Min frånvaro på s-bloggar väcker debatt

27 april 2008 15:50 | Media, Politik | 14 kommentarer

För ett tag sen publicerade jag, i anslutning till en melodikrysslösning, följande:

”Det är inte lätt att vara alla till lags – om man nu över huvud taget vill det. (Det vill inte jag.)

Jag har, som ni väl har sett, fått på huvudet av en läsare, som ogillar att jag någon gång då och då också uttrycker en och annan politisk åsikt, när jag kåserar om mitt melodikrysslösande. Men ingen tvingar ju någon att läsa just min blogg. Dessutom går det att lämna kommentarer, där man ger uttryck för andra åsikter än mina.

Det lustiga är att jag samtidigt fick mejl från den som ansvarar för nätverket s-bloggar. Han är störd över att jag pingar in (publicerar) mina texter i opolitiska ämnen på www.s-bloggar.se. Framför allt gäller det kåserierna om Melodikrysset, som är så populära att de åker upp i listan “Mest lästa inlägg” (och därmed blockerar för mer politiska men mycket mindre lästa inlägg av andra skribenter, som också pingar till s-bloggar).

Jag är med i listan över s-bloggare för att jag är en sådan men också för att andra socialdemokrater, både gamla bekanta från fordom och nytillkomna, den vägen ska hitta min blogg, inte för att jag för ut någon centralt utsänd propaganda; mina läsare vet, att jag för fram mina egna åsikter. Att jag började pinga där berodde på att jag uppmanades att göra detta.

Men jag kan mycket väl avstå från att synas på s-bloggars “Mest lästa inlägg”, så jag meddelade redaktionen, att de, om jag måste börja selektera inläggen, då lika gärna kunde plocka bort mig därifrån. Så ni partivänner till mig, som inte hittar mig där längre, ska inte dra slutsatsen att jag numera har tappat alla mina många läsare.

Jag har nämligen nått min mycket stora dagliga läsekrets utan att annars någonsin pinga (alltså med en kort tids undantag för s-bloggar). Och den gamle chefredaktören i mig säger mig, att en av förklaringarna till att jag når så många läsare just är, att min blogg inte kan kategoriseras som bara en politisk blogg. Min blogg speglar – i likhet med den tidning jag en gång i världen var framgångsrik chefredaktör för – mycket mer än politik, sådant som både sossar och andra också är intresserade av: teater, resor, skönlitteratur (prosa så väl som lyrik), media, serier, mat och dryck, film, konst, deckare, barnkultur och vad det kan vara, inte minst då musik av alla de slag (inklusive Melodikrysset). Och jag konstaterar åter igen, att personliga kåserier om mitt och hustruns och barnbarnens liv verkar ha ett oförändrat högt läsvärde – när jag var chefredaktör för partiorganet (s) Aktuellt i politiken, ett socialdemokratiskt familjemagasin mycket olikt dagens nyhetsmagasin med samma namn och med många gånger så hög upplaga som dagens namne, var mitt personligt hållna ledarsideskåseri ‘Det händer‘ – en blogg före bloggarnas tid, hävdar min dotter – den i särklass mest lästa avdelningen i tidningen.”

Det visade sig sen att man själv måste ta bort det automatiska pingandet – min webmaster Bo Strömberg visste att det var så och gjorde sen det jag ville. Jag har alltså själv klivit av – men naturligtvis har detta att göra med att jag inte vill göra den selektion, som s-bloggar ville att jag skulle göra.

Jag har för egen del inte märkt av, att det här avhoppet på något märkbart sätt har förändrat antalet läsare av min blogg. Flertalet av de stadigvarande läsarna kan adressen till bloggen: http://enn.kokk.se; en del av dem har länk hit från sin egen blogg. Och det breda urvalet av ämnen här på bloggen, bland dem kåserierna om Melodikrysset, lockar ständigt, via Google, nya läsare till bloggen, besökare som i många fall sen blir stadigvarande läsare, också av de mer politiska inläggen.

Men naturligtvis finns det de som har gått hit just via ”Mest lästa inlägg” på s-bloggar. Tydligen har några av dem undrat, vart jag tog vägen. Här om dagen kom till exempel Eva Hillén Ahlström (genom att råka hitta mitt inlägg om Sören Wibes avhopp) på att jag oförtrutet skrev på, även om jag inte syntes till på s-bloggar. När hon sen hade fått klart för sig, vad min frånvaro berodde på, skrev hon en kritisk kommentar om s-bloggars ping-policy. Sen hakade flera andra s-bloggare på: Catti Ullström, Peter Karlberg och Erik Laakso. Det gemensamma för dessa kommentarer är att de alla ifrågasätter den ping-policy som tvingade bort mig från den här gemensamma arenan. De förstår också allihop att mitt sätt att redigera den här bloggen kanske rent av har något att lära ut om hur man fångar många läsares intresse.

Ni kan själva gå till s-bloggar och där läsa de nämnda inläggen plus andra som eventuellt följer.

