Förbannade rådjur!

11 april 2008 16:58 | Trädgård, Ur dagboken | 55 kommentarer

Jag tar bussen tillbaka till Öregrund. Ju längre ut mot kusten jag kommer, desto mer snö är det längs vägen.

I trädgården ligger det också snö kvar, när jag kommer fram – men inte fullt så mycket som när jag för ett par dar sen åkte in till Uppsala. I gengäld har sjön som täcker stora delar av stora gräsmattan blivit ännu större.

Längs husväggarna har snön smält undan, och man ser åter blommande krokus och snödroppar, nu också scilla. Dess värre har även de tidiga tulpanerna skjutit upp ur jorden.

Dess värre eftersom de genast har blivit rådjursätna.

När jag en liten stund efter lunch tittar ut genom ytterdörren, ser jag ett rådjur på väg upp mot inre gårdsplan. Rådjuret ser inte det minsta skrämt ut, snarare stört eller förnärmat. När jag ryter till och klappar i händerna, masar det sig motvilligt bort mot syrengrinden. Jag får föra mera ljud innan det tar ett makligt skutt över grinden. Sen står det länge kvar uppe på berget innan det försvinner.

Efter en stund har jag ärende ut igen, och då står det två rådjur längst ner i vår stora trädgård. Jag tar på mig stövlarna och kastar snöboll efter dem, tills de försvinner någonstans på allmänningen bortom vårt staket.

Vi får nog tillkalla den kommunale jägaren igen för att skjuta rent. Han har hjälpt oss förr. Vi brukar få köpa rådjurskött av honom. När vi sen bjuder någon på rådjursstek, brukar min hustru säga, att vi bjuder på våra egna tulpaner.

Jag är inte mot alla djur. Nyss såg jag – med glädje – en ekorre pila över slänten utanför fönstret.

Och jag har genom åren satt upp ett stort antal holkar åt småfåglarna.

* * *

Nyss var jag nere i tvättstugan. Det första jag gjorde när jag kom ut till sommarhuset i Öregrund var att sätta i gång en maskin med nästan alla mina marimekkoskjortor. 60 grader ska det vara – då håller marimekkoskjortorna färgen bäst.

Nu hänger de alla på tvättstrecket ute i solen. Det doftar ren tvätt.

55 kommentarer

  1. Till Enn & Birgitta, jag har förstått att ni inte fick med någon någon jakträtt, när ni skaffade ert ställe på Öregrundslandet. För då skulle väl ni väl ha rätt till en viss kvot av rådjuren på era marker? I Norrland finns det en gammal sedvänja att markägaren under alla omständigheter har rätt att fälla s k havreälgar. Alltså urspårade älgexemplar som inte respekterar inhägnade odlade områden och som äter av de boendes välsmakande havre. Borde det inte kunna gå att åberopa någon liknande rätt att ta hand om rådjur som käkar upp den egna gårdens dyrt utplanterade tulpaner?

    Comment by Anders Thunberg — 2008 04 11 19:47 #

  2. Till Anders Thunberg: Det här är en tomt mitt inne i Öregrund, så där kan man knappast utöva någon jakträtt. Men den kommunale jägaren kan skjuta av rådjur även utanför ordinarie jakttid. Att det finns en kommunal jägare med sådana befogenheter beror på att rådjuren till exempel betar av allt de är intresserade av på kyrkogården.

    Comment by Enn Kokk — 2008 04 11 21:45 #

  3. Enn: Du får skaffa en hagelbössa och göra en Runar.

    Comment by Fredrik Jansson — 2008 04 11 23:51 #

  4. Hänvisar till § 34 i Jaktstadgan. ”Havre-älg” får skjutas efter tillstånd av Länsstyrelsen.

    Comment by Anders Thunberg — 2008 04 12 0:19 #

  5. Men visst är väl rådjur fina djur? Jag kan förstå att Ni som har trädgård inte vill ha era tulpaner uppätna, men måste man skjuta djuren för det? Dom vill väl oxå ha mat. Har Du provat med olika medel för att få bort dom?
    Jag mste få säga att jag inte kan förstå varför vi människor anser att det är vi som har störst rätt till all mark och så fort något djur förstör för oss- som att rådjur äter upp våre blomor- ska de skjutas. Dom har väl rätt att leva och få äte lite gott här i liivet dom med? Och dessutom så växer ju tulpaner ju upp igen ganska så snabbt. Jag tycker att dom ska få äte om dom vill!

