Fabler och traditionella sagor vävs samman till en fascinerande vuxenserie

5 juni 2011 13:52 | Barnkultur, Serier | Kommentering avstängd

I serietidningen Nemi går som fortsättningsserie ”Fabler” (i amerikanskt original ”Fables”), som växer allt efter som avsnitt läggs till avsnitt. Den skapades 2002 av Bill Willingham och har en mycket originell handling. Mark Buckinghams teckningar i realistisk stil, dessutom utsökt färglagda, bidrar till att göra den här serien till en av de mest intressanta nytillskotten från senare år. Den klassificeras oftast som vuxenserie – och Mickel Rävs sexuella inviter till Rosenröd är väl ett exempel – men jag kan tänka mig att den fascinerar intelligenta läsare långt ner i åldrarna.

Det senare underlättas förstås om även de unga läsarna är bekanta med den klassiska sagovärlden och dess gestalter – jag vill här påminna om att många av de kända folksagorna, som nedtecknades av till exempel Bröderna Grimm, inte heller väjde för grymheter och ondska; Bröderna Grimm har ju ibland rent av kallats för Bröderna Grym

Bill Willinghams grepp är originellt på flera sätt. Dels hämtar han figurerna till sin ”Fabler” inte bara från Bröderna Grimm utan från hela den klassiska sagovärlden. Alltså möter man här, i samma serie, figurer inte bara ur Bröderna Grimms och den delvis snarlika sagoskatt Charles Perrault samlade in utan också ur böcker som ”Trolkarlen från Oz”, ”Alice i Underlandet”, ”Djungelboken”, ”Gullivers resor”, ”Det susar i säven” och bokserien om Narnia. Dels finns alla de här figurerna samtidigt, livs levande, mitt ibland oss.

De sagofigurer som är människor eller kan anta mänsklig gestalt bor i en enklav i New York, kallad Fabelstaden (Fabletown). Men de sagofigurer som är djur, några av dem farliga djur, eller har gestalten av vidunder kan ju inte visatas bland människorna, så de finns samlade i ett avskilt och väl dolt område, kallat Farmen, ute i vildmarken.

En del av dem som på det här sättet är avvisade från den övriga, av människorna dominerade världen, ingår ett hemligt förbund och förbereder sig för uppror. Motståndare och opålitliga element rensas ut. De bland farmens/reservatets invånare som försöker behålla banden med de mänskliga sagofigurerna inne i staden riskerar alla att råka illa ut.

Till den här seriesagans dramaturgi bidrar också det faktum att de kända systrarna Snövit och Rosenröd befinner sig på olika sidor i den kamp som pågår i sago/fabelvärlden. Snövit, som är gift med Stora stygga Vargen (!) som här kan anta mänsklig gestalt och som är ledare för fabelkolonin i New York – alla figurerna har inte samma egenskaper som i sagoförlagan – försöker tillsammans med Mickel Räv fly från de sammansvurna och lyckas till och med ta kål på Shere Kahn, bara för att i slutet av avsnuittet i senaste Nemi bli tillfångatagen av sin syster Rosenröd och hennes sammansvurna, bland vilka också finns till exempel Guldlock.

Nu hotas Rosenröd av skenrättegång och exekution.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^