Första maj-skiva med Mikael Wiehe

1 juni 2011 18:51 | Musik, Politik | 4 kommentarer

Från vännen Ingemar E L Göransson, till vars blogg du hittar en länk här intill, har jag fått ett exemplar av den CD i EP-format med Mikael Wiehe, han via sitt företag Ord & Kulturproduktioner var med om att ta fram till Första maj 2011. Övriga som bidrog till utgivningen av ”Vi låter oss inte besegras” (United Stage Management Group USMG 043) var SEKO Klubb TeliaSonera och Arbetarnas Bildningsförbund).

Den här CDn, med en upplaga om 10.000 exemplar, har inte sålts via skivhandeln men är i stort sett slutsåld. Dock finns en liten restupplaga för beställning för 75 kronor per skiva. Beställning görs hos ordochkultur@telia.com.

Wiehe-fans som jag har naturligtvis allt på den här mini-CDn, sammantaget fem låtar – i flera fall har jag dem i flera olika inspelningar – men som helhet är den en hård vänstersving mot den regerande högern. Men lugn, vi kommer tillbaka. Som Wiehe sjöng, fritt efter Bob Dylan och redan på ”De enskligas allé”: ”Vi låter oss inte besegras”.

Kom hem till mej” fanns på en CD med Wiehe och Björn Afzelius. ”Allt vad jag begär” minns jag från flera plattor: ”Kråksånger” och ”30 sånger”. ”Har banken tatt din villa” fanns på den CD som Wiehe släppte som ett inlägg i valrörelsen 2010, ”Ta det tillbaka”. Och ”Jakten på Dalai Lama” dök först upp redan på Hoola Bandoola-tiden, fast här gör han den förstås solo.

Tillsammans blir de här fem låtarna en fin liten helhet.

Skivbranschen har ju inte sin bästa tid just nu, men man önskar ändå att det – som på salig a discs tid – funnes en mer kontinuerlig skivutgivning i arbetarrörelsens egen regi.

4 kommentarer

 1. Vill bara påminna dig att Wiehe påstod 1999 i tidningen Flamman att minst 50% av vänstern var idioter, minst!

  Comment by Tommy Sjöberg — 2011 06 01 18:57 #

 2. Till Tommy Sjöberg: Jag har inte läst det du refererar och vet alltså inte vad Wiehe syftade på.

  Själv använder jag ordet ”vänster” i dess ursprungliga, vida bemärkelse. För egen del har jag alltid räknat mig till en socialdemokratisk vänster.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 01 20:35 #

 3. Hans syn på Kuba och andra vänsterprojekt är ju totalt befriad från vad vi idag tycker är självklart. Tex demokrati och mänskliga rättigheter.

  – Diktatur skulle jag nog, sådär, dra mig för att kalla det. Mikael Wiehe om Kuba. Intervjuad i Studio Ett, Sveriges Radio P1, 23 februari 2007.

  Jo, jag tycker dock som han att USA som ex är lika goda kålsupare.

  Comment by Bo — 2011 06 02 0:46 #

 4. Till Bo Grahn: Ändå har han och hans nu döde gamle partner Björn Afzelius också agerat till förmån för fängslade kubanska dissidenter.

  Fast nu handlar ju inte sångena på den CD jag här skriver om om synen på Kuba. Mycket på den här skivan, liksom vid konserter där jag har hört honom i socialdemokratiska sammanhang, är inlägg i en svensk, inrikespolitisk diskussion, har en vänsterhållning i ordets ursprungliga mer allmänna mening.

  Comment by Enn Kokk — 2011 06 02 8:37 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^