    Comment by Carina — 2008 04 12 11:29 #

  6. Till Carina: Har du försökt att sprida (oftast dessutom overksamma) medel på alla växterna i en trädgård på över 2000 kvadratmeter? Vi har genom åren satt många tusen blomsterlökar på den här tomten, också planterat rosor både som häckar och i rabatter – rådjuren mumsar begärligt i sig rosenknoppar. Om du tror att vi har lagt ner all denna möda för att mata rådjuren, tar du nog fel.

    Comment by Enn Kokk — 2008 04 12 11:51 #

  7. Hej,

    har kört fast under dagens melodikryss.

    L2 en kompositör, kunde du det???

    //Gunilla

    Comment by Gunilla — 2008 04 12 12:05 #

  8. Till Gunilla: Jag hade helt enkelt glömt bort att redovisa det svaret. Den klassiske kompositören var Johann Sebastian Bach. Jag har lagt till det nu.

    Comment by Enn Kokk — 2008 04 12 12:13 #

  9. Vi har ett riktigt äckligt medel som heter Rå odör. Det är en smet som säljs i burkar och som man sätter på pinnar. Det är bara att sticka ner pinnen i burken och sedan i jorden – med smeten uppåt naturligtvis – intill de växter som man vill hålla rådjuren borta ifrån. Såvitt vi har kunnat se är det effektivt. Men när vi hade skyddat våra tulpaner på detta föga tilltalande sätt märkte vi att rådjuren, eller möjligen någon hare i stället hade tagit krokusarna. Men bara gula krokusar, de andra får stå i fred. Tyvärr får också kärs och kvickrot stå i fred, trots att kärs kan vara riktigt gott om man blandar det med andra grönsaker, som brännässlor och maskros, och gör paj eller omelett av det. Men rådjuren tycker inte om någon av dessa goda och nyttiga växter och den människa finns inte som orkar äta upp all kärs som invaderar trädgården. Där gör dock så kallade mördarsniglar en viss nytta.
    Rå odör är som sagt effektivt, men det vore fel att inte tala om nackdelen med det. Det luktar inte gott: surt, rökigt och något odefinierbart annat (dock inte skit) och det är mycket kladdigt och vidhäftande – lätt att få på kläder.
    En annan metod som fungerar är att ha en vaksam hund som slår larm om rådjuren kommer för nära. Nackdelen är att man då blir väckt flera gånger om nätterna.
    Innerfilé av rådjur med palsternackmos är annars bland det godaste man kan äta.
    PS. Man kan också köpa sådana där skumplastklumpar som säljs i blomsteraffärer, skära sönder dem i lämpligt stora bitar som man stryker Rå odör på och hänger upp i träd som man vill skydda eller sätter på enskilda ställen i rabatter. Det syns bättre än vanliga pinnar och på så sätt undviker man kanske att få eländet på sig. En del säger att det ska vara bra att hänga upp tussar av fårull i trädgården, men jag är skeptisk.
    Carina verkar av skrivsättet att döma att vara gotländska. Du får väl se vad du tycker om rådjur när de har spritt sig på Gotland som de har på fastlandet. På ön kanske de fortfarande är exotiska djur, men det går över.
    Sedan är det naturligtvis så att grundproblemet med trädgårdar (och kyrkogårdar) är att de inte har en naturlig flora, där olika växter håller efter varandra och i stort sett växer i harmoni. Tulpaner och gräsmattor är främmande och konstlade och därför kastar resten av naturen sig över dem med god aptit. Och har man inte gräsmattor och tulpaner så har grannarna synpunkter.
    Lycka till med jordbruket!

    Comment by Hans O — 2008 04 12 12:56 #

  10. Till Hans O Sjöström: Rå odör låter ju inte så inbjudande, om man vill ha en väldoftande och vacker trädgård. Vårt problem är också den väldiga mängden rabatter: runt precis hela tomten, runt huset, hela vägen från grinden upp till huset och så mängder av fristående rabatter. Tulpaner har vi som sagt precis överallt. Och överallt växer det rosor, vars knoppar rådjuren älskar.