* * *

Och där fortsätter debatten med nya inlägg av Erik Laakso, Simone Olofsson, Bengt Silfverstrand, Christina Meltin Westerlund, redaktören för s-bloggar, Karl-Oskar Lundin, med flera.

Själv har jag i dag, hittills, haft 495 besökare här på bloggen. Dygnsgenomsnittet ligger som vanligt på mellan sju och åttahundra besök. Så jag klarar mig nog, även om jag inte pingar till s-bloggar.

14 kommentarer

 1. Man får väl konstatera att det är s-bloggars förlust, jag läser din blogg lika mycket för dina politiska inlägg (Vars uppfattning jag många gånger delar) som de kulturella inslagen….Inte att förglömma är ju pressgrodorna som orsakat många plötsliga skrattanfall i arbetsrummet.

  Jag hoppas det inte är någon trend, hade vår bloggvanstern.se haft en liknande policy hade jag genast stigit av.

  Om folk vill läsa partiprogrammet får de leta på huvudsidan, i en personlig blogg får de finna sig i att det är en människa, med mänskliga tankar och ett vanlig vardagsliv som skriver.

  Fortsätt skriv i samma stil, det är ett välkommet avbräck i mitt uppsatsskrivande att läsa dina inlägg (Även om melodikrysset inte hör till mina favoriter.)

  mvh
  Fredrich Legnemark

  Comment by Fredrich Legnemark — 2008 04 27 16:19 #

 2. Jag har sagt det förut, du ligger sedan länge bland mina favoriter. Du är en stor inspirationskälla! Klok och engagerande med många djupa analyser som hjälper mig en hel del i egna argumentationer senare. Det är S bloggars förlust!

  Comment by Simone — 2008 04 27 16:49 #

 3. Till Enn Kokk m fl: Jag tänker inte ge mig in i debatten om den kokkska bloggen ska tillåtas få toppa s-bloggarnas hitlista vecka efter vecka. Jag förstår Enns frivilliga avhopp från det s k pingsystemet. Bloggosfären är ju gudskelov fri och vem som helst kan ju söka sig vartsomhelst. Ja även skapa sina egna topplistor, om man vill det.
  Däremot tycker jag – som politiskt intresserad – att det är lite suspekt det här att socialdemokrater nödvändigtvis ska ta del av just andra socialdemokraters bloggar. Kan inte det bli lite väl mycket av inavel?

  Jag minns en gång, när jag stötte på en utsänd reporter från norska Klassekampen, den norska motsvarigheten till SKP:s Gnistan. Det var vid striden om det planerade kraftverkssbygget i Alta-älven. Han förklarade för mig att hans tidning Klassekampen bara rapporterade om vad som skedde på älvräddarsidan. Men hur ska era läsare kunna delta i den politiska debatten om Alta-älven om de bara får höra de egna argumenten? undrade jag.
  Det hade han svårt att svara på.

  Jag kan inte hjälpa att jag har lite svårt att förstå varför bara likasinnade (och partivänner) ska diskutera med varann och inte konfronteras med andra opinioner och perspektiv. Vill vi bryta med det gamla ovanifrånsättet att bedriva politik och ”reformera” s-bloggandet kanske man kunde börja med att bjuda in och uppmuntra företrädare för (v) och (mp) att delta i debatten?
  För det är väl med hjälp att dessa blivande alliansbröders/systrars mandat man räknar med att kunna erövra den politiska makten vid nästa val? Också skapa nån slags gemensam valplattform med?
  Genom att öppna debatten (och även låta Melodkrysslyssnare av olika kulörer få vara med!!!!) kan vi genom styrkan av (s)- argumenten och förankringen av perspektiven förhoppningsvis vinna nya röster. Vi lever inte längre i bruksamhällen, där vi hade möjlighet att övertyga varandra utanför posten eller kooperativa…

  Comment by Anders Thunberg — 2008 04 27 17:39 #

 4. Till Anders Thunberg: Jag kan se en poäng med s-bloggar: som arena för intern debatt i en tid då det nästan inte finns kvar några socialdemokratiska papperstidningar.

  Själv har jag, som du vet, aldrig stängt ute några andra meningsriktningar från debatt på min blogg. Här skriver då och då vänsterpartister och miljöpartister så väl som borgerliga av olika schatteringar.

