Nationaldagens lust och fägring

6 juni 2011 13:28 | Musik, Politik, Trädgård, Ur dagboken | 6 kommentarer

På skrivbordet, bredvid dataskärmen, står en bukett vita rosor, blommande små kvistar av den här i Öregrund och i övriga Roslagen vanliga midsommarrosen Rosa alba maxima. Enligt familjemyten slår den här rosen ut på min födelsedag, den 19 juni, men redan i går bar Birgitta in den här buketten och gav den till mig.

I dag är det nationaldag, och jag har gått ett varv runt trädgården för att beskåda dess lust och fägring. Det är på trädgårdens sida mot allmänningen, det som kallas Floraparken, där det är soligt och varmt, som de vita rosorna har slagit ut. De finns i hela vår trädgård, delvis längs staketet, men på de flesta ställen är de än så länge bara i knopp.

Annars blommar många slags blommor, just nu mest i blå och blålila nyanser: lupiner, trädgårdsklint, akleja, oxtunga, under den stora asken nere vid grinden massor av midsommarblomster. Men de första pionerna har också börjat slå ut.

Hit till Sverige kom jag i slutet av andra världskriget, som barn. Mitt ursprungliga hemland är Estland, och jag talar fortfarande estniska. Men jag är numera djupt rotad i den svenska myllan. Märkligt nog är det förresten så att den där vita midsommarrosen vi har på vår tomt också finns i min estniska hemby Juminda, belägen på ett näs mot Finska viken. Den tycks trivas både där och här – och så är det också med mig. Min känsla för nationen finns på två håll, och jag ser inget problem i det.

* * *

Jag är också en människa som i hela mitt liv politiskt har stått ganska långt åt vänster. Men jag är en reformistisk socialist: är övertygad om att förändringar, för att lyckas, bara kan genomföras steg för steg och om de knyter an till människors tidigare gjorda erfarenheter. Det var så det svenska folkhemmet byggdes.

Det här är en praxis som bara skenbart har tagits över av dem som i dag slår blå dunster i ögonen på människor genom att etikettera sig som ”det nya arbetarpartiet”. Under falsk etikett pågår i dag en nedmontering av det folkhem socialdemokratin under årtionden mödosamt byggde.

Helt oskyldig till detta är inte heller socialdemokratin själv. Men jag hyser, så här på nationaldagen, hopp om att mitt parti är på väg att hitta tillbaka till sin gamla men
väl beprövade kurs, den som – om den fullföljs – åter kommer att få även samhällets utsatta och styvbarn att tänka tankar som Woody Guthrie formulerade i en berömd sång: ”det här är ditt land, det här är mitt land”.

Det här är ditt hem
det här är mitt hem
i svält och armod vi samman löddes
Per Albins folkhem ur kampen föddes
Sverige är byggt av dej och mej

Det här är ditt land
det här är mitt land
från Norrlands älvar till Skånes slättland
från Värmlands skogar till det fagra Uppland
Sverige är byggt av dej och mej

(Enn Kokks översättning)

6 kommentarer

 1. Även vi har fått ta del av er vita ros genom ett skott vi fick av Kerstin vid besök i Öregrund. Den blommar inte än, men om någon vecka tror jag vi kan se den blomma. Den är så fin och det är så roligt att den ville rota sig även här. Hälsningar till er båda. Roligt att Birgitta känner sig bättre efter sjukhusbesöket.

  Comment by Kristina Strömberg — 2011 06 06 18:28 #

 2. Till Kristina Strömberg: Den här rosen är mycket livskraftig och skjuter ständigt nya skott. Hälsningar även till Olle; Birgitta hälsar också.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 06 20:09 #

 3. Övervarade en natt på Kavarö i helgen och tog en sväng in till Öregrund av pur nyfikenhet och fann den lilla kust”staden” full av myller av människor. Krogar och näringsställen lite överallt…..inte som förr om åren då det endast folkades till inköp i Handelsboden och Systemet.
  Svängde förbi familjen Kokk och kunde konstatera att det gröna väldet hade övertag åtminstone i växtligheten.
  Dock var himmlen nådig under lördagen fram till eftermiddagen då det vände blixtsnabbt i tempratur. Från 27 varmt till 12 grader på 15 minuter……nytt utomhusrekord!!!

  Comment by Urban Sjölander — 2011 06 07 12:34 #

 4. ”dem som i dag slår blå dunster i ögonen på människor genom att etikettera sig som ”det nya arbetarpartiet”. ”

  Tror du att de skulle ha lyckats med en sån sak för femti eller åtti år sen? Det tror inte jag. Jag tror att då hade folk mycket större politisk medvetenhet än idag.

  Och varför? Om inte för att den reellt existerande reformistiska praxisen förvandlade folk till politiska åskådare medan det politiska handlandet förbehölls anställda funktionärer?

  Jag är också reformist, i samma bemärkelse som du. Men jag tror det är livsfarligt att låta anställda funktionärer få nyckelrollen, vilket den reellt existerande reformistiska strategin gjorde. Det var ett gigantiskt misstag.

  Comment by Jan Wiklund — 2011 06 09 16:15 #

 5. Till Jan Wiklund: Lägg märke till att även jag skrev att socialdemokratin själv inte heller är oskyldig. Jag inbillar mig inte att allt är perfekt nu heller, men efter nyvalen till partiledningen har det i alla fall blivit bättre.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 09 17:55 #

 6. Vilken finfin blogg. Jag fann den när jag sökte på ord som Vietnam/Sverige/FNL-grupperna. Det värmde mitt upsaliensiska hjärta.

  Här i Hanoi, där jag är praktikant på Sveriges ambassad (den siste), firade vi också nationaldagen. Vietnams Jordbruksminister höll ett känsloladdat tal om Sveriges långa vänskap med Vietnam och han sade även att det vietnamesiska folket aldrig kommer glömma statsminister Olof Palmes solidaritet och manifestation mot kriget – ”with the torch of humanity in his hand”.

  Lite överallt här i Hanoi träffar man vietnameser som talar om Olof Palme med otrolig värme i rösten.

  Hälsningar,
  Pishko

  Comment by Pishko — 2011 06 14 12:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^