    Comment by Enn Kokk — 2008 04 12 13:32 #

  11. Hej!
    Jag gjorde som Gunilla, alltså körde fast på L2.
    Tack för svaret Enn.

    Mvh Conny

    Comment by Conny Persson — 2008 04 12 13:46 #

  12. Ja, lukten på rå odör känns inte på håll för människor och man behöver inte sätt upp en pinne vid varje blomma. Med Oasis-metoden (alltså plastklumpen) kanske det räcker med en till tre kumpar i varje rabatt, beroende på rabattens storlek. Rosendoften känns säkert ändå. Det äckliga med rå odör är själva hanteringen av det.
    Å andra sidan tror jag aldrig att ens den mest blodtörstiga kommunjägare kan utrota alla rådjur som folk vill ha bort. Men så litet palsternackor i väntan på det han kan få.

    Comment by Hans O — 2008 04 12 14:10 #

  13. Jag tror inte alls att ni har lagt ner all möda för att mata djuren-jag bara tycker att det låter lite dumt att skjuta djur bara för deras mat skull. Som sagt- vem ger oss den rätten?

    Comment by Carina — 2008 04 26 11:36 #

  14. Jag ser här att Du Enn <Kook får förslag på olika metoder för skrämma bort rådjuren. Har du provat några av tipsen?

    Comment by Carina — 2008 04 26 11:46 #

  15. Till Carina: Men det är ett effektivt sätt att, åtminstone under de närmaste par åren, få ha tulpanerna i fred och se dem blomma.

    Comment by Enn Kokk — 2008 04 26 11:47 #

  16. Jo visst är det ett bra sätt att få ha sina blommor ifred, men som sagt vem ger oss rätt att skjuta dom stackars djuren? Dom har som sagt oxå rätt till att leva på vår jord utan att riskera att blir skjutna bara för att vi människor ska ta upp all mark!
    Jag har pratat med fler som har fått sina tulpaner uppätna och ingen av dom har någon tanke på att ta dit en jägare för att skjuta dem.

    Comment by Carina — 2008 04 26 16:02 #

  17. Till Carina: Senast i dag, på väg hem från Konsum, träffade jag tre ganska förtvivlade damer som hejdade mig och sa i korus: – Vad ska vi ta oss till med rådjuren?

    Allt flera plågas av deras framfart, får se sina trädgårdsväxter uppätna.

    Det är lätt att förorda andra (dess värre ofta osäkra) metoder, men vi har också ett rent kvantitativt problem: Vår tomt är på över 2000 kvadratmeter och har rabatter med tulpaner och rosor (de äter också rosenknopp) med mera längs hela det staket som omgärdar tomten, i en lång rabatt upp till huset, i rabatter runt huset och tvättstugan/bastun, i fristående rabatter överallt på tomten. Dessutom har vi köksland med begärliga saker längre fram på säsongen.

    Det är klart att vi kunde bygga en kumlamur, men det känns ju inte så kul…

    Just nu finns det också föda ute i markerna – Öregrund är en mycket liten ort – men rådjuren är bekväma: söker sig till kyrkogården, trädgårdarna och så vidare. Och som jag började: det är alltså långt ifrån bara vi som är drabbade.

    Comment by Enn Kokk — 2008 04 26 16:31 #

  18. Jag tycker i alla fall det är fel att skjuta dessa vakra varelser, det är ju faktiskt vi människor som inkränktar på djurens mark med all vår bebygelse. Sen får väl du och alla med stora fina tomter tycka vad ni vill om mitt resonemang, men jag är faktiskt på djurens sida.

    Comment by Carina — 2008 04 26 17:02 #

  19. Till Carina: Även jag tycker att rådjuren är vackra, men jag vill inte ha in dem i vår trädgård. Jag värnar i alla lägen våra odlingar. Alltså dödar jag också – halverar dem med ogräsjärn – mördarsniglarna. Det här har inget att göra med att den ena arten, bedömd med mänskliga ögon, är vacker, medan den andra, bedömd med samma mått, är obeskrivligt slemmig och ful.

    Comment by Enn Kokk — 2008 04 26 17:36 #

  20. Jag förstår helt och fullt dina argument om att ha en fin och vacker trädgård, men jag frågar dig igen om vem som har rätt att döda den andre?
    Vad beträffar mördarsniglar så kan jag oxå tycka att de inte har nåt här att göra eftersom vad jag vet som härstammar dom inte från den svenska faunan.