  Också det bidrar, tror jag, till att hålla läsarnas intresse vid liv.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 27 17:55 #

 5. Enn, jag tycker det är riktigt trist att portalägaren och den eller de bloggare som reagerat med avundsjuka inte förstår att även inlägg som handlar om melodikrysset kan bidra till en politisk debatt. Kanske är det så att om någon annan bloggare plötsligt kommer på ett framgångsrikt sätt att regelbundet få många klick på sina efterlängtade inlägg inte heller är önskvärd på S-bloggar. Då framstår plötsligt hela syftet med portalen som en gåta.
  Även jag läser regelbundet dina inlägg, då och då även om melodikrysset eftersom jag plötsligt noterat att jag blivit en lyssnare av programmet, och jag tycker du skriver initierat och intressant även när jag inte delar dina åsikter. Det är verkligen s-bloggars förlust och det visar på ett oförstånd över hur Internet fungerar.
  Mvh Erik Laakso

  Comment by Erik Laakso — 2008 04 27 20:11 #

 6. Till Erik Laakso: Om du tittar på det jag skrev om lördagens melodikryss – den text som ligger närmast under – ser du att min politiska hemhörighet är mycket tydlig även där.

  Varför s-bloggar vill bli av med en bloggare som, till exempel på det här viset, når mängder av människor som inte hör till de egna leden är en gåta.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 27 20:21 #

 7. Till Enn: Måhända är en viktig förklaring till att det – som du påpekar – det nästan inte finns några socialdemokratiska papperstidningar längre, att dom alltför mycket hade karaktären av interna medlemsblad och inte fungerade som ställen där verkligheter och opinioner bröts. Nu får vi alla hålla till godo med de kommersiella tidningsfabrikerna, där mycket av verkligheten silas bort.

  Comment by Anders Thunberg — 2008 04 27 22:09 #

 8. Läser så gott som dagligen med intresse din blogg. Är inte socialdemokrat och bryr mig inte alls om melodikrysset. Det är svårt att frigöra sig från tanken att idag sköter S-gruppen bloggarna lika dåligt som de en gång skötte sina dagstidningar. Ska man gråta eller flabba åt eländet?

  Comment by Crister E — 2008 04 28 11:27 #

 9. Enn Kokk, Jag vill bara, helt ärligt, önska att du återkommer till s-bloggar.
  För flera år sedan (tror jag) skrev jag och frågade dig om det verkligen var nödvändigt att skriva om Melodikrysset på s-info. Jag fick ett svar från dig, som jag köpte rakt av. Därefter har jag aldrig ifrågasatt dig på s-info. Det finns de som, i mitt tycke, är mer främmande fåglar.
  Jag hoppas jag på detta sätt klargjort, att jag sannerligen inte har något som helst emot, tvärt om, att du ofta finns på ”topplistan”.

  Comment by Christina Meltin Westerlund — 2008 04 29 19:11 #

 10. Min entrébiljett till Din site, Enn, var melodikrysset.
  Som följd av att jag fann Din blogg via Google läser jag ibland Dina andra inlägg, som ju har solklara sosseförtecken. Oftast håller jag inte med när det gäller Dina åsikter, men jag får mig till livs en vinkling som väcker vidare tankar och kanske breddar min syn på ”livet, universum och allting” för att citera Douglas Adams. Till vardags är vi ju alla människor som lever i verkligheten och inte i partiideologiernas (skygglapps-)värld.
  Ibland kan jag inte avhålla mig från att ge lite feedback.
  Hur kan det skada en god sak, nämligen att vi alla kommer framåt?
  Klarar inte centrala sossesmedjan detta?

  Comment by Gunnart Bergquist — 2008 04 29 21:15 #

 11. Till Christina Meltin Westerlund och Gunnar Bergquist: s-bloggar har uppenbarligen fått så många negativa reaktioner på det som har hänt, att man anstränger sig att hitta en lösning med plats även för mina inte så politiska betraktelser om Melodikrysset och annat. Jag är inte långsint, så blir det bara en rimlig ordning, börjar jag automatpinga igen.

  Och, med särskild adress till melodikryssvännen Gunnar Bergquist: Jag uppskattar mycket dina kommentarer till Melodikrysset och har verkligen heller inget emot att utbyta tankar med någon som inte är socialdemokrat. Vad skulle det vara för demokratiskt meningsutbyte, om man inte accepterade, att andra hade avvikande meningar?

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 29 21:23 #

 12. Om s-info vet man ju att de inte tolererar avvikande meningar så vidare väl. Besökare från utländska IP-adresser blev t.ex. bannade därifrån. Uppvigling bakom lykta dörrar enligt gällande sossepraxis även mot Enn Kokk?

  Comment by A-K Roth — 2008 04 29 22:02 #

 13. Det låter jättebra Enn!
  Att sedan det finns (alltför) många tolkningar och förklaringar till beslutet gällande s-info, är en helt annan fråga.
  Sedan tror jag att s-bloggar även fått positiva reaktioner, men inte pga att du ”stängts av”, utan pga den förklaring som avgetts.
  Alltså: än en gång KOM TILLBAKA”! Det är inte ofta, om någonsin, som jag använder mig av versaler, för att uttrycka mitt önskan/skri

  Comment by Christina Meltin Westerlund — 2008 04 29 22:35 #

 14. S-info/s-bloggar drivs ju av ett privat företag som inte har någon officiell koppling till (s) vad jag förstår.

  Comment by Fredrik Jansson — 2008 04 29 23:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^