Melodikrysset nr 16 2008

19 april 2008 11:35 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Liksom uppenbarligen studiopubliken hade jag problem med titeln till låten skriven och framförd av Lasse Berghagen. Så småningom fick jag tre ledbokstäver, och med ledning av dem gissar jag på att låten heter ”Någon”. Men vad jag vet har jag aldrig tidigare hört den.

Uno Svenningsson hör inte till de artister jag brukar lyssna på. Men visst var det han som sjöng ”Jag längtar efter värme”.

Nanne Grönvall har jag hört live vid en socialdemokratisk partikongress, och jag såg henne också i Melodifestivalen 2005, då hon sjöng ”Håll om mig”.

Östen med resten gillar jag för deras respektlösa frejdighet. Här hörde vi dem i ”Varför ska man leva för varandra”.

Också Göran Fristorp har jag hört en del på, även om han är en väl städad vissångare för min smak. Men visst kände jag igen honom här (där han sjöng tillsammans med Helen Sjöholm).

”Då hör jag fåglar sjunga / marken börjar att gunga” sjunger GES i ”Stanna världen en stund”. GES är Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt, och det är alltså efternamnsinitialerna som bildar gruppnamnet.

Dagens äldre melodier var alla melodikryssrepriser.

Vi hörde åter Stig Olins ”Jag tror på sommaren” men här förstås inte med sonen Mats Olin – det hade varit för lätt.

Vi hörde åter Zarah Leanders signaturmelodi ”Vill ni se en stjärna” – fast inte heller här förstås med sång.

Och så hörde vi åter Gunnar Wiklunds gamla hit ”Nu tändas åter ljusen i min lilla stad” – men inte med Per-Martin Hambergs text. Då hade det blivit för lätt att lista ut att om detta inte hade hänt så skulle kvällen ha blivit mörk.

Slutligen dagens två filmfrågor.

Filmmusiken ur filmen från 2003 var tagen ur Quentin Tarantinos ”Kill Bill”.

Den tecknade långfilmen för barn var Walt Disneys ”Den lilla sjöjungfrun”, där, i den svenska versionen, Per Myrberg sjöng ”Havet är djupt”. En inte oäven låt – men jag kan inte låta bli att notera, att den som tror att H C Andersen är upphov till allt det där ni då och då ser på TV tar grundligt (som det väl ska heta i havssammanhang) fel.

* * *

På jakt efter något svar till det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

7 kommentarer

 1. Berghagen har skrivit en låt som heter bara någon.

  Comment by Per Wretman — 2008 04 19 12:41 #

 2. Hjärtligt Tack Enn Kokk Du är toppen! i dag fick jag hjälp med Glenmark Eriksson och Strömstet jag kan inte komma ihåg ordningen DU ÄR TOPPEN KRAM!

  Comment by Kerstin Rahn — 2008 04 19 14:10 #

 3. *snokar förbi*

  Comment by Bimbo Boy — 2008 04 19 14:18 #

 4. Det ser MÖRKT ut för dig denna gången.
  Teet får du skriva utanför kryssrutan.
  L11 är bara MÖRK.
  Denna lördag var krysset svårare än vanligt, det brukar alltid vara lätt när det är publik, NÅGON(L9) aning om filmen KILL(V15) BILL(L10) har jag inte.
  NANNE(V8) GRÖNVALL(V12) hette som ogift Nordqvist, när hon gifte sig med Benny Anderssons son Peter så fick hon hans och hans mors efternamn, hade föräldrarna varit gifta kunde det blivit Andersson.
  Idag var det extra trevligt att följa SvR då jag samtidigt som jag hörde kunde se det på webben.
  Vad mycket trevligt man kan ha det med internet.
  UNO(L3) SVENNINGSSON(L1) sjöng ”Jag längtar efter värme”, den värmen har vi här idag i HALMSTAD.
  Sol, blå himmel och bara några få vita moln, kanske 15+ i solen.
  Vad livet är skönt
  och
  snart blir det grönt.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 04 19 16:59 #

 5. Hej!
  Låten Någon som Lars Berghagen har gjort låg på svensktoppen 8 veckor 1972 enligt uppgifter på svenskstoppens sida.

  Comment by Inga-Lill Gustafsson — 2008 04 19 22:09 #

 6. Till Lars-Gunnar Blom: Jo, mörk har också jag skrivit i själva krysset. Jag ändrar.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 20 0:43 #

 7. Tack för hjälpen med Melodikrysset!

  Comment by Ann-Britt — 2008 04 20 16:11 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^