel, Söder.

Mycket sommar blev det i dagens kryss, även om vi hörde Per Gessles och Gyllene Tiders ”Sommartider” i förklädd form, som Bamses ”Dunderhonung”.

Och hur många sommarkvällar har jag inte tillbringat framför TVn med att se ”Morden i Midsomer”. Från början en bra serie men så småningom med ett allt mer krystat innehåll. Men nu är visst samtliga invånare i Midsomer tagna av daga.

Tidigare i morse var jag ner till brevlådan och hämtade tidningarna. Solen sken över blomrabatterna. Med Jill Johnson samt Ted och Kenneth Gärdestad var jag beredd att utbrista i ”Oh, vilken härlig da'”.

Men ännu äldre schlager är inte dumma de heller.

Ett exempel är ”Nel blu disponto di blu”, oftast benämnd ”Volare”.

Jag vistas i ett sommarparadis, där det lyckligtvis inte finns någon orm, långt mindre någon anaconda med namnet Anna.

I rabatterna och landen ses däremot mor i huset krypa omkring. I det stycket gäller för övrigt budskapet i den gamla Siw Malmkvist-slagdänga vi i dag hörde på tyska, ”Mamma är lik sin mamma”.

Återstår att se om jag under dagens lopp orkar åla mig ut bland ogräsen jag också.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

5 kommentarer

 1. Tyvärr missade jag melodikrysset idag, därför att jag prioriterade att vara ute i solen.
  Kanske man kan lyssna på programmet i efterskott, vad vet jag

  Comment by snawitz — 2011 06 11 15:28 #

 2. Till Snawitz: Eftersom du har dator, kan du googla fram Melodikrysset och få en egen sändning i datorn på valfri tid.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 11 16:33 #

 3. Hej!

  Kollade in på din blogg, och du verkar gilla melodikrysset. Din blogg kom upp när jag försökte googla efter Bo Setterlinds svenska text till Frank Sinatras My Way. Hittar tyvärr inget om det på din blogg. Men om du skulle veta ngt hur jag kan få tag på den texten får du gärna maila mig på jenny_idol@hotmail.com

  Tack på förhand

  Comment by Jenny — 2011 06 11 18:11 #

 4. Till Jenny: Jag känner inte till någon översättning gjord av Bo Setterlind. Det finns en svensk översättning av ”My Way”, ”Min egen väg”, men den gjordes av Peter Himmelstrand.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 11 19:53 #

 5. Bo Setterlind tycks ha skrivit en svensk text till ”Comme d’habitude”/”My Way” med titeln ”En sång om kärlek”, sannolikt med andligt innehåll. Den finns inspelad bl.a. med Torbjörn Lantz, Staffan Percy och Hjördis Petterson.
   
  Jag har inte hittat uppgift om att texten finns publicerad, men någon av skivorna kan man ju försöka få tag på.

  Comment by Magnus Andersson — 2011 06 12 0:52 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^