    Comment by Carina — 2008 04 26 17:51 #

  21. Enn:

    ”…Vi får nog tillkalla den kommunale jägaren igen för att skjuta rent. Han har hjälpt oss förr…” :(

    Är det vad man kallar estnisk[sic] rensning? Och by proxy!

    Skjuta Bambi för några tulpaner som snart blommar ut? Hos oss kommer rådjuren ibland och äter av våra hosta-arter och det är ju inte trevligt men inte hela världen. Rådjuren var nog här innan vi planterade växter de gillar! Vi får skylla oss själva! Bambi gillar verkligen Impatiens, aka Flitiga Lisa eller Busy Lizzie i bunkarna ute. Mumsar i sig de vattenstinna spröda stjälkarna speciellt vid torka. Nu vet jag att de gillar Flitiga Lisa så jag planterar flera varje år. Resultatet: Flitiga Lisan grenar sig och blir ännu buskigare och bättre. Och odlar man grönsaker kommer tvättbjörnarna med sina banditögon och tar för sig. Sätter man staket runt klättrar de bara över. De var också här först. Bara att acceptera. Jordekorrarna jäklas och gräver tunnlar så uteplatser sjunker. De var också här först, Piff och Puff. Hacke Hackspett väcker en på morgnarna; borde nog skjutas också; just kidding.

    Comment by A-K Roth — 2008 04 28 2:29 #

  22. Vad kul att det är fler som inte tycker om snacket om att skjuta djur enbart för några få blommor skull- djuren var ju faktiskt här först och det är som sagt bbara att acceptera.
    Och det är som min granne säger, som oxå har tomt och rådjursproblem, att skjuta löser ingenting. kanske bara för tillfället då.

    Comment by Carina — 2008 05 01 10:10 #

  23. Till Carina: Vår erfarenhet är att det löser problemen ett par år framåt. Sen får man skjuta av igen.

    Comment by Enn Kokk — 2008 05 01 15:42 #

  24. Enn: Det mår så hända men har inte djuren oxå rätt att leva? Så ni har tänkt att fortsätta skjuta med jämna mellanrum? Det lär ju bara komma nya djur.
    Jag hänvisar till vad A-K Roth skrev att det är bara att acceptera att dessa djur kanske äter upp det vi vill ha ifred. Dessutom skulle jag gärna vilja ha svar på min fråga om vem som har rätt att döda?

    Comment by Carina — 2008 05 01 18:20 #

  25. Till Carina: Det finns också djur som dödar andra djur. Och jag är inte vegetarian.

    Comment by Enn Kokk — 2008 05 01 21:47 #

  26. Enn: Ja ,emn djur dödar inte varann för nöjes skull utan för att överleva. Och som jag skrev nyligen i en dikt: att vi människor är det mest grymmaste och råaste rovdjur på denna planet.
    Jag är inte heller vegetarian-detta hatringet med det att göra!

    Comment by Carina — 2008 05 02 14:33 #

  27. Till Carina: Som jag redan har nämnt, brukar vi få köpa rådjurskött av jägaren. Birgitta brukar sen, när vi bjuder någon på det, säga ”Var så god, här får ni smaka på våra tulpaner”.

    Jag är inte på något sätt någon djurhatare – jag har till exempel satt upp många fågelholkar i träden på vår stora tomt, och jag fyller alltid fågelbordet, när jag är här.

    Men jag är inte sentimental. Kanske har det att göra med att jag i min tidiga barndom växte upp på en bondgård och med att min far även senare var fiskare.

    Comment by Enn Kokk — 2008 05 02 14:41 #

  28. Enn: Ja, ja,ja, men det jag hänger upp mej på är att tanken finns hos dej att skjuta bara för att få ha dina blommor ifred. Varöfr måste ni plantera just tulpaner när ni vet att ni kommer att få dom uppätan? Det finns ju så många andra fina blommor att välja på.

