Melodikrysset nr 15 2008

12 april 2008 11:41 | Film, Media, Musik, Ur dagboken | 10 kommentarer

I dag gick det trögt för mig, men till slut löste jag i alla fall hela krysset.

Det började med en fråga av en typ som jag har notoriskt svårt för, vilken TV-serie den spelade musiken kom ur – jag ser nämligen nästan aldrig TV-serier. Men med lite ledbokstäver kom jag så småningom på att låten måste komma från ”Mistrals dotter”. Så när vi i snabbgenomgången fick ytterligare en ledtråd, Nana Mouskouri, hade jag redan fyllt i rätt svar.

Inte blev det bättre av att jag till att börja med inte kom på första ordet i titel och refräng i den schlager som spelades därnäst. Men så efter en stund dök först ordet lyssna upp i musikminnet, sen att låten hette ”Lyssna till ditt hjärta”, så småningom också att det var Friends som sjöng den.

Att det länge knölade sig för mig berodde alltså på att jag inte från allra första början fick ledbokstäver. Sådana bidrar i hög grad till att man snabbt kommer på melodititlar, ord ur texter, kompositörer och annat som efterfrågas.

För mig lossnade det när jag fick höra Tommy Nilssons ”Öppna din dörr” – och då var det ju lätt att räkna ut att motsatsen skulle bli stäng.

”Med hundra gitarrer” hette en gammal schlager som jag vill minnas att Sven Olof Sandberg (SOS) sjöng in.

Ytterligare en gammal goding var Jules Sylvains ”När en stjärna från himlen faller”.

Och visst har jag också hört Svante Thuresson sjunga ”Noaks ark”, som Noak ju byggde av trä.

Två svenska låtar lyckades jag lösa med hjälp av Google. Jag känner till (och har en smula lyssnat på) både Robyn och Marit Bergman, men just deras ”With Every Heartbeat” respektive ”No Party” hade jag tidigare inte hört.

Lättare var det då att bums identifiera Basshunter (Jonas Erik Altberg) med ”Boten Anna” – den har till och med förekommit i Melodikrysset tidigare.

Men dagens allra bästa poplåt var M A (Mauro Antero) Numminens obetalbara version av Lena Philipssons och Orups ”Det gör ont”.

De utländska bidragen till dagens kryss var inte särskilt svåra.

Neil Young har jag själv skrivit om – se ovan under Kulturspegeln, Musik.

Och så hörde vi en instrumentalversion av Frank Sinatras gamla paradnummer ”My Way”.

Allra sist spelades i dag ett stycke känd klassisk musik, Guiseppe Verdis ”Fångarnas kör”. Och de som sjöng där var förstås fångarna.

PS En läsarfråga gör mig uppmärksam på att jag har glömt att redovisa svaret på en fråga. Den eftersökta klassiska kompositören var Johann Sebastian Bach.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

10 kommentarer

 1. Gradiost igen av Enn Blogg.
  Men på V14 är det väl ändå SÅNGARNA som sjunger, frågan kan ge två svar, förutom mitt så även fångarna.
  Dagens HALMSTAD är ”Basshunter”(V1),(född 22 december 1984 i Halmstad),som sjöng om Boten Anna.
  Om en stund börjar fotbollen på alvar då div.3 Sydvästra götaland har avspark med första omgången kl 15:00, en av de sex matcherna spelas på Örjans Vall när IS HALMIA möter IFK Fjärås i ett Halländskt deby.
  Fortsatt KUL(an) helg till läsarna.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 04 12 14:09 #

 2. Till Lars-Gunnar Blom: Jag är nog ganska säker på att det svar Eldeman ville ha är att fångarna sjunger, detta eftersom vi ju hörde ”Fångarnas kör”.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 12 14:11 #

 3. du har kursiverat ‘gitarrer’ i stället för ‘hundra’!
  Fast alla fattar ju ändå, förstås. Tack för inlägget förresten, jag vill alltid läsa vad du skriver även om vi (som idag) fixat krysset själva.

  Comment by Dorothea — 2008 04 12 14:39 #

 4. Till Dorothea: Ja, herregud – naturligtvis har du rätt. Jag ändrar genast kursiveringen.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 12 16:24 #

 5. Men hänvisning till vad jag skrev som kommentar till Din blogg om melodikryss #14, vidhåller jag min åsikt om olämpligheten att sprida ut facit till de melodikryss som är avsett att uppmuntra deltagarnas tankeverksamhet.

  Får dessutom meddela att det inte var krysset som ledde mig till bloggen, utan min sökning på krutgumman Anna-Brita Dahl, Din salig svärmor, som jag hade nöjet att ”disputera” med några gånger för ett kvarts sekel sedan.

  Comment by Palle — 2008 04 13 14:05 #

 6. Till Palle: Fast jag försöker på mitt sätt att utveckla läsarnas tankeverksamhet. Jag har många gånger skrivit om hur man googlar – och inte googlar. Jag försöker få läsarna att gå vidare till artiklar (med mycket mer fakta) under Kulturspegeln, Musik respektive Sångtexter. Jag bifogar ofta upplysningar om sådant som inte efterfrågas, till exempel upphovsmän och tillkomstår.

  Jag ser nämligen Melodikrysset mer som en av många ingångar till att bredda läsarnas musikintresse. Tävlingsmomentet är ju mest ett lotteri, som jag för egen del alltså alltid har struntat i.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 13 14:16 #

 7. Jag blir fortfarande fnissig när jag tänker på att sådana som ”Palle” kan bli upprörd över bloggandet om melodikrysset. Jag ser det hela som en vidarutveckling av svaret och en litet kåseri över detta. Nu fick jag ju veta att M A betyder
  Mauro Antero nått som jag levt i ovisshet om.
  Vem bryr sig om man vinner eller inte det hela är ju en lek, underhållning låt det förbli så.
  Att prata om rättvisa i detta sammanhang anser jag var ”futtigt” Det finns så mycket annan orättvisa att uppröras över.

  Comment by Fia — 2008 04 13 14:38 #

 8. Min ”roliga” kommentar från gårdagen om Palle är borttagit, varför vet jag inte? Kanske hade jag hittat Palles-son?
  Palle var en man född i Skånska Teckomatorp som levde många år i Halmstad som affärsinnehavare och revykung.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 04 14 10:05 #

 9. Till Lars-Gunnar Blom: Din kommentar är inte alls borttagen. Just nu har jag fått så många inlägg i diskussionen om Erkki Tuomiojas bok, så ditt inlägg har trängts undan av många andra färskare. Men om du går tillbaka till Melodikrysset nr 14 2008, som du hade knutit din kommentar till, hittar du den sist i raddan av kommentarer där.

  Comment by Enn Kokk — 2008 04 14 10:14 #

 10. Återigen har jag för bråttom så jag ber om URSÄKT för mitt tidigare påstående som var felaktigt.
  Jag hade glömt bort under vilket melodikryss jag kommenterade om Palle och när jag fick se Palle skriva under senaste och inte hittade min kommentar trodde jag den var borta.
  På tal om den levande Palle som kommenterat kryss nr 14 och nr 15 så ser det ut som han kan vara lika rolig som Halmstads-Palle.
  Men det blev som så att Palle fick lite extra uppmärksamhet och det kan han säkert vara värd.
  Lev väl Palle, och alla vi andra också.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2008 04 14 10:39 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^