Melodikrysset nummer 22 2011

4 juni 2011 11:55 | Musik, Politik, Teater, Trädgård, Ur dagboken | 7 kommentarer

Ute blåser sommarvind. Här inne hör man, om inte William Lind, så i alla fall Anders Eldeman.

I dag spelade han musik som jag var förtrogen med, så det här krysset var inte så svårt. För mig alltså – andra kan kanske inte just den här musiken.

Anni-Frid Lyngstads ”Även en blomma” hade jag visserligen inte hört förut, men jag hade klarat henne redan innan Eldeman gav oss titeln.

Christina Aguilera har jag inte ens lyssnat särskilt mycket på, men jag klarade henne på rösten innan jag hade fått titeln, ”Lift Me Up”.

Min skivsamling rymmer mycket lite hårdrock, men jag hade faktiskt listat ut att vi skulle få höra AC/DC redan innan deras ”Highway To Hell” från 1979 spelades, för övrigt en riktigt bra låt.

Fred Åkerström medverkade vid den stora lanseringskonserten i Stockholms Folkets hus för min sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred”. Hans dotter, CaisaStina Åkerström, har jag däremot aldrig träffat personligen, men jag tycker att hon är en bra sångerska, till exempel i ”Dagen är vaken” som vi hörde i dag.

Annars är jag öppen för musik i de mest skilda genrer.

Dängor som ”Yes Sir, I Can Boogie” med Baccara har fastnat i mitt musikminne, trots att den var hit redan 1977.

Ibland kan jag ha svårt att minnas melodifestivalbidrag – de är väl helt enkelt inte tillräckligt originella – men ”Växeln, hallå, hallå, hallå”, som Janne Lucas gjorde 2007 1980, minns jag mycket väl. Här skulle den leda oss till vad huvudpersonen efterfrågar, till och med i pluralis: anknytningar.

Men jag har sett en ganska stor del av operarepertoaren också. Fast just Georges Bizets ”Carmen” har ju en musik som också de som normalt inte rör sig på Operan brukar gilla.

Från operascenen kan vi så ta oss över till operettscenen. ”Ge mig en kyss så jag kan drömma”, i original ”A Kiss To Build a Dream On” med musik av Oscar Hammerstein II, dök först upp i en musikal redan 1935.

Också ”On the Sunny Side of the Street” har musikalursprung men har sedan blivit en jazzstandard. Här skulle den här låttiteln leda oss till ordet trottoar.

Amerikanskt ursprung, ”Old Dogs and Children and Watermelon Wine” med Tom T Hall, har också Alf Robertsons hit från 1976, ”Hundar och ungar och hemgjort äppelvin”. Fin låt – medge att även banaliteter kan göra oss varma om hjärtat.

Ibland gör seriösa konstnärer från andra fält lyckade inhopp i schlagervärlden. Poeten Bo Setterlind är ett exempel. Det är han som har gjort den svenska texten till Lill Lindfors’ hit från 1967, ”Du är den ende”. I franskspråkigt original heter den ”Romance d’amour”.

Då har det råkat bli så att det sista svaret som är kvar att redovisa är Ulf Peder Olrogs ”Schottis på Valhall”. I den texten figurerar bland annat Oden.

Jag tror inte heller på Oden, men flera av Olrogs visor har ett evigt liv, så vi kan väl säga att jag tror på Olrog.

Och nu är det hög tid att gå ut i solskenet som lyser över vårt hörn av Balders hage.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att gå direkt in på min blogf, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

7 kommentarer

 1. Hej Enn.

  Janne Lucas Persson deltog redan 1980 i svenska melodifestivalen, med ”Växeln hallå, hallå”. Jag har kontrollerat detta med Wikipedia.

  Tack för hjälpen med ”A kiss to build a dream on”, den kunde jag inte.

  Trevlig helg i sommarvärmen.

  Krister

  Comment by Krister Kappel — 2011 06 04 12:08 #

 2. Till Krister Kappel: Tack för påpekandet – jag rättar.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 04 12:13 #

 3. Alf Robertsson hämtade många låtar från Tom T Halls rika produktion. Tom T Hall går under ”titeln” The Storyteller och är mycket hörvärd när han sångberättar just om livets banaliteter som ändå, med en god berättare, blir intressanta. Rekommenderas!! Lyssna t ex på ”I remmember the year Clayton Delaney died” som finns på albumet ”In search for a song”. Lyssna sedan på resten av LPn, mycket bra!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2011 06 04 14:26 #

 4. Din hedning!

  ”Jag tror
  på Tor.
  Det är på moden
  att tro på Oden.”

  (Falstaff, fakir)

  Comment by Bengt O. — 2011 06 04 21:21 #

 5. Till Bengt O: Jag benämner mig understundom rent av som hundhedning.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 04 21:26 #

 6. Du är den ende: Förvisso är ett av de många namn under vilka melodin är känd ”Romance d’amour”, vilket ju är franska, men någon originaltitel är det nog inte. Snarare är melodin spansk, eller eventuellt latinamerikansk; att den första inspelningen är gjord i Madrid mellan 1897 och 1901 talar för Spanien:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Romance_(guitar_piece)

  Comment by Magnus Andersson — 2011 06 05 0:39 #

 7. Till Magnus Andersson: Du har som vanligt rätt.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 05 9:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^