    Comment by Carina — 2008 05 02 15:20 #

  29. Till Carina: Därför att vi har vår trädgård till att bland annat odla tulpaner, inte för att mata rådjuren. Dessutom äter de mycket annat som vi också vill ha kvar: rosenknoppar och, inte minst, saker som vi odlar i våra köksland och då inte för skönhets skull. Men jag slår alltså vakt också om människosläktets rätt att odla saker också för just skönhets skull.

    Comment by Enn Kokk — 2008 05 02 15:25 #

  30. Okej då, Du får väl som Du vill. Detta är ju ett fritt land, nu har jag i alla fall påpekat om vad jag tycker om detta.

    Comment by Carina — 2008 05 02 18:29 #

  31. Till Carina: och andra bambi lovers: sluta att dalta med djuren. det är helt naturlig att man ska skjuta dom både för maten och nöjes skull djur är djur och har inga rättigheter som människor har. Skjut alla djur som ställer till besvär för människor oavsett det är rådjur som äter tulpaner eller björnar som anfaller bärplockare så ska dom skjutas på, så dom lär sig att frukta människor och hålla sig i skogen

    Comment by Enok — 2008 10 13 13:48 #

  32. Håller med Enok
    Skjut på dom med jämna mellanrumm så att dom blir rädd för manniskor och håller sig på avstånd.
    Det är det enda som fungerar och en bonus är att rådjurskött är gott att äta

    Comment by Mig — 2008 10 13 13:54 #

  33. Rådjur hit eller dit varför ska folk vara så ego rådjuren har väl alltid funnits så vad är problemet?jo ni är så fina o bekväma som ska ha allt serverat på ett fat(rör för fan inte min tomt och blommor för f-n). Är du 08?

    Comment by Rainer Holm — 2008 11 28 21:13 #

  34. Till Rainer Holm: Jag har aldrig i mitt liv bott i Stockholm. Frågan är varför jag ska anlägga en stor trädgård med köksväxter, rosor och äppelträd åt rådjuren.

    Comment by Enn Kokk — 2008 11 28 21:17 #

  35. Inlägg till rådjurs-debatten: Rådjur skall leva i skogen inte i trädgårdarna, gör de det är de för många och skall skjutas bort. Bor i värmlandsskogarna där rovdjuren tar en del för sin överlevnad. Man kan aldrig bortse från det faktum att rådjuren sprider fästingar och de fästingburna sjukdomarna.

    Comment by Camilla — 2008 11 29 10:36 #

  36. Nu har den kommunanställde jägaren skjutit två rådjur efter att ha legat på pass vid vår tomt. Så det finns hopp om tulpanerna i vår.

    Comment by Enn Kokk — 2008 12 20 14:17 #

  37. Jaja, vad bra. Tulpaner som står i ett par veckor före djurlivet. Flora över fauna. Grattis då.

    Comment by A-K Roth — 2008 12 21 13:56 #

  38. Till A-K Roth: Nå ja. Även om jag nämnde tulpanerna, handlar det här om att värna odlingarna under hela den varma årstiden från våren in på hösten: rosornas knoppar, nästan allt som växer i köksträdgården och så vidare.

    Comment by Enn Kokk — 2008 12 21 14:42 #

  39. Köksträdgården får vi sätta stängsel runt eller komma till ro med att dela med oss med djurlivet. Tvättbjörnar är ena ’rackare’ på att klättra och sno åt sig. Men så kallas de också ’raccoons’. :)

    Comment by A-K Roth — 2008 12 22 21:36 #

  40. Till A-K Roth: Problemet med den här trädgården är att den är på över 2.000 kvadratmeter och att odlingarna – köksträdgården, landen, blomrabatterna, fruktträden och så vidare – finns utspridda öve hela denna yta. För att skydda allt detta skulle vi behöva omgärda tomten med ett flera meter högt stängsel, alternativt en mur à la kumlafängelset.

    Dessutom är det här inte ett problem exklusivt för oss. Rådjuren äter upp blommorna på kyrkogården, och eftersom vi är kända som hängivna ordlare och trädgårdsvänner möter vi ständigt andra som beklagar sig över vad rådjur, som har blivit onaturligt tama, gör i deras egna trädgårdar.

    Comment by Enn Kokk — 2008 12 22 21:51 #

  41. Enn:För lite rovdjur och för mycket rådjur. Jag förstår problemet. Vi har också problem med ”overpopulation” av rådjur i somliga områden, ibland i delstatsparkerna där för många rådjur förstör den naturliga balansen. Ibland tillåts begränsad rådjursjakt i parkerna – alltså skogsområden – pga av detta, men jag har aldrig hört om jakt i bebyggelse här. ”Mina” rådjur gillar saftiga saker som flitiga lisor i bunkar. Ibland blir de ”snaggade”. Sedan grenar de ut sig mer och blommar än mer. Äter de upp mina hostablomstjälkar som de också älskar kommer de inte igen samma år. Kanske man kan lägga ut balar av hö och annat rådjursgodis lite här och där runt tomten? En s.k. salt-lick spetsad med p-piller?

    Hittade detta med anknytning till Sverige som du kanske har prövat?:

    http://www.howtodothings.com/home-and-garden/a3037-how-to-keep-deer-away-from-your-garden.html

    Från sajten: ”… Make your own ”Swedish cure” deer repellant at home. This repellant was developed to protect the ultimate deer delicacy-tulip flowers-from the merciless creatures in Sweden’s famed Rosendal Gardens. (Yes, deer are a problem in SWEDEN; doesn’t that make you feel a little bit better?) Here’s the recipe:

    * Mix 2 ½ pounds of bloodmeal (half of a 5 lb. bag) into a normal size bucket that’s about half to 2/3 full of water.
    * Stir well.
    * Add 1 cup of ammonia and keep stirring until mixed.

    Now, cut green florist block into big cubes and place each cube on a three-foot tall stake. Dip the staked cubes into the bucket and let ’em sit there for awhile and get really saturated. Then, place the stakes about six feet apart around plants you wish to protect. Re-saturate the cubes every couple of weeks or after a really heavy rain…”

    Comment by A-K Roth — 2008 12 23 13:12 #

  42. Till A-K Roth: Mycket jobb blir det, om det ska bli effektivt. Dessutom: går inte blomsterodling i rabatt ut på att det ska dofta gott i trädgården?

    Comment by Enn Kokk — 2008 12 23 17:10 #

  43. Du har en poäng där, Enn. Jag har sas ’wracked my brain’, vrickat hjärnan för att slippa tala om att skjuta ihjäl rådjur. En hund? En s.k. border collie ska vara bra.

    Go Jul!

    Comment by A-K Roth — 2008 12 23 20:03 #

  44. Till A-K Roth: I morgon blir det två hundar, Lady och Lufsen. God jul!

    Comment by Enn Kokk — 2008 12 23 20:11 #

  45. Till Enn: Och jag som bor i the land of Disney får inte se detta på julafton! En svensk tradition, ett sorts fenomen. Jag törs inte ringa min bror på julaftons morgon här i USA för då kan jag störa alla som andäktigt tittar på Kalle Anka. :)

    Men – igår kom 8-årige Jason springande på julaftons morgon – hade sovit över – och sa att Tom and Jerry’s Nutcracker var på och det blev en timme av Tchaikowskys underbara balettmusik till katten Toms och musen Jerrys eskapader. En katt-liga dansade som kosacker, leksaker kom till liv, Jerry och två trasiga leksaker gav sig iväg för att söka leksaksskaparen, vandrade genom ett land av is och ett land av eld, alltmedan de förföljdes av katterna. Under tiden satt en dock- balettdansös fängslad i en fågelbur, etc, etc. Slutet gott allting gott. Klart det fanns cartoon violence! Katten Tom plattades till då och då men blev strax normal igen. :) Med musiken blev det lite som ”Fantasia”!

    God Jul! Er fina sylta låter lite ovanlig; den dras i trådar men blir nog inte trådig i mun. Låter gott. Flera av min barndoms syltor – rullsylta, pressylta – har fått självdö och jag gör bara ibland kalvsylta på s.k. ”veal shank” (runda bitar med runt ben i mitten). Vi brukar ha samma tre sorters pepparkorn som du i den estniska. Ibland kokar man ner – concentrerar – buljongen lite mer sedan man tagit upp köttet men det är kanske för att enbart kalvkött inte kokas lika länge.

    Comment by A-K Roth — 2008 12 25 12:58 #

  46. Jag har via en plåtfirma tryckt fram egna vita rostfria plåtar som liknar exakt ändan på flyende rådjur. De som provat dem inkl mig, tycker att de fungerar. Finns på http://www.odla.nu De är en naturlig signal för rådjur att inte stanna kvara i området.

    Comment by Rolf — 2009 01 28 14:27 #

  47. Till gunilla 041212

    Tydligen kör många fast på samma sak i Melodikrysset.

    Jag hörde att någon lade ut hela lösningen på nätet. Verkar inte det lite fuskigt?

    Comment by Karin Nordkvist — 2009 01 29 13:21 #

  48. Till Karin Nordkvist: Den text du har fäst din kommentar vid har verkligen inget att göra med Melodikrysset. Flera lägger i dag ut sina förslag till lösningar på nätet. Jag är en av dem; jag redovisar i kåserande form mina egna mödor med krysset. Men för att ha någon nytta av mina förslag till lösningar, måste man själv ha försökt lösa krysset och veta var svaren ska in. Anders Eldeman har uttryckligen sagt att han accepterar det här.

    Comment by Enn Kokk — 2009 01 29 13:33 #

  49. Japp, rådjuren har ingenting i mina rabatter att göra. Jag blir så förbannad. Tyvärr får man inte jaga dem när som helst heller.

    Comment by Karolina — 2009 04 07 7:32 #

  50. Nää, Enn Kokk … Jag läser ibland vad du skriver och tycker du skriver underhållande.MEN … Vad är det för snack att skjuta ett djur som är hungrigt. Sluta med alla era odlingar då. Djuren står högre i rang än blommorna. Du löser världsproblemen på fel sätt. Håller med Carina. Du är egoistisk bara.JAG STÖDMATAR RÅDJUREN!Det är bara bakvänt egosnack att djur ska skjutas och skjutas. Vi kan bygga bostäder så att det finns plats även för djuren. De är kännande och begripande individet, har smärttrösklar och behov, gemenskapsbehov, med mera. Vi ska vara vänner med djuren, inte fiender. Ta bort blommorna! Att ni bara orkar ha så många kvadratmeter med rabatter. Vem tackar er, hur många går där och bedårar sig?

    Comment by Jeanna — 2010 03 05 14:09 #

  51. Till Jeanna: En liten del av vår trädgård kan ses även av förbipasserande, men det är inte för deras skull utan för vår egen vi har anlagt den. Det har gjorts av oss själva: Vi har kärrat ut många lastbilslass jord och anlagt land, rabatter och gräsmattor. Vi har planterat fruktträd och bärbuskar, rosor och perenner, Vi har satt tusentals blomsterlökar – inte för att mata rådjuren, för att sammanfatta det hela.

    Jag har ingenting emot att äta rådjurskött, men helst vill jag bara bli av med rådjuren från vår och andras trädgårdar. Just nu hoppas jag på den växande lodjursstammen.

    Comment by Enn Kokk — 2010 03 05 14:30 #

  52. Exakt! jägarna har ju ”byggt upp” stora rådjursstammar för att ha något att panga på och här matas rådjuren av grannen vintern igenom, men det är helt enkelt godare att äta mina äppelträd verkar det som.., dessutom har jägarna skjutit lodjuren här i trakten..annars hade det förmodligen blivit lite mer balans..annars har jag bara tipset att välja växter som de inte gillar..och stängsla in och förebygga så gott det går..fast det har ni säkert redan tänkt på..

    Comment by jessan — 2010 03 21 14:10 #

  53. Vill bara meddela att vi har både vildsvin, rådjur och dovhjort runt vårt torp. Vi har satt upp rörelsesensorer (175 kr på Claes Ohlson) och kopplat till en transistorradio som står på mkt hög volym. Inget har ätits sedan dess, men man kan se exakt hur långt sensorn når och där har det betats och bökats!

    Comment by Britt med torp i sörmland — 2010 05 24 20:30 #

  54. Jag anser att rådjuren också har rätt att leva, dom som tycker att dom ska skjutas bara för att dom äter upp några blommor är korkade!
    K

    Comment by Karin Steinvall — 2010 11 01 13:08 #

  55. Till Karin Steinvall: Jag tror inte att du riktigt förstår vad det innebär att år efter år få en stor trädgård, full av blommor och fruktträd och köksväxter, skövlad – i vissa fall kaläten – av rådjuren.

    Comment by Enn Kokk — 2010 11 01 